For Apple er tendensen klar: Væk med HDMI, ethernet, almindelig USB og så videre. Fremover har vi kun brug for én type stik til vores ekstraudstyr, nemlig USB type C. I og for sig en ganske sympatisk tendens. Alt for længe har vi haft alt for mange forskellige stiktyper til hvert deres formål. Nu kan vi nøjes med USB-C uanset om vi vil tilslutte en printer eller skal lade op.

Problemet er bare, at rigtig mange folk allerede har en bunke af udstyr, der ikke nødvendigvis kan tilsluttes USB-C-porten i Mac'en.

Der findes forskellige løsninger på dette problem. Man kan købe nye kabler med de rette stik, eller anskaffe en håndfuld forskellige dongles. Her er problemet bare, at Apples MacBooks ikke har ret mange porte. Min egen har eksempelvis kun én. Så selv hvis jeg har de rette kabler eller dongles, kan jeg kun tilslutte én ting ad gangen - og jeg kan ikke lade op samtidig.

Den oplagte løsning: En hub

Den oplagte løsning på problemet er at købe en hub eller dock. Det er en slags dongle i storformat med adskille forskellige porte, så den i princippet genskaber alle de porte, som Apple arbejder så hårdt på at fjerne. Bagstræberisk måske, men genialt hvis man gerne vil have en ny hurtig Mac, men samtidig vil kunne bruge alt ens udstyr som man plejer - eller eksempelvis bare gerne vil kunne oplade sin iPhone via computeren samtidig med at den selv lader op.

Jeg har selv anskaffet sådan en hub. Det er en lille sag med et fastmonteret USB-C-kabel i den ene ende. Det skal ind i MacBook'ens port. Hele vejen rundt er der så alle de porte jeg har brug for. På den ene langside er der SD- og microSD-kortlæsere. På den anden langside er der tre almindelige USB porte (3.0), hvoraf den ene kan levere 1.0A og derfor kan bruges til at oplade iPhonen med, samt en HDMI 4K-port. I enden modsat kablet er der en USB-C-port og en ethernet-port. Så er man vist dækket ind.

Ideen er at man sætter hub'en i MacBook'en og opladeren i hub'ens USB-C-port. Herved kan man oplade som man plejer, men får altså en lang række porte, som man kan bruge samtidig.

Mere er der i virkeligheden ikke at sige. Hub'en har alle de stik du skal bruge med din nye Mac: Netværk, USB, opladning, kortlæser og HDMI. Personligt er jeg i hvert fald dækket ind.

Kan fås hos MacKabler.dk

Hub'en kan eksempelvis købes hos MacKabler.dk til 649 kroner. MacKabler har specialiseret sig i kabler og adaptere til Mac, og hvis du hellere vil gå dongle-vejen har de også masser af USB-C dongler eller adaptere til ethvert formål.

Artiklen indeholder affiliate-links.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.