Jeg har efterhånden fået en pæn samling af styluser til min iPad. Lige fra den helt billige Kina-finger til Apple Pencil. Ikke fordi jeg i virkeligheden er den store tilhænger af styluser, men fordi jeg i årenes løb har testet mulighederne. Derfor er det nu på tide med en slags oversigtsartikel med mine erfaringer.

iPaden er som bekendt ikke designet til at blive brugt med en stylus men med en eller flere fingre. Derfor lider stort set alle styluser af at være en eftertanke snarere end en integreret del af brugeroplevelsen. Med nogle producenter der for enhver pris ønsker at opfinde gode grunde til at man skal investere i deres styluser. Typisk giver det bare ingen mening. Først med Apples lancering af iPad Pro og Apple Pencil er der begyndt at være en mening med galskaben.

Men først vil jeg lige ridse de forskellig typer af styluser op. I grundtræk er der to forskellige typer. Den passive type, der i virkeligheden bare gør det ud for en finger. Typisk har de en stor rund gummidut i enden, men kan også have en fin elektrisk spids. Den aktive type forbinder typisk med iPaden via BlueTooth og får derfor nogle flere egenskaber. Det kunne være en viskelæder-funktion eller en undo-knap. Det afhænger dog helt af hvad de enkelt apps understøtter. Aktive styluser kan tilsvarende have en af de to spidstyper.

Som sagt starter jeg med Apple pencil, og tager derefter de fire kategorier sluttende med den mest avancerede.

Referencen: Apple Pencil

Har du en iPad Pro er Apple Pencil det eneste rigtige valg. Den sætter alle konkurrenter eftertrykkelig til vægs via overlegen funktionalitet som kun Apple kan gøre det. Apple Pencil udnytter nemlig at den snakker sammen med skærmen, og derfor kan tilbyde en hel unik præcision og mulighed for at skelne hvor hårdt man trykker.

Apple Pencil er i en klasse for sig, og ingen andre styluser kan måle sig med den. Det største problem er, at den ikke kan bruges med andet end iPad Pro. Har du en iPad Air eller iPad Mini skal du altså helt se bort fra Apple Pencil, og må søge efter alternativer nedenfor. Desuden kan man ikke slukke for den, hvorfor den hurtigt løber tør for strøm.

Du kan læse mine mere udførlige gennemgang af Apple Pencil her: All in #5: Apple Pencil har været en positiv overraskelse

Det helt basale alternativ

Den mest basale stylis er en passiv stylus uden elektrisk spids. Man får dem nærmest smidt i nakken i butikker som Tiger. Typisk er de lavet af plastik og har en rund sort gummidut i spidsen. Det er den nemmeste stylus at lave og de fås i alle mulige afskygninger. Typisk er de komplet ubrugelige da de ikke giver bedre præcision end at bruge sin finger. Et fornuftigt brugsscenarie kunne dog være en vinterdag med handsker på. Her kan en lille billig passiv stylus sørge for at man undgår frosne hænder.

De fungerer med alle iPads, der ganske enkelt bare opfatter dem som en finger. Der findes dog lidt mere sofistikerede modeller. Adonits Jot Pro er et godt eksempel. Det er en solid metalkonstruktion med en noget underlig spids bestående af en gennemsigtig plastikskive på et kugleleje. Ideen er at man trods den brede spids, kan se iPadens skærm og derved få en bedre føling med hvor man tegner eller skriver. Jeg er ikke selv solgt på ideen, omend den ligger rigtig godt i hånden og kvaliteten er virkelig god. Den største ulempe er at denne stylus ikke egner sig til andet end at skrive eller tegne. Diverse tryk på skærmen er ikke den styrke. Den største ulempe er dog at man ikke kan holde hånden på skærmen, når man bruger en af disse passive styluser. iPaden vil ganske enkelt opfatte håndens tryk på skærmen. Dette er i øvrigt fælles for alle passive styluser.

Mit råd er at gå helt uden om denne kategori. Kvaliteten af styluser som Jot Pro til trods er de ganske enkelt for dårlige i samspillet med iPaden.

Foto: Adonit

Den passive med elektronisk spids

Adonits Jot Dash er et eksempel på en passiv stylus med en elektronisk spids med en bredde på 1,9 mm. Derfor kræver den også opladning for at virke. Her går vi et niveau op i præcision.

Den er super lækkert designet i anodiseret aluminium og minder i det hele taget om en regulær kvalitetskuglepen. Der hvor en normal kuglepen ville have sin udløserknap, har Jot Dash en tænd/sluk-knap. Den har også en clips, så man kan sætte den fast i lommen. Helt traditionelt.

Den klarer 14 timer på en opladning og der medfølger en lille USB-lader med magnet som samtidig kan fungere som holder for stylusen.

Den største ulempe med Jot Dash er, at den ikke har en funktion til at afvise tryk fra ens hånd. Derfor kan man, i modsætning til Apple Pencil, ikke skrive eller tegne med hånden på iPaden, men er nødt til at lade hånden svæve i luften. Da den ikke har BlueTooth, kan den iPaden heller ikke detektere hvor hårdt man trykker, eller om man vinkler stylusen.

I denne kategori finder man styluser hvor præcisionen er okay, men dog ikke på niveau med Apple Pencil. Typisk er de lige en tand bedre end de helt passive styluser, men savner samspillet med iPaden.

Aktiv stylus med gummispids

I denne kategori er der BlueTooth-understøttelse men den traditionelle gummidut som spids. Bortset fra de helt passive, er det her de fleste producenters styluser ligger. Adonits Jot Touch, Pogo Connect og FiftyThrees Pencil er kendte eksempler. Da disse styluser er aktive, har de en del flere avancerede funktioner sammenlignet med de passive. Hvad de præcis tilbyder afhænger dog af hvilken man vælger og ikke mindst af hvilke apps man bruger. Understøttelsen varierer meget, da det ikke er en universel funktionalitet, men noget hver enkelt app-udvikler selv skal indbygge i hver app.

Derfor kan man i princippet ikke vide om den stylus man har udset sig giver nogen som helst funktionalitet med de apps man bruger. Det er denne kategoris klart største ulempe. Man kan finde guld, men man risikerer også at købe katten i sækken. De tre nævnte styluser er dog nogenlunde understøttet, måske med Pogo Connect som den bedste.

Mit råd er at undersøge tingene godt inden man køber. Tjek om de apps man bruger understøtter den pågældende stylus. Husk også at man ikke får den rigtige følelse af en kuglepen, da det er en stort gummidut, der sidder i enden. Er man på udkig efter en aktiv Bluetooth-stylus, bør man måske overveje at gå op til øverste niveau.

Aktive styluser med elektrisk spids

Nu er vi oppe, hvor den får fuld skrue fra producenterne. Der er her vi finder de bedste (og dyreste) udfordrere til Apple Pencil. De er spækket med funktioner som håndgenkendelse, mulighed for at variere sit tryk og sin vinkling og genvejsknapper. Igen varierer det lidt fra producent til producent.

Som den i forgående kategori er problemet dog, at funktionaliteten ikke er garanteret. Igen skal man undersøge det grundigt inden man køber. Finder man match mellem stylus og de apps man anvender, kan det blive rigtigt godt og nærme sig Apple Pencils muligheder selvom man ikke har en iPad Pro.

Skal jeg komme med et par oplagte valg kunne det være Wacoms Intuos Creative Stylus 2 eller Jot Script 2, der dog lader til at have noget færre understøttende apps.

Min anbefaling

Har du en iPad Pro er svaret enkelt: Køb en Apple Pencil. Den er langt foran alle konkurrenterne i både præcision og antallet af understøttende apps. Køber du noget andet, vil du få en underlegen oplevelse, der ikke er pengene færd.

Har du ikke en iPad Pro er det straks lidt sværere. Min personlige holdning er, at hvis ikke det kan gøres ordentligt, så skal man lade være. Derfor mener jeg faktisk at man helt bør holde sig fra at anvende styluser til sin iPad. Uanset hvad vil det kun blive en halvbagt løsning. De gængse iPads er ganske enkelt ikke lavet til et optimalt samspil med styluser.

Er man til halve løsninger eller kan man bare ikke undvære en stylus når man tegner eller skriver, så vil jeg anbefale Adonits Jot Dash. Skal det være avanceret må Pogo Connect 2 være det anbefalede. Men husk at tjekke om de apps du bruger understøtter den.

Uanset hvad vil jeg anbefale at gå uden om de styluser der har en sort gummispids. De er alligevel ikke mere præcise end en finger.

På falderebet skal jeg nævne at 'Adonit netop har lanceret en ny stylus kaldet Pixel, som de kalder deres mest avancerede til dato. Jeg har af gode grunde ikke prøvet den, men den skulle være mere præcis og have en rigtig god fornemmelse af hvor hårdt man trykker. Der er i hvert fald værd at tjekke den ud.

Her kan du købe de anbefalede styluser

Apple Pencil fås i Apple Store til 829 kroner (link)

Importøren af Adonits styluser henviser til Humac eller www.boynq.dk. Priserne varierer fra 300 kr til op mod 1.000 kr.

Wacoms kan købes mange steder som eksempelvis Elgiganten eller Humac.

Pogo Connect 2 kan være lidt svær at få fat i, men kan i hvert fald fås hos Amazon til omkring 300 kroner.