The Headphone er Bragis seneste bud på et sæt ægte trådløse in-ear hovedtelefoner. En produktkategori som Bragi med deres knap så vellykkede første produkt, The Dash, faktisk var pionerer for, men som først for alvor er blevet populær efter at Apple lancerede AirPods i efteråret. AirPods der ind til videre også er kategoriens bedste produkt. Jeg har testet The Headphone, for at se om Bragi kan byde Apple op til dans.

The Headphone koster 1.399 kroner, hvilket er på niveau med AirPods, og dermed billigere end de fleste konkurrenter.

Alt det overflødige er skåret væk

Bragis oprindelige produkt var som sagt The Dash og The Headphone er derfor en slags 2. generationsprodukt selvom det ikke er en direkte opdatering af The Dash. Hvor The Dash var meget ambitiøse og pakket med funktionalitet er The Headphone - et produktnavn jeg i øvrigt aldrig vænner mig til - mere back to basic. Et sæt regulære hovedtelefoner uden så mange dikkedarer. Det kan jeg godt lide.

Personligt kan jeg ikke se ideen med et sæt hovedtelefoner med indbygget musikafspiller, fitnesstracker og pulsmåler. Jeg bruger dem til at høre musik på og ikke så meget andet. Også ud fra en filosofi om at jo mere teknik man putter ind i dem, desto større er sandsynligheden for at noget går i stykker eller ikke virker. Det var præcist The Dash største problem. De kunne 100 ting, men ingen af dem særligt godt. Bluetooth forbindelsen var specielt elendig. Så allerede her får The Headphone et plus i min bog. Her skal det handle om lyd - og tak for det.

Har danske rødder og opkaldt efter nordisk gud

Inden jeg kommer ind på lyden vil jeg dog lige nævne at Bragi har danske rødder. Ikke alene er folkene bag Bragi danske. Navnet refererer også til den nordiske gud for skjaldekunsten, Odins søn Brage (Bragi på engelsk). Med de danske traditioner inden for lyd og akustik er det jo et fremragende udgangspunkt. Jeg ved ikke om der ligefrem er en dansk skole inde for lyd, men vi har meget stolte traditioner inden for udvikling og produktion af højtalere og mikrofoner etc.

Tilbage til The Headphone. Umiddelbart gør de ikke det store væsen af sig, når man får dem. Materialet virker ved første øjekast en anelse til den kedelige side, prisen på 1.400 kroner taget i betragtning, men ved nærmere eftersyn virker det solidt nok. Ud over selve de to enheder medfølger et opladekabel (micro-USB), et kedeligt plastiketui til at have dem i samt nogle små dimser beregnet til personlig tilpasning af passformen. De er betydeligt større end Apples AirPods, men på grund af den sorte farve og den manglende "arm" der stikker ud af øret med AirPods virker de mere diskrete.

Den højre enhed har tre knapper til de mest basale funktioner så som skifte nummer ændre volumen etc. Det fungerer fint, men det irriterende at man nemt kommer til at skubbe enheden længere ind i øret. Dog ikke så irriterende som at være afhængig af Siri, som man er med AirPods. Jeg havde foretrukket at Bragi havde holdt fast i touch-kontrollen fra The Dash.

Opladningen foregår i etuiet, som dog ikke har indbygget batteri. De slukker heller ikke selv, når du lægger dem i, så pas på ikke at tage et par afladede enheder op, fordi du har glemt at slukke dem manuelt inden du lage dem i. Underligt, når nu der er en magnetlås i etuiet. Det havde været nemt at lade magnetkontakten slukke for dem.

Parringen er helt standard, det vil sige en tand mere gammeldags end med AirPods. Det fungerer dog - og meget bedre end med The Dash. Jeg kan roligt sige at Bragi har fået helt styr på forbindelsen. Det bliver ikke noget problem overhovedet.

Passformen sikrer at de sidder fast og holder omgivende lyd ude

En af de vigtigste ting med in-ear hovedtelefoner er hvordan de sidder i øret. Det er selvsagt meget forskelligt fra person til person, og det samme er hvad man foretrækker. Personligt foretrækker jeg nogle, der ikke sidder alt for stramt, og det gør The Headphone desværre. Jeg synes mine ører bliver en smule trætte, når jeg bruger dem. Til gengæld har jeg ikke været bange for at de ryger ud. The Headphone sidder solidt fast i øret også når man løber eller på anden vis er aktiv. Det kan man i øvrigt roligt være selvom det regner. De er ikke vandtætte so til brug i poolen, men sved og regn kan de sagtens klare.

Da The Headphone sidder godt fast i øret betyder det også, at de er meget bedre til at holde den omgivende støj ude end AirPods er. Igen er min personlige holdning at jeg foretrækker ikke at være totalt afskåret fra at høre hvad der foregår i omgivelserne, men under støjende forhold klarer The Headphone sig bedre end AirPods. Faktisk har The Headphone en funktion til at lade lyd fra omgivelserne passere. Præcis for sådan nogle typer som mig. Det er en rigtig god ide, men i praksis synes jeg ikke rigtigt det hjælper. Ellers godt forsøgt.

Savner opladeretui

En af de helt store ulemper ved The Dash var batteritiden. Sølle tre timer havde man at gøre godt med. Det har Bragi rettet op på med The Headphone. De lover seks timer, men det er nok lige i overkanten ifølge mine praktiske erfaringer, men stadig en halv times tid bedre end AirPods. AirPods geniale batterietui mere end udligner dog den forskel. Efter at have vænnet mig til at man i praksis ikke skal oplade AirPods er det en hård opvågning til virkeligheden for Apples konkurrenter.

Jeg synes lydkvaliteten er middelmådig med et lille plus. Dynamikken er i orden, men bassen bliver lige kraftig nok til min smag. I hvert fald når jeg hører rytmisk musik. Med elektronisk musik, der ofte er bastung i sig selv, virker det bedre. Under alle omstændigheder lyder de betydeligt bedre end The Dash og kan godt måle sig med AirPods. I kategorien af ægte trådløse hovedtelefoner leverer de den kvalitet man kan forvente til prisen. Går man trådløs ryger der lidt på lydkvaliteten, sådan vil det altid være.

Mikrofonen er til gengæld ikke god. En af pointere med armen på Apples Airpods er at få mikrofonen lidt væk fra øret - uden at det dog har hjulpet. Mikrofonen i The Headphpne fungerer nogenlunge når man taler i telefon, men det er så også det. Personligt bruger jeg det ikke, og man kunne for min skyld sagtens helt fjerne mikrofonen. Jeg bruger dem til at høre musik i - ikke til at knævre i.

Godt alternativ til AirPods

The Headphone er et ganske godt og solidt alternativ til Apples AirPods. Og ikke mindst en betydelig forbedring af The Dash, der skuffede fælt og gabte over for meget. Bragi har lært lektion og leverer et godt gedigent produkt, som dog ikke er perfekt. Desværre er det lidt to skridt frem og et tilbage. Jeg savner først og fremmest Apples geniale oplader etui der i praksis gør at man ikke skal bekymre sig om at lade sin enheder op. Den funktion havde The Dash faktisk, men det må være skåret væk for at kunne sænke prisen. Det samme er touch-kontrollen. De to ting havde gjort en forskel.

Jeg kan sagtens anbefale The Headphone, men jeg mener stadig at AirPods er et bedre køb og giver mere valuta for pengene. De er faktisk en anelse billigere end The Headphone. Havde The Headphone været 500 kroner billigere, havde jeg valgt dem, men når de koster det samme, så er mit foretrukne valg AirPods.

Bryder du dig af en eller anden grund ikke om Apples Airpods, så køb trygt The Headphone. Vil du spare lidt penge er BeatsX også en mulighed. Skal det være Bragi for enhver pris så vælg The Headphone frem for the Dash. De fungerer meget bedre.

The Headphone koster 1.399 kroner (link til butik).