Hvis jeg ikke havde et gran af økonomisk fornuft, røg alle mine penge på gadgets og elektronik, men da jeg nu mener at besidde dette gran af fornuft opstår der en lidt anden holdning til tingene.

Hvordan får jeg det, jeg gerne vil have, billigst muligt? Hvordan finder jeg en ting som dækker mine behov eller mere til dog uden at være for dyrt? Dette er spørgsmål der kører rundt i hovedet på mig, hver gang jeg overvejer at købe nyt elektronik, hvilket er temmelig ofte. Da jeg i sin tid så på iPod touch fordi jeg manglede en mp3afspiller fandt jeg frem til iPhonen. Martin og Ulriks side blev studeret nøje for at gøre mig klog på om det nu også var muligt at låse sådan en op hvis man købte den i udlandet. Det viste sig at være muligt og jeg benytter stadig den første iPhone jeg skaffede mig for snart 2 år siden. Dvs. en overvejelse som jeg tænkte meget over men som også viste sig at være en god investering, taget i betragtning hvor meget jeg benytter den. Nu håber jeg ikke jeg har skræmt jer alle væk med mine historietime, for den har skam sit formål.

Da eksterne harddisk begyndte at komme frem købte jeg mig hurtigt en Western Digital MyBook 250GB, senere blev den skiftet ud med en magen til blot 500GB Premium og med Esata forbindelse. Jeg har altid været tilfreds med min Western Digital men min gadgetnæse opsniffede efterhånden en del informationer omkring eksterne harddisks som kunne en hel del mere. På diverse fora og hjemmesider kom man således aldrig uden om navnet Synology.

Synology kan meget mere end jeg har brug for

Synology laver ”servere”, men servere til hjemmet og til mindre virksomheder. Ordet server kan lede tankerne hen på en stor sort kasse, men dette var ikke tilfældet her, næh der var tale om at de mindste modeller var på størrelse med min MyBook. Oprindeligt blev de fremstillet til backup men de unikke kræfter bag fik hurtigt færten af markedet og udviklede ”servere” flere funktioner, utroligt mange flere funktioner.
Efter grundig research var jeg således ikke i tvivl om at det var Synology jeg skulle til for at få det produkt der bedst dækkede mine behov og deres DS107 som kan monteres med en 3,5” harddisk var på det tidspunkt det jeg havde øjne for. På deres hjemmeside blev på markedsført på følgende parametre:

- Cool & Quiet Design
- Power Saving (10W ~ 27W)
- AJAX-based Management Interface
- IP Camera Video Recording
- Internet Photo+Video+Blog Sharing
- BT/FTP/HTTP Download without PC
- Remote File Management with a Web Browser
- Music, Internet Radio, and iPod Playback to USB Speakers
- Website Hosting with PHP+MySQL
- USB Printer Sharing
- Total Backup Solutions
- Plus more

I virkeligheden var det meget mere end jeg havde brug for og jeg rynkede da også lidt på næsen af det indtil jeg hørte prisen. På det tidspunkt 1400,- eks. harddisk.

Alle de funktioner og så til sådan en pris, det var jo ikke ret meget dyrere end en ekstern harddisk, når man tager alle funktionerne i betragtning. Dog gik jeg på DBA og fandt en lettere brugt DS107 til 800,- inkl. 200GB harddisk.

Da jeg kom hjem gik jeg straks i gang med at pakke den op, jeg havde det som da jeg fik min første Sega igen. Alle de muligheder i sådan en lille boks… Hele aftenen gik med at sætte boksen og min router op for at tillade trafik til og fra Internettet. Jeg havde regnet på det at hvis jeg hypotetisk brugte den til at downloade torrents (host, host red.) 6 timer om natten i stedet for at have min pc tændt med en 500W strømforsyning, havde den faktisk tjent sig selv ind på et år. Fantastisk!
Hurtigt gik mulighederne op for mig med min Synology Diskstation, den kunne jo så meget mere end hvad man kunne læse på boksen. Grunden til dette er at virksomheden bagved med nogle måneders mellemrum opdaterer firmwaren hvilket ofte medfører nye features. Fedt, et produkt som med tiden faktisk får mere”værdi” for mig. Her kan blandt andet nævnes brugerkonti, mailserver, iTunes server, Squeezebox server, DLNA Media Server, Windows ADS, osv. Til dato tilføjes stadig nye funktioner. Godt nok er de nået til DS110, men de opdaterer stadig firmwaren til de gamle diskstations så at os der har købt ikke går glip af noget softwaremæssigt.

Det er en sjov størrelse at sammenligne med Apples produkter fordi den er i den helt anden grøft med Linux styresystem. Dette giver total kontrol over serveren, men kan samtidigt skræmme mindre teknik kyndige brugere. Dog er interfacen som kan tilgås via webbrowser nem og følger man manualen kan de fleste være med til sætte de fleste ting op. Mens der for de superavancerede brugere er mulighed for at benytte Telnet eller SSH og ændre helt inde i systemfilerne, hvis man skulle have behov for det. For de fleste er det dog ikke tilfældet. En af de ting som Synology ofte roses for er deres brugerforum. Et produkt som dette med så mange muligheder afføder naturligvis mange spørgsmål. På deres forum hjælper administratorer, superbrugere og bruger hinanden. Man har desuden mulighed for at ønske nye funktioner, som da også bliver taget seriøst hvis der er stemning for det. Et uvurderligt værktøj for Synology.

Synology har lavet to iPhone-apps

Umiddelbart har dette produkt ikke nogen relation til Apple og deres iPhone. Et linuxprodukt af denne karakter er dog ikke så langt fra Apples produkter som man skulle tro. Inkluderingen af en iTunes server har desuden også hjulpet med at mindske afstanden. Personligt er min koblet på et trådløs router hvilket betyder at hele ”husstandens” computerbestand har adgang til musikken på serveren. Via Appstore har de desuden udgivet programmerne DS audio og DS Photo, gratis. DS photo gør det muligt at se og uploade billeder til serveren. DS audio derimod er dog den rigtige guldklump når det kommer til vores iPhones. Programmet gør det muligt at streame musik fra serveren via Internettet ved hjælp af WiFi eller 3G og udvider således iPhonens musik kapacitet uendeligt. For folk med store musiksamlinger er dette værd at tage med. Så da Synology offentliggjorde deres apps var jeg selvfølgelig ovenud henrykt over at jeg endnu engang fik mere ”værdi” ud af den lille hvide boks i mit skab.

Jeg kunne skrive side op og side ned omkring funktioner, muligheder og formål med denne lille diamant og måske jeg udvider artiklen senere. Men for nu vil jeg henvise jer til Synologys hjemmeside der står alt hvad man skal vide og mere til.

Som i nok kan fornemme er jeg meget begejstret for produktet, det står som en af de store ”gadgets” i min livshistorie sammen med min iPhone og min første PC. Jeg fik ideen til denne artikel efter at have læst Martins anmeldelse af Sonos lydsystemet og det gik op for mig at mange af iphoneguide.dk’s læsere formentlig nok også er om end ikke ”gadgetfreaks” så interesseret i smart og funktionel teknologi. Derfor har jeg skrevet min Synology Diskstation 107. Der findes større og nyere versioner af den men forskellen er ikke så stor og kernefunktionerne er de samme. I mine øjne har Synology givet os en lille guldklump. Den er dog ikke fejlfri og falder sikkert langtfra i alles smag. Men for mig er det et af de bedste køb jeg har gjort og for det får den topkarakter. Hvis i overvejer at købe en eller generelt har spørgsmål til diskstationen er i mere end velkommen til at skrive dette i kommentarerne, så skal jeg svare så godt jeg evner.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.