Sony behøver ingen nærmere introduktion. Det er et af verdens største firmaer inden for forbrugerelektronik og langt de fleste har vel på et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med et af firmaets produkter. Sony har stået bag en lang række legendariske produkter og har været førende i årtier. På det seneste har de måske ikke været så fremme i skoene som tidligere, nok mest af alt illustreret ved at de ikke fik omsat deres succes med walkmanden til en tilsvarende succes med en digitalmusikafspiller. Det var som bekendt Apple der tog det stik hjem, og det skal vi nok være glade for, for ellers havde der slet ikke været grund til at anmelde denne enhed.

Enheden lyder det knap så mundrette navn "Sony RDP-XF100iP" og er kort fortalt en iPhone-dock med indbygget forstærker og FM-radio. Da den har indbyggede genopladelige batterier, er den transportabel. Med i kassen er selve enheden, en strømforsyning, en fjernbetjening, et kabel så man kan tilslutte andet udstyr med mini jack-stik, samt et par muffer, så docken kan bruges med de forskellige udgaver af iPhones og iPods. Og så selvfølgelig den sædvanlige stak manualer.

Opstillingen er enkelt nok; i med strømstikket og tænd for kontakten. Det første man bør gøre er nok at indstille de forskellige radiostationer, der er plads til helt op til 30, hvilket burde være nok for de fleste. Personligt hører jeg stort set altid den samme kanal, så jeg sprang dette skidt over og tunede manuelt ind på den ønskede station.

Man kan høre musik fra radioen, en tilsluttet iPhone/iPod eller en helt tredie ting tilsluttet via kabel. Valget mellem de forskellige inputs foregår vi tryk på en enkeltknap, som roterer mellem mulighederne. Alle knapperne har tydelig markering, og betjeningen er intuitiv og enkel.

Design & Finish

Sony RDP-XF100iP måler omkring 35x15 cm (bredde x højde) og er 12 cm i dybden. Vægten er lige under 2 kg. Altså nogenlunde samme størrelse som en transistorradio havde i gamle dage. Den er lavet i sort formstøbt plast og det hele virker meget solidt.

Stort set hele fronten er dækket med et højttalergitter af metal med små huller i. Nederst er der en klap man kan slå ud, så den bliver til en holder for iPhonen. Det er smart nok, at man kan slå holderen ind, hvis ikke man bruger den, men kønt er det ikke, og det virker også lidt skrøbeligt. Øverst oppe er der en smal stribe i hele enhedens længde, hvori der på en rigtig smart måde er integreret et display. Når enheden slukket kan man ikke se at der er tale om et display, der således kun afslører sin funktion, når det er i brug - smart og Apple-agtigt.

På bagsiden er der en helt almindelig antenne, man kan folde ud, en basport/bærehåndtag samt to sik til henholdsvis strømforsyning og audio-in. I bunden er batterierne tilgængelige via en lille dæksel. Man skal her bemærke, at strømforsyningen ikke er indbygget i enheden, hvilket i mine øjne er en fejl. Først og fremmest fordi den eksterne strømforsyning er så tudegrim, at det halve havde været rigeligt. Desuden medfører det ekstra ledninger og besvær. Personligt ville jeg aldrig have enheden stående på mit køkkenbord tilsluttet en kontakt i vægen, fordi det ville medføre at strømforsyningen også skulle ligge og flyde på bordet. Retfærdigvis skal siges, at en eksterne strømforsyning alt andet lige er bedre for lyden, men i en enhed som denne spiller det ingen rolle.

Det var det ydre, det indre er Sony lidt mere hemmelighedsfulde med. Det eneste jeg har kunnet finde ud af er at forstærkeren opgives til 2x20W samt at enheden er bestykket med to 3-tommers højttalerenheder.

Designet ikke ligefrem fremadskuende og det er heller ikke retrolækkert eller tidsløst. Det er mest af alt hvad man kunne kalde passé. Alligevel kan jeg faktisk godt lide det, hvilket nok skyldes at den japanske sans for minimaliste og orden tydeligt skinner igennem. Det integrerede display og den solide finish trækker op, mens den eksterne strømforsyning og selve docken trækker ned. Alt i alt ender vi et sted midt i mellem, hvor det ikke er decideret grimt men heller ikke decideret lækkert. Det er bare solidt og godt håndværk - og det er jo faktisk ikke det værste man kan få.

Lydkvalitet

Lydkvaliteten på en lille enhed som denne er selvfølgelig ikke sammenlignelig med "rigtige" stereoanlæg. Det er heller ikke meningen. Sony er beregnet til helt andre ting; som køkkenradio, til et mindre (børne)værelse, på terrassen etc. Kort sagt alle de steder, hvor man gerne vil høre musik eller radio, men ikke har behov for at spille op til fest. Den kan godt spille højt, men kønt lyder det ikke; det bliver forvrænget og uldent. Holder man den derimod på en mere moderart lydstyrke, gør den det udemærket. Bassen er overraskende dyb og stram og lyden er bestemt ikke kasseagtig og hul, som man ellers oplever på mange ligende produkter.

Der er indbygget en equalizer med forskellige forudindstillinger såsom: Rock, pop, jazz etc. Dem kan man jo benytte som man lyster, personligt synes jeg dog at det er en uskik, så hellere en manuel mulighed for at skrue op for bas/diskant.

Alt i alt er lydkvaliteten godkendt, når man sammenholder prisen og formålet med enheden, nemlig at være en ukompliceret transportabel afspiller.

iPhone-faktor

iPhone-faktoren er den målestok jeg bruger for hvor gennemført et produkts integration med iPhonen er. Ofte kan det gøres kort; virker det eller virker det ikke sammen med iPhonen.

I dette tilfælde er der to aspekter; det første er at RDP-XF100iP fungerer som en simpel forstærker og dock for iPhonen, så man kan høre sin musik og lade iPhone op. Det fungerer fint. Det andet aspekt er det, hvor Sonyens knapper skal overtage iPhonens funktioner, når man vil bladre i numrene eller skifte musik. Her lider den som alle andre enheder jeg har testet af det problem, at tre knapper ikke kan erstatte iPhonens trykfølsomme skærm. Det fungerer fint nok, til at springe frem og tilbage mellem numre, men så snart man haver ude i menuerne går det galt. Jeg foretrækker derfor at styre musik der skal afspilles fra iPhonen på iPhonen og styre radioen fra Sonyen. Det betyder altså også, at man styrer musikken to forskellige steder. Det er ikke optimalt. Det havde været rigtigt smart, hvis Sony i stedet havde lavet en iPhone-app således, at man kunne styre alle enhedens funktioner fra iPhonen, mens den sad i docken. Det vil sige skrue op og ned, on/off samt foretager radiotuning via iPhonen.

Sony er hverken være eller bedre end de fleste andre produkter, der heller ikke fungerer 100% med iPhonen, på grund af problemet med navigeringen i menuerne. Personligt gør det mig ikke noget, da jeg alligevel foretrækker at klare det på iPhonen, men optimalt er det altså ikke, og man kunne måske overveje om det ikke ville være bedre at undlade funktionaliteten helt.

Konklusion

Der hvor Sony RDP-XF100iP virkelig tager kegler er som en transportabel afspiller. De indbyggede genopladelige batterier gør, at man bare kan hive stikket ud og tage den med i haven, parken, på stranden, eller hvor man nu ønsker lidt musik. De indbyggede batterier kan levere musik i op til 7 timer. Dermed får man faktisk to enheder i en; den transportabel enhed samt "transistorradioen" hjemme i køkkenet eller stuen. Det vil jeg i den grad savne, når enheden ryger retur en af de nærmeste dage.

Den vejledende pris er 2.225 kr, men kigger man sig lidt omkring burde man godt kunne finde den til lige under 2.000 kr, hvilket er en god pris. Hvis jeg stod og manglede en iPhone-afspiller, ville Sony RDP-XF100iP bestemt ligge højt på listen over mulige kandidater

Hvad kan vi lide: Muligheden for batteridrift, FM-radio, god pris

Hvad kan vi ikke lide: Den eksterne strømforsyning er et irritationsmoment

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.