Den seneste nyhed fra Philips er Hue. Et system af diodepærer, koblet sammen i et trådløst netværk. Via en iPhone kan man styre lyset fra pærerne, og således selv bestemme farven samt styrken på lyset - også selvom man ikke er der hjemme.

Philips ide er revolutionerende, omend ikke unik, da andre har samme planer. Philips er dog først ude, og det der for alvor gør Philips Hue interessant er, at det bliver åbnet for at tredjepartsudviklere kan lave apps til systemet.

Startsættet koster knap 1.500 kroner og indeholder tre pærer og den nødvendige hardware til at komme i gang. Efterfølgende pærer kan købes for lige under 500 kroner per styk.

Hardwaren: Tre pærer og en bro

Nem opsætning

Hue-startsættet indeholder tre diodepærer og en bro, pakket ind i en rigtig lækker indpakning. Opsætningen er forbilledlig og uhyggelig nem. Man skruer pærerne i, forbinder broen til sine router med et kabel og afslutter installationen via Hue-appen. Den sidste del består i, at trykke på en knap på broen og eventuelt give hver af pærerne en sigende navn.

Det der sker er, at pærerne opretter et såkaldt mesh network. Det vil sige et netværk hvor pærerne ikke behøver være forbundet til broen direkte, men kan nøjes med at være forbundet til en anden pære, der så har forbindelse til broen. Det har den fordel, at rækkevidden sammenlignet med et traditionelt netværk, kan gøres meget større. Selv en pære der er 100 meter væk kan være en del af netværket, så længe der bare er en kæde af pærer, der har forbindelse til broen.

Kvaliteten er i top

Når opsætningen er på plads, kan man styre pærernes lys via iPhone-appen - også selvom man ikke er hjemme og har forbindelse til netværket. Man kan også tænde og slukke for pærerne på helt traditionelt vis, så man ikke behøver tage sin iphone op ad lommen, hver gang. Pærerne har en forholdsvis hurtig opstartstid sammenliget med de fleste andre pærer af sparepæretypen.

Kvalitetsmæssigt er der ikke en finger at sætte på pærerne. De lyser godt og sammenlignet med mine eksisterende diodepærer, giver Hue betydeligt mere lys. Da man kan ændre lysets farve, giver det i denne sammenhæng ikke mening at komme ind på pærernes farvetemperatur etc. Dette er ellers en meget vigtig parameter, når man køber (diode-)pærer.

Via softwaren, som vi kommer ind på senere, kan man nemlig selv ændre på farvetemperaturen i Hue.

Styrken er det ikke-farvede lys

Pærernes styrke er klart det ikke-farvede lys. Det vil sige, det man normalt vil have brug for. De tre dioder i Hue er ikke som man ellers kunne tro en rød en grøn og en blå efter RGB-standarden. Den grønne er mere limegrøn og den blå er tættere på violet. Det har den enkle forklaring, at den bestemte kombination af dioder giver et bedre hvidt lys sammenlignet med en traditionel RGB-løsning. Det betyder så også, at man ikke skal forvente alt for mættede og rene farver. Hue har således svært ved at gengive en ordentligt grøn og blå farve. I praksis er Philips valg dog forståeligt og foretrukket, da man i 99% af tiden vil bruge en eller anden form for ikke-farvet lys.

Som sagt lyser pærerne rigtigt godt op. Betydeligt bedre end de par diodepærer jeg har i forvejen. Da jeg ikke har en ærlig gammeldags glødepære i huset, kan jeg ikke vurdere Hue i denne sammenhæng. Philips noterer dog selv, at pæren leverer 600 lumen, hvilket svarer nogenlunde til lyset fra en en 50 watts glødepære. Indtil videre kan pærerne kun fås med den såkaldte E27 fatning, bedre kendt som den store fatning. Strømforbruget er 8 watt under brug og 0,5 watt i standby.

Jeg er yderst tilfreds med pærerne, og det er tydeligt, at Philips er en af verdens førende producenter af pærer.

Softwaren: Philips egen app

Appen har fokus det forkerte sted

Udover selve hardwaren, skal man have fat i Philips' gratis iOS-app, der bruges som kommandocentral. Det er smart tænkt af Philips, der jo også kunne have valgt at satse på en form for fjernbetjening. Men hvor hardwaren er helt i top, kniber det gevaldigt med softwaren. Den burde jo faktisk være Hues styrke, men den nærmer sig det pinlige. Problemet er, at fokus ligger et helt, helt forkert sted.

Når man åbner appen, bliver man mødt at en oversigt over nogle forudindstillinger, det Philips kalder scener. Trykker man på en scenes ikon, vil pæren skifte lys i henhold til hvad man har indstillet for scenen. Man kunne have en scene kaldet Solopgang eller Skovbryn. I praksis består hver scene at et fotografi kombineret med en lysstyrkeregulator. Man sætter så en lille nål det sted på billedet, som man vil have pæren imiterer farven af. Med scener kan man derfor hurtig skifte mellem grønt lys for halv styrke eller rødt lyd for fuld styrke, alt efter hvordan scenen er sat op.

Brugen af billeder er noget pjat

Alt samme fint og sjovt, men bare ikke særligt brugbart i dagligdagen. Der medfølger et hav af forskellige scener lige fra Sunset over Greek beach til Taj Mahal, der giver hver deres specielle lys. Problemet er bare, at man sjældent, for ikke at sige aldrig, har brug for at genskabe en lysfarve ud fra farven på en bestemt pixel i et fotografi. Det virker ganske enkelt som en gimmick. Hvorfor dog bruge et billede som primært input til at skabe forprogrammerede farvescener med? Hvorfor ikke bare have et farveskala til opgaven? Eller mulighed for at kunne skrive den ønskede farvetemperatur?

Noget andet er, at scenerne som standard berører alle pærer på en gang. Så trykker man på Greek beach skifter alle pærer i huset til denne lyssætning. Vil man kunne regulere hver pære individuelt skal man altså lave tre forskellige Greek beach. En til hver pære. Det virker ikke gennemtænkt. Mit råd er, at man starter med at slette alle de indbyggede scener, og laver sine egne helt fra grunden.

Man kan heldigvis bruge andet end billeder til at lave en scene med. Philips har inkluderet fire forskellige opskrifter som de kalder Læsning, Koncentration, Energize og Afslapning. De fungerer meget bedre, og redder lidt af den seriøsitet den er sat over styr med alle billederne.

De regulært brugbare funktioner er gemt for lagt væk

Gider man ikke det pjat med scenerne, skal man et lag dybere. Via et lille rullegardin, kan man komme til et skærmbillede, hvor man kan se alle pærerne og deres lysstyrke individuelt. Lægger man iPhonen på siden, kan man ud fra en farveskal vælge lysets farve. Dette fungerer, bortset fra et par dumme bugs i softwaren, nogenlunde. Denne funktion burde dog være hovedfunktionen i stedet for billederne, og ikke gent væk.

Helt gennemtænkt er det dog ikke. Man kan eksempelvis ikke slukke/tænde for pærerne enkeltvis. Vil man slukke skal man skrue lysdæmningen for den enkelte pære helt ned, før den slukker. Omvendt når man vil tænde. Man kan godt slukke alle pærerne på en gang, men man kan ikke tænde dem alle sammen igen.

Appen er en stor skuffelse. Den regulære basisfunktion er gemt væk, og virker for dårligt. Man burde, når man åbnede appen, blive mødt af en oversigt over ens pærer. For hver pære skulle man så kunne tænde, slukke og dæmpe lyset, samt sætte farvetemperaturen eller vælge en forudinstilling. Så kunne alt det pjat med scener ud fra billeder være gemt væk en andet sted.

Heldigvis har Philips lovet, at der bliver frigivet nogle API'er, så udviklere kan kommunikere direkte med Hue. Der vil derfor opstå en underskov af apps, der virker bedre end Philips egen, er mest af alt virker som om den er lavet med henblik på, at skulle se godt ud i en reklame.

Afrunding

Philips Hue er en genial ide, der har haft lidt for kreative markedsføringsfolk inde over, hvorfor det mest af alt fremstilles som et stykke legetøj.

Gengivelser af farver og scenerne er noget pjat. De første 5-10 minutter, samt når der kommer nye gæster i huset, er det meget sjovt at skifte farve, men det er så også det.

I dagligdagen har man brug for helt almindeligt lys i en eller anden form for hvid nuance samt muligheden for hurtigt at skifte mellem flere forudindstillede slags lys. Man vænner sig nemlig hurtigt til a lys ikke bare er lys. Man bliver overrasket over, hvor stor forskel der i virkeligheden er på lys, fordi det med Hue er så hurtigt at ændre på farvetemperaturen. Man vil derfor også hurtigt erfare, er man har behov for forskelligt lys i forskellige situationer. Læsning og hygge kræver to vidt forskellige slags lys, og det er her Hues styrke ligger: Èn pære, der kan gengive alle slags lys. Man behøver således ikke gå på kompromis med valget af pære i stuen alt efter om den skal være god til læsning, hygge eller hvad man nu måtte have brig for. Hue dur til det hele.

Det hele skal sådan set bare blive lidt nemmere at skifte mellem de forskellige presets, for ellers får man det ikke brugt. Ideen med lysskifte ryger jo fløjten, hvis man udelukkende bruger husets almindelige kontakter til at tænde og slukke med.

iPhoneguide anbefaler Philips Hue

Kvaliteten af pærerne er i top, men softwaren skal strammes op. Heldigvis kan software nemt strammes op, det var værre, hvis det var hardwaren der var problemet. De småproblemer skal således ikke afholde mig fra på det varmeste at anbefale Philips Hue. Det er en usleben diamant, som kun kan blive bedre med tiden. Kodeordet her er tredjepartsudviklere. Det er fra den side, vi skal forvente at se det rigtigt geniale - og det geniale kommer. Det er jeg helt sikker på.

Philips Hue kan købes i App Store, der har fået eksklusivret til salget indtil februar 2013.

Startsæt - 1.490 kr
Ekstra pære - 479 kr
LightStrips - 669 kr
LivingColors Bloom - 669 kr

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.