Allerede da jeg hørte om Osmo første gang i foråret, var jeg umiddelbart begejstret. Ideen lød genial. Nu har jeg endelig fået taget mig sammen til at anskaffe et eksemplar af Osmo, og det har kun bekræftet mig umiddelbare holdning: Osmo er intet mindre end genial i al sin enkelhed.

Kort fortalt går Osmo ud på, at man kombinerer det der sker på iPaden, med den virkelige verden. Det kunne være i et bogstavspil, hvor man skal stave til nogle ord ved at lægge bogstaver foran iPaden. Det kunne også være i et puslespil, hvor man skal bygge forskellige figurer. Eller i et spil hvor man via tegninger eller fysiske objekter, skal styre nogle kugler til deres mål. Fælles for dem alle er, at det der sker på skærmen styres via de ting man gør på bordet med brikkerne eller papir og pen.

Medfølgende sæt i god kvalitet

Når man køber Osmo for man et sæt bestående af tre ting: 1) En holder og et spejl man sætter på sin iPad. 2) to sæt bogstaver. 3) Et sæt puslespilsbrikker. Alt sammen meget fint pakket ind og i god kvalitet.

Videoen ovenfor fortæller meget godt, hvordan en af tingene virker. Man taget et billede eller bruger en af de medfølgende tegninger, og tegner efter stregerne. I modsætning til en ren app, hvor det sker på skærmen, sker der her bare på almindelige papir med almindelige tegneredskaber. Det er smart - og min lille pige elsker det. Heldigvis fungerer det fint på hendes ældre iPad 2 også.

Bogstavspillet er min favorit

Personligt er jeg kommer ud af tegnealderen, hvilket er meget heldigt da jeg tegner elendigt uanset om jeg bruges Osmo eller ej. Jeg synes de andre funktioner er mere interessante. En af dem er et bogstavspil, hvor man skal gætte et ord ved at lægge de rigtige bogstaver foran iPaden. Det sjoveste er at spille to mod hinanden. Her har man hver sin farve, og det gælder selvfølgelig om at gætte hurtigere end sin modspiller, så man får pointene. Der findes masser af spil, enten medfølgende appen eller til gratis download. Bemærk at de fleste er på engelsk, derudover nogle få på tysk eller fransk. Desværre ingen på dansk. Det giver dog en rigtig god mulighed for at træne sine sprog-kundskaber - både for børn og voksne.

Et andet spil er et puslespil, hvor man skal danne nogle figurer på skærmen via nogle træbrikker på bordet. Sjovt og udfordrende i flere sværhedsgrader.

Det sidste spil, jeg har prøvet, er et spil om tyngdekraft. Det gælder om at dirigere nogle kugler der falder ned over skærmen hen til deres mål. Det gør man ved at tegne "brædder" eller bruge klodser eller en blyant på bordet. Det hele kommer op på skærmen.

Genial kombination

Kombinationen af fysisk og digital virkelighed er genial. Det virker måske bagstræberisk, men det tilfredsstillet et eller andet gammel center i hjernen, der har behov for fysiske ting. Jeg er i hvert fald solgt, og det samme er mine børn.

Jeg har dog et par anker. For det første blev jeg lidt forvirret under opsætningen. Der står man man skal gå ind på playosmo.com. Det sker bare ikke noget, når man gør det. Jeg måtte derfor åben App Store manuelt og hente de medfølgende Osmo-apps. Det er dog et mindre problem. Det er lidt mere irriterende, at de medfølgende apps er noget sløve i det. Responsen i menusystem er noget langsom. I selve spiløjeblikket er det ikke noget jeg bemærker, men i alle andre apsekter er det lidt trættende.

Det ændrer dog på ingen måde ved det samlede indtryk: Osmo er en genial opfindelse, der trækker børn lidt væk fra skærmen og samtidig virker både lærende og underholdende. Jeg vil gå så vidt som til at sige, at alle med børn fra 6 års alderen og op efter, bør overveje at bestille Osmo.

Prisen er endda heller ikke overvældende. Hele pakken kan fås for 745 kr eksempelvis her. For det beløb får man alt det fysiske tilbehør samt de fire forskellige apps. Der er til rigtig mange timers underholdning i det sæt, så samlet set er timeprisen væsentligt lavere end de fleste andre aktiviteter som en tur i biografen etc. Og tilmed lærer man noget undervejs.

Godt gået.