Netatmo Welcome er et kamera der kan holde øje med, hvem der kommer ind i ens hus eller lejlighed. Via en avanceret ansigtsgenkendelse identificerer den kendte ansigter og giver dig en notifikation på iPhonen når eksempelvis dine børn kommer hjem fra skole.

På flere udenlandske blogs har jeg læst anmeldelser, hvor Welcome fremstilles som et sikkerhedskamera til brug for generel overvågning. Dette er ikke helt rigtigt. Som navnet Welcome siger, er det primære formål at identificere indbudte snare end ubudne gæster. Det kan dog også bruges til det sidste, hvis man vil, men det er ikke der spidskompentencen ligger.

Design og specifikationer

Welcome har samme design og størrelse som Netatmos kendte vejrmoduler. Det vil sige en ca. 16 cm høj cylinder med en diameter på 4,5 cm. Til forskel for vejrmodulerne, der er sølvmetallic er Welcome dog guldmetallic.

Øverst sidder et kamera der kan optage i HD (1.080p) og har et synsfelt på 130 grader. Bag på sidder nogle porte til strømforsyning og netværk. Der er også et lille SD-kort på 8GB til lagring af video.

Opsætning og ibrugtagning

I vanlig Netatmo-stil er opsætningen nem. Jeg valgte at plugge modulet i computern via det medfølgende USB-stik. Herefter skal man gå ind på Netatmos hjemmeside, hvor man henter en lille wizard, der hjælper med installeringen. Primært handler det bare om at få opsat modulet til ens trådløse netværk samt at få oprettet en konto hos Netatmo, hvis ikke man har en i forvejen. Det tager et par minutter alt i alt. Man kan også klare opsætningen alene via iOS-appen, hvis man har lyst.

Når det er på plads, skal man finde et sted at placere Welcome. Ideen er at Welcome skal holde øje med, hvem der kommer ind i huset. En placeringen i entreen er derfor oplagt. Men ethvert sted som man kommer forbi på vej ind i huset kan bruges. I de tidligere nævnte udenlandske anmeldelser, har de typisk placeret Welcome i hjørnet af stuen, så den kan overvåge hele rummet. Det kan man vælge at gøre, men som sagt er det egentlig ikke pointen med Welcome. I såfald får man i hvert fald ikke en oversigt over hvem der kommer hjem, men hvem der kommer ind i stuen. SD-koret løber også hurtigt tør for plads, da der vil være meget mere registreret trafik i stuen ind i i entréen.

Mht. placeringen er Welcome ikke ret krævende, det store synsfelt gør, at man næsten kan placere den hvor man vil i rummet. Det vigtigste er i virkeligheden, at det er tæt på et stikkontakt, da enheden skal forsynes med strøm. Selvfølgelig skal det også være inden for rækkevidde af ens trådløse netværk.

Sådan virker Welcome

Nå opsætningen er på plads, er der ikke så meget andet at gøre i første omgang end at vente på at kameraet begynder at opfange ansigter. For at give det lidt at arbejde med, kan man (og resten af familien) gå forbi kameraet et par gange.

Efterhånden som ansigterne tikker ind, skal man i Netatmos web-app sætte navn på dem. I appen er der en tidslinje, og en oversigt over registrerede ansigter. Når der er er ukendt ansigt, hvilket alle ansigter jo naturligvis er i starten, kan man give dem et navn. Efterhånden som ansigterne tikker ind, bliver softwaren bedre og bedre til at genkende hvem det er. Regn med at der en indlæringsperiode på en lille uges tid.

I appen er der en masse muligheder for indstillinger. Man kan eksempelvis bestemme om der skal optages video, hver gang der registreres et ansigt eller bevægelse i det hele taget, om der skal sendes notifikationer etc. En rigtig god ting er, at man kan slå videooptagelse fra, når man er hjemme. På den måde undgår man at blive overvåget. Dette sker helt automatisk. Welcome har jo registeret at man er kommet hjem, og går derfor et niveau ned i overvågning. Først når den ikke har set en i nogle timer, skruer den op for overvågningen igen. Hvordan man præcis vil have det, kan justeres ret detaljeret, hvilket er en af styrkerne ved Welcome.

Alle hændelser kameraet opfanger, registreres på en tidslinje. Det kan være opfattelse af kendte ansigter, ukendte ansigter, eller bare bevægelse i det hele taget. Det sidste eksempelvis hvis personen går med ryggen til. Man kan derfor på klokkeslet se, hvornår der er kommet folk hjem, uanset om det så er ens børn, gamle mor eller ubudne gæster. Man kan vælge at afspille en video af hændelsen. Denne video gemmes på et SD-kort, der sidder i enheden. Den er altså ikke lagret i skyen, hvilket igen er godt for privatlivet. Det er også muligt at se et live-feed fra kameraet.

Welcome kører døgnet rundt - også om natten. Kameraet har indbygget infrarød belysning der tænder, når det bliver mørkt. Da menneskets øjne ikke kan se infrarødt lys, mens et kamera godt kan, kan Welcome altså optage film i et mørkt rum uden at der behøver blive tændt lys, vi andre kan se. Det er ganske smart.

Ikke er alarm-system

Som jeg allerede har skrevet et par gange er Welcome ikke et alarmsystem. Alene det at enheden er beregnet til at stå frit fremme hvor alle kan se den - også en tyv - fortæller at det ikke er pointen. Den er beregnet til adgangsovervågning - og til det fungerer den godt.

Ansigtsgenkendelsen er god, og jeg er imponeret over, hvor slørede ansigter der registreres. Der er dog en stor ulempe. Welcome kan nok registere, hvornår man kommer. Den kan bare ikke registrere hvornår man går, da det jo oftest sker med ryggen til. Derved ryger en af pointerne faktisk, nemlig at enheden ved om folk er hjemme eller ej. Ret beset ved den jo faktisk kun om folk er kommet hjem. Den ved ikke om de er gået igen med det samme. Det er dog en mindre ting, pointen er at få overblik over, hvem der kommer hjem. Welcome holder derfor hvad den lover.

Man kan være fristet til generel overvågning

Selvom pointen med Welcome er helt klar, kan det være fristende at fjerne Welcome fra entreen og sætte den op i stuen for på den måde at bruge den som et regulært overvågningskamera. Det fungerer også fint, men man vil selvfølgelig blive bombarderet med notifikationer og registreringer af bevægelse, da der i stuen vil være en del mere trafik frem og tilbage. Ideen med at registrere folks ankomst til huset går selvfølgelig også fløjten. Jeg kan dog sagtens forestille mig, at nogle folk kunne finde på at bruge Welcome til at holde øje med hunden i løbet af dagen eller om den gamle far stadig er på pinden. Det kan man sagtens.

Privatliv

Hvad man synes om overvågning i hjemme er et privat anliggende, som jeg ikke vil komme nærme ind på. Det må være op til folk selv, om de synes det er i orden eller ej. Welcomes tilhørende app byder dog på ret detaljerede muligheder for at skrue på indstillinger relateret til privatliv. Det er tydeligt, at de tager det meget seriøst. Alene der at Welcome som de eneste ikke gemmer video i skyen men på kameraet, fortæller en hel del om, at de tager beskyttelse af folks oplysninger seriøst.

Konklusion

Om man personligt har brug for at registrere at ens børn er kommet hjem fra skole eller ej, er selvfølgelig en smagssag. Nogle har, andre har ikke. Det kan ikke være anerledes, og er ikke noget jeg vil forholde mig til. Jeg vil i stedet forholde mig til, at Welcome virker efter hensigten. Så han man behovet, er Welcome nok det bedste bud på en løsning.

I forhold til konkurrenterne, der blandt andet inkluderer Googles Nest Cam, er Welcomes fordel at det ikke krævet et månedligt abonnement samt at der er bedre styr på privatlivet.

Blandt de få negative ting er, at kameraet bliver ret varmt. Ifølge Netatmo er det normalt, og ikke noget, der udgør nogen risiko. Faktisk er det designet til at være sådan, da modulets aluminiums-kappe fungerer som kølelegeme. Ellers er det jeg savner mest et beslag til vægmontering samt mulighed for batteridrift.

De positive ting, som at der er styr på privatlivet, og de mange indstillingsmuligheder for afsendelse af notifikationer etc. er dog det jeg hæfter mig ved.

Er du i markedet for et lille netforbundet overvågningskamera, hvis styrke primært ligger i at holde øje med, hvem der kommer hjem, er Welcome efter min mening et rigtigt godt bud. Senere på året skulle der endda komme nogle tags man kan sætte på døre og vinduer, og på den måde kan holde øje med at alt er som det skal være.

Netatmo Welcome kan eksempelvis købes hos www.lifestylestore.se for omkring 1.500 kr.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.