De sidste fire dage har jeg har haft mulighed for at teste en powerbank beregnet til opladning af MacBooks. Den er venligst stillet til rådighed af Lumac.dk, der forhandler dem.

Jeg har ikke tal på, hvor mange powerbanks til opladning af iPhones og iPads, jeg har haft mellem hænderne gennem tiden. Det er dog første gang, jeg har en beregnet til opladning af bærbare computere til test. I princippet er der dog ingen forskel. De er tale om et løst batteri med porte, så man kan tilslutte sin enhed hvorved powerbanken gør det ud for en almindelig oplader.

Konceptet er dog langt fra nyt. En model stort set identisk til den jeg tester, har kunnet købes i udlandet i et par år. Derudover findes der en lang række konkurrerende enheder med samme funktionalitet. Forskellen på de forskellige mærker kan i virkeligheden koges ned til formfaktoren og kapaciteten. Kapaciteten på den testede model opgives til 20,000 mAh. Det tal fortæller dog ikke ret meget, hvilket jeg kommer ind på nedenfor.

Den jeg har fået, har påtrykt "Lumac" på selve enheden, mens kassen bare omtaler den som "Large - Power". Mit gæt er, at der er tale om et rebranded no-name-produkt. Ikke et ondt ord om det, bare så det er på plads.

Design og finish

Lumac-udgaven fås i tre farver, der i princippet matcher Apples tre MacBook-farver: Sort, sølv og guld. Mit testeksemplar er i sølv-favre. Der er ikke tale om et eksakt farvematch, hvis det er vigtigt for en. Dog nok til at det giver mening at vælge samme farve som ens MacBook har. Men ellers går sort eller sølv jo til det meste - også inden for gadgets. Der medfølger diverse adaptorer, så batteriet kan anvendes med alle mulige forskellige bærbare computere. Da Apple Bruger deres egen MacSafe-port, der findes i to forskellige udgaver, skal du huske at angive, hvilket kabel, du gerne vil have med.

Finishen er aluminium og designet er ganske fint - dog med en enkelt fejl, som jeg kommer ind på nedenfor. Bedømt ud fra hjemmesiden, hvor fyldepenne, visne blade og rødvinsglas er blandt dekorationerne på billederne, har jeg lidt svært ved at bedømme målgruppen for produktet. Jeg synes det virker mere tidsløst og cool end produktbillederne indikerer.

Samlekvaliteten er ikke helt i top ala hvad vi kender fra Apples, men det er høj nok til, at jeg vil betragte det som et fornuftigt og solidt kvalitetsprodukt. Tilbehør som oplader og medfølgende ledninger er dog desværre af den billige standardvare vi kender fra kina-produkter og de fleste computermærker. Samlet set efterlader det hele et indtryk af et kvalitetsprodukt over middel. Vi snakker ikke Kina-varer fra nederste hylde, men heller ikke fra øverste.

Størrelse og porte

Batteriet måler omtrent 19 x 12,5 x 1,5 cm, og det vejer lige over et halvt kg. På den korte side er der tre porte. En indgang til opladning af batteriet samt to udgange. Den ene udgang er en standard USB-port der kan levere 5V/2A - altså stort set det samme som Apples iPad-oplader. Den kan bruges til opladning af alle enheder, der normalt kan oplades via USB. Den anden udgang er til opladning computere og andet udstyr, der kræver højere spæding. Via en trykknap kan man vælge mellem 12, 16 eller 19V. Effekten her er max 4A. Det er stort set samme ladeeffekt som den strømforsyning, der følger med min MacBook. Det tager med andre ord ikke længere tid at lade MacBook'en op med batteriet sammenlignet med den almindelige oplade. I hvert fald ikke i mit tilfælde, hvor den medfølgende oplader kan levere 60W svarende til 3,75A ved 16V.

Har lille designfejl

Som nævnt ovenfor lider batteriet i mine øjne af en lille designfejl. Indgangen og udgangen har nemlig samme størrelse. Det vil sige, at man kan komme til at sætte ledningerne i den forkerte port. Det havde været smartere at anvende porte i forskellige størrelse, så der ikke var tvivl om, hvad der er er indgang og hvad der er udgang. Det står selvfølgelig på batteriet, men teksten kan jo blive slidt af, og man kan være i situationer, hvor det kan være svært at se teksten. Det havde i hvert fald været smartere at vælge to forskellige størrelser, så der aldrig havde været tvivl om hvilken port der hvad indgang henholdsvis udgang.

Det er ganske smart at udgangen kan indstilles til tre forskellige spædinger. Det gør battetiet mere alsidigt, så det kan bruges til opladning af flere forskellige enheder. Det er dog også en smule "farligt". Man risikerer at brænde sin computer af, hvis man smider 19V og den kun er beregnet for 12V. Man skal derfor først tjekke spædingen på ens normale oplader, samt sørge for at få indstillet den rigtigt. Det er nemt nok, men bare lige en ting, man skal være opmærksom på. USB-porten er selvfølgelig smart fordi den gør, at man kan oplade sin iPhone eller enhver anden enhed, der kan forsynes via et USB-stik. Man kunne i virkeligheden derfor nøjes med at bruge batteriet som en kraftig powerbank til sin iPhone eller iPad, hvis man ville.

Pas på med at sammenligne kapaciteten med MacBook'ens egen

Tilbage til den for powerbanks så vigtige specifikation - ja faktisk den vigtigste overhovedet: Kapaciteten. Kapaciteten er et mål for hvor meget energi der er i batteriet, og dermed hvor mange ekstra timers batteritid vi får. Det er dét, det hele handler om. Vi køber et eksternt batteri for at få mere batteritid, og derfor er kapaciteten super vigtig.

Det testede batteri opgives både på kassen og på hjemmesiden til 20.000 mAh. Det er dog ved 3,7V, hvorfor det ikke direkte kan sammenlines med MacBook'ens eget batteri, der har en kapacitet på omkring 7.000 mAh ved 10,7V.

Enheden "mAh", der står for "milli Ampere-timer" er en lidt speciel angivelse fordi den ikke er eksakt. Den afhænger helt af spændingen (volt). 20.000 mAh ved 3,7V svarer derfor til 6.850 mAh ved 10,8V eller 14.800 mAh ved 5V. Alt efter hvilken spænding der trækkes med, varierer antallet af mAh altså. Derfor er enheden også meningsløs at bruge. Man burde generelt i branchen bruge enheden Watt-timer i stedet, da det kan sammenlignes direkte.

Det korte af det lange er, at de testede powerbank har nok kapacitet til en hel fuld opladning af MacBook'ens eget batteri hvilket giver en fordobling af batteritide. Det er jo er ganske fint.

Produktet i sig selv er ganske fornuftigt

Der er tale om et ganske fornuftigt produkt, der klart kan anbefales. Specielt kan jeg godt lide, at man også kan oplade iPhonen eller iPaden med batteriet.

Den testede powerbank kan købes på Lumac.dk til 1.199 kr. Der medfølger et gratis kabel, der passer til Apples MacBooks (dog ikke den nye MacBook med USB-C-port), så angiv ved købet, hvilket kabel du skal bruge.

Husk at du kan vinde testeksemplaret ved at tilmelde dig ON X's nyhedsbrev. Vi finder en vinder blandt alle tilmeldte i næste uge.

Artiklen er blevet opdateret.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.