Sidste år anmeldte vi AirPlay-højttaleren Libratone Live her på ON X. En af vores anker var den alt for høje pris. Vi har nu haft lejlighed til at teste Libratone Zipp, der med en pris under 3.000 kroner, er et par tusinde kroner billigere end den Live, vi tidligere har haft til test.

Ligesom storebroderen er Libratone Zipp en trådløs højttaler med AirPlay-teknologi, så man kan afspille musik trådløst fra sin iPhone. Zipp har dog den fordel, at den har en ny teknologi, så man kan afspille musik selvom der ikke er et trådløst netværk. Zipp og iPhone parrer sig ganske enkelt med hverandre, så man kan afspille musik alle steder. Dermed er den første anke ryddet af vejen, og det første skridt i retning af rigtig mobil lyd taget. Andet skridt er at Zipp har indbygget et batteri, så man ikke er afhængig af et netstik. De to små ting gør, at der er en verden til forskel på Live og Zipp - og det er ikke nogen hemmelighed, at vi foretrækker Zipp's tilgang til tingene.

Design og Finish

Libratone Zipp bærer umiskendeligt præg af at være en Libratone-enhed. Her tænker jeg selvfølgelig først og fremmest på at enheden er beklædt med uld, som kan fås i flere forskellige farver, så man kan få det som man vil have det. Men også det termokandeagtige look går igen. Det er rart med en gennemført linje i designet fra produkt til produkt omend ulden ikke lige er min kop te. Det ligner ganske enkelt noget, der har nogle år på bagen. Jeg ville have foretrukket noget, der var lidt mere fremadskuende i materialevalget. Ulden bliver en kende damebladsagtig, omend den af selvsamme årsag vil være nem at passe ind i et moderne hjem.

Zipp er cylinderformet. Omkring 12 cm i diameter og 25 cm høj. Bag på er der en bærestrop i sort læder, nogle knapper og et USB-stik. I bunden tilslutter man elstikket. Vægten er 1,8 kg, og efterlader generelt et godt og solidt indtryk. Tyngde er altid godt, når det handler om lyd.

Lydkvalitet

Libratone Zipp er først og fremmest en designhøjttaler, men den kan også finde ud af at spille musik. Overordnet set er lydkvaliteten som man kan forvente. Den lider generelt af de samme skavanker og unoder som storebroderen. Ved moderate lydniveauer klarer den sig dog ganske glimrende. Her er der en fin og dynamisk lyd med god balance mellem diskant og bas. Stereoperspektivet er selvfølgelig helt fraværende, men det kan ikke være anderledes i sådan en enhed, og er ikke noget specielt for Libratone.

Skruer man op for lyden derimod, går det ud over bassen og dynamikken. Formodentligt fordi der sker en automatisk signalbehandling med det formål at forhindre forvrængning i de dybe frekvenser, som er meget krævende at gengive i en ordentlig kvalitet. Dermed kan man faktisk sige at Zipp spiller bedre end Live, hvor lyden forvrængede, når der blev skruet op. Her er Zipps tilgang til tingene noget mere sofistikerede. Det er godt set, at det er bedre med en fraværende bas ved høj lydstyrke, end at hele billedet vælter i støj. Dog havde det selvfølgelig været optimalt, med en tilstedeværende bas også ved høje niveauer.

Man skal dog huske på, at Zipp ikke er en enhed til kritisk lytning på de audiofiles årsmøde. Man skal ikke bilde sig ind, at Zipp kan klare den opgave, for det kan den selvfølgelig ikke. Den kan derimod fint løfte opgaven at servere god musik i mindre krævende sammenhænge.

Zipp er bedre end Live

Der hvor Zipp virkelig rykker, og i den grad for rettet op på problemerne fra Live, er at den er blevet rigtig bærbar. Den har nemlig indbygget batteri, så man kan tage den med i parken eller på stranden og nyde op til 6-7 timers musik. Det er om ikke genialt, det er jo set før, så et kæmpe plus sammenlignet med da vi testede Libratone Live. Det gør enheden meget mere anvendelig og alsidig. Hvor den på kontoret ikke skiller sig ud fra ligende højttalere, er den på stranden pludselig i en helt anden klasse. Her er vi vant til fesne bluetooth-højttalere på størrelse med en æske tændstikker, og dem udspiller Zipp nemt og overlegent. Zipp ryger ganske enkelt et niveau eller to op på kvalitetsbarometeret, når den kommer ud. Ikke fordi lydkvaliteten bliver bedre, men fordi konkurrencen ganske enkelt er mindre. På kontoret eller hjemmet, kan man finde sindsygt gode enheder til en fornuftig pris. Den kniber noget mere, når vi snakker en mobil enhed, og derfor står Zipp ganske stærkt i dette segment.

Konklusion

Hvor vi var lige på kanten med vores anbefaling med Libratone Live, har vi noget nemmere ved at fremhæve Zipp. Det virker som om Libratone har fundet ind til kernen af hvad det handler om. Den slags alt-i-et-enheder som Libratone laver, skal bruges til lettere lytning på kontoret i køkkenet eller på terrassen, og skal derfor konstrueres og ikke mindst prissættes herefter.

Hvor vi til en hver tid vil anbefale at man investerer i noget ordentligt grej hjemme i stuen, og dermed går langt uden om disse små alt-i-et-enheder, er sagen en helt anden, når det handler om mobilitet. Eller måske er sagen i virkeligheden den samme. Dog med den forskel at hvor Libratone ikke er det rette grej i stuen, er det i høj grad det rette grej uden for - og her vinder Zipp klart over storebroderen. Prisen er mere attraktiv og mulighederne større.

Vi tøver derfor ikke et sekund med at anbefale Libratone Zipp som et godt valg til den lettere lytning og udendørs brug. Står valget med Libratone Zipp og Libratone Live er det reelt kun et valg og det er Zipp. De to enheder er som nat og dag, og pludselig er det blevet meget mere interessant at følge med i hvad Libratone disker op med fremover.

Libratone Zipp kan eksempelvis fås til 2.990 kroner i Apple Store (link).

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.