Det er ingen hemmelighed at fjernsyn i dag har en noget tyndere profil end før i tiden, hvor det var nogle store kasser. Og tak for dén udvikling! Hvor et TV's billede i dag er bedre end nogensinde, er det gået den anden vej med lyden. For god lyd kræver stor volumen og det er der ikke plads til i en moderne fladskærm. Den oplagte løsning på det problem er at købe en af de såkaldte soundbarer. En nem og elegant løsning lavet til det samme.

Jeg har denne gang valgt at teste et bud fra absolut øverste hylde. Med de kompromisser der altid vil være i en trods alt begrænset enhed som en soundbar, har jeg valgt at kombinere den med en matchende subwoofer. Det giver et såkaldte 3.1-kanals system med højre, center, venstre og sub. Du kan udvide til 5.1 med to ekstra baghøjttalere, hvis du vil. Det vil jeg komme ind på ved en senere lejlighed.

De to testede enheder er en del af Denons trådløse HEOS-serie der er en pendant til Sonos' multirumssystem. De to enheder er HEOS BAR til 7.499 kr og HEOS SUBWOOFER til 5.199 kr. Det er med andre ord ikke billigt, men til gengæld er det godt. Jeg kan allerede nu afsløre, at du formodentligt ikke kan finde en soundbar med bedre lydkvalitet end HEOS BAR. Du skal i hvert fald virkelig anstrenge dig. Vil du for alvor have bedre lyd skal du over i et setup med særskilt forstærker og højttalere - men det er en helt anden boldgade.

Design

Det testede setup består som sagt af to særskilte enheder; soundbaren og subwooferen. Designet er noget til den gammeldags side, det vil sige afdæmpet og sort.

Soundbaren måler 110,0 x 7,2 x 14,8 cm (BxHxD) og vejer 4,8 kg. Størrelsen betyder at man skal have et TV i 50"-klassen for at det virker harmonisk. Soundbaren kan skrues fast på væggen eller stilles på to medfølgende små fødder. Designet er som sagt til den lidt kedelige side, hvilket er helt bevist og helt som det skal være. Enheden skal høres - ikke tiltrække sig opmærksomhed. Designvalget lider dog af en enkelt fejl. Hele enhedens front og top er dækket af stof - igen helt oldschool, som tusindevis af højttalere har været det gennem tiden. Det er en støvmagnet uden lige - specielt på toppen. Det havde været bedre, hvis den havde haft det nyklassiske gitter, der lige ville være til at tørre eller børste af.

Subwooferen minder mest af alt om et standard sort computerkabinet i størrelse såvel som udseende. Den måler 40,4 x 17,2 x 43,8 cm og vejer 10,8 kg. Man kan selv vælge om den skat stå op eller ligge ned. Den lider af samme problem som soundbaren, nemlig den støvsamlende stoffront - specielt når den ligger ned er det irriterende. Subwooferen er trådløs og kan derfor nemt placeres, hvor man ønsker det uden problemer med lange kabler.

Tilslutningsmuligheder

Af tilslutningsmuligheder er der rigeligt af enhver art. Hvor SONOS's direkte konkurrent PLAYBAR kun har en enkelt tilslutningsport (optisk digital indgang) har HEOS' ditto alle tænkelige tilslutningsmuligheder. Flere HDMI-indgange, flere digitale indgange, USB etc. Alle gængse formater understøttes: 4K, Dolby TrueHD og DTS-HD Master Audio.

Soundbaren kan derfor fungere som en receiver eller hub for al ens grej (blu-ray-afspiller etc). Jeg har valgt at forbinde den til TV'et via en HDMI-indgang med ARC-understøttelse. ARC er en genial protokol med to vigtige funktioner. For det første kan den overføre lyd og video i begge retninger på samme tid. Det er smart fordi man så kan nøjes med ét kabel mellem soundbar og TV. Den anden smarte ting er at enhederne snakker sammen via ARC, så man kan styre dem med én fjernbetjening. HDMI-ARC er derfor det bedste valg, hvis ens TV understøtter det.

Opsætning og brug

Opsætningen af de to enheder foregår nemt via HEOS-appen på iPhonen - men vær opmærksom på at den skal bruge en kablet forbindelse fra telefon til enhed. Man bliver guidet i gennem hele processen, der tager 5-10 minutter.

Når soundbaren er sat op, er den uhyre nem at bruge. Faktisk skal du ikke gøre andet end du plejer, når du ser TV. Volumen reguleres fra den normale fjernbetjening, men kan selvfølglig også reguleres via HEOS-appen, og enheden tænder/slukker selv efter behov. Det er altså ikke nødvendigt at tænde/slukke for den.

Hvor enhederne i den daglige brug sammen med et TV er ganske ukompliceret, halter det mere når man tager fat i Heos-appen for at streame musik etc. Appens brugergrænseflade er decideret udfordrende at bruge. Der mangler eksempelvis en hjem-knap. Hører man musik og vil skifte til TV-lyd igen skal man swipe tilbage 5-6 gange for at kunne gøre det. Der er altså ingen oversigt, hvor man hurtigt og nemt kan skifte lydkilde. En anden underlig ting er, at man ikke kan springe til et bestemt sted, når man afspiller musik. Man kan kun springe frem og til bage mellem numrene. Så hvis man lige vil høre en fed trommesole igen, så er det forfra med hele sangen. Dette er bare et par af de mange uhensigtsmæssige ting i appen.

Efter at have brug Sonos i en del år har jeg vænnet mig til en veldesignet app - og troet at det efterhånden var standard. Det er det ikke, er jeg nu blevet klar over. Så Heos har indirekte mindet mig om at Sonos altså kan et eller andet og at man bestemt ikke skal tage en god brugergrænseflade for givet. Heos-appen er meget tæt på at være en ommer. Ubrugelig er den ikke, for den er pakket med funktioner og kan det den skal, men det er bare alt for ulogisk bygget op. Hvis HEOS virkelig mener det alvorligt at de vil true Sonos' position, så skal der i den grad arbejdes på en bedre app. Som sagt er det dog ikke noget jeg bruger i det daglige, hvor jeg udelukkende bruger systemet til TV-lyd, hvorfor jeg ikke behøver rode med appen ret tit.

HEOS-systemet understøtter streaming fra Spotify og TIDAL med flere, men ikke Apple Music. Du kan også streame fra NAS-drev, USB-kilder og smartphones. Den afspiller alle de gængse formater men hi-res understøttes ikke.

Lyd

HEOS BAR og tilhørende subwoofer er som sagt et 3.1-kanalssystem. De tre frontkanaler har hver deres klasse-D forstærkere, så der er tale om ægte 3-kanels lyd og ikke bare en simuleret center, som mange stereo-soundbarer ellers benytter sig af. Subwooferen har også en klasse-D forstærker og to 5,25" enheder.

Jeg har testet setuppet med video fra forskellige kilder: TV, blu-ray-film og film-streaming. Jeg er kommet godt rundt i alt fra actionfilm, over almindeligt tale-TV og til musik. I alle tilfælde er jeg imponeret om lydkvaliteten. Sammenlignet med den lyd der kommer ud af mit Samsung-TV's egne højttalere er forskellen gigantisk. Jeg bliver nærmest blæst ned at stolen.

HEOS BAR og SUBWOOFER kan nemt fylde et rum med lyd. Dialogen er takket være de tre adskilte kanaler klar og tydelig og stereoperspektivet større end jeg havde forventet. Man kan tydeligt fornemme, når noget bevæger sig i lydbilledet. Mellemtone såvel som diskant står knivskarpt. Subwooferen sikrer den tunge bas som gør en verden til forskel for de fleste filmoplevelser. Jeg kunne bogstaveligt talt mærke det, da resten af familien sad og så Jurassic Park.

Det hjælper specielt på oplevelsen, hvis man sætter systemet i den såkaldte "Movie mode", der øger rumligheden og giver en fornemmelse af surround sound. Udover Movie mode er der et par andre modes, blandt andet én der forstærker dialogen.

Selvom det egentlig ikke er det primære formål med de to enheder, så er det faktisk ved afspilning af musik, at systemet rigtigt viser sit potentiale. Her kan man for alvor høre at lyden virkelig er god. Overraskende god endda. Det er helt tydeligt, at Denon er vant til at have med Hi-Fi at gøre, og bruger ordentlige komponenter. Her er ikke bare tale om en ny smart livsstilsproducent, der er hopper med på vognen, men om regulær gennemført kvalitet fra ende til anden.

HEOS BAR og SUBWOOFER er uden sammenligning det bedste soundbar-setup jeg har hørt. Lydkvaliteten er virkelig høj. Her er tale om rigtig Hi-Fi. Lad være med at tro du kan sammenligne med et Bilka-produkt til 800 kr. Det kan du ikke. Der er en verden til forskel.

Anbefaling

Foto: Heos by Denon

Jeg har ingen problemer med at anbefale HEOS BAR og SUBWOOFER. Lyden er virkelig god, og slår det meste andet i prisklassen. Skal du have bedre TV-lyd skal du rode med deciderede receiver, lange kabler og så videre. Skal det bare være nemt og trådløst er BAR og SUBWOOFER et af de allerbedste bud på god lyd til TV'et. Faktisk tilbyder HEOS også en noget billigere løsning kaldet HOMECINEMA. Det er en samlet pakkeløsning med både soundbar og subwoofer til lige knap 6.000 kr. De spiller også formidabelt, men har lidt færre funktioner sammenlignet med det testede setup.

Hvor lyden altså er helt i top, halter det desværre noget med brugeroplevelsen, der kunne og burde være meget bedre. HEOS-appen er ganske enkel for dårlig. Derudover vil mange Apple-brugere nok savne muligheden for at kunne streame Apple Music direkte. Men på den anden side, hvor mange soundbars kan det?

På sin vis viser det meget godt forskellen på HEOS og Sonos. HEOS har rod i en producent, hvor lydkvalitet overskygger alt og brugergrænseflade er sekundært, mens det hos Sonos er lige omvendt. Jeg vil en en kommende artikel komme med en nærmere analyse af forskellene på Sonos og Heos og komme med min anbefaling til hvad man som nybegynder skal kaste sig over.

Men når det gælder soundbar-lyd til TV'et alene er HEOS BAR og SUBWOOFER altså i en klasse for sig selv. Køb dem for dét og tag flerrums-halløjet med som en bonus og håb på at appen bliver bedre med tiden. Er du allerede tilfreds HEOS-bruger er der endnu mindre at betænke sig på.

HEOS BAR koster 7.499 kr og HEOS SUBWOOFER koster 5.199 kr. Begge dele kan købes hos Hi-Fi Klubben, der er skandinavisk eneforhandler.