Anmeldelse: AirTame skuffer fælt

Sidste år kørte danske AirTame en af de mest succesfulde kampagner nogensinde på crowdfunding-sitet Indiegogo, hvor det lykkedes dem at indsamle hvad der svarer til knap 10 millioner kroner. International hæder er det også blevet til.
Efter lange forsinkelser, har jeg nu modtaget en AirTame, så jeg kan teste om den lever op til hypen. Inden jeg afslører det, vil jeg dog lige introducere AirTame.
AirTame er en HDMI-dongle, der gør det muligt at spejle skærmens på sin computer til et TV eller en projektor. Mere er der faktisk ikke i det. Vi kender noget tilsvarende fra ChromeCast, Apple TV eller den billige smartCast, jeg tidligere har testet. AirTame slår sig dog op på at være et produkt uafhængig af platforme og proprietære formater. Man skal således kunne spejle sin skærm uanset om man bruger Windows, OS X eller Linux.
Kvalitetsdesign med en stor brøler
AirTame er som sagt en lille HDMI-dongle, der vel nærmest ligner en bilnøgle. Den er virkelig solidt designet, og ustråler i den grad kvalitet. Desto mere underligt er det, at den medfølgende strømforsyning virker som det absolut billigste crap, man har kunnet finde i Kina. Den kommer endda med amerikansk stik, hvorpå der så skal en adaptor for at vi kan bruge den her i landet.
Når jeg får et nyt produkt så kigger jeg altid på strømforsyningen som det første. Med et enkelt blik kan man afgøre om producenten virkelig mener det. Er det en solid flot sag eller et tilfældig 2-kroners ting fra Kina, der er smidt i kassen som en eftertanke? I dette tilfælde er det desværre det sidste. Det er under vanlig standard, og ikke i orden for et produkt i den prisklasse. Heldigvis kører strømforsyningen via USB, så man kan bare hive sin Apple-strømforsyning frem eller købe en anden. Til prisen burde det dog slet ikke være i ens tanker.
Og lad os da bare tage det med prisen med det samme. Her er det nok en god ide at finde godt fodfæste - eller ligefrem at sætte sig ned. Prisen er nemlig omkring 1.850 kroner - og det endda som et introduktionstilbud. 1. oktober stiger prisen til omkring 2.800 kroner. Det er fire gange prisen for Apple TV.
Opsætning og ibrugtagning
Opsætningen er en lille smule mere omstændig end jeg har prøvet på andre lignende produkter. Typisk har de indbygget en webserver, så opsætningen foregår ved at man logger på enheden via en browser. I dette tilfælde skal man først hente et program på AirTames hjemmeside. Årsagen er selvfølgelig at AirTame kører med deres eget format for at kunne være uafhængig af Apple og Google. Derfor skal man installere et lille program på hver computer, man vil kunne streame fra.
Programmet er godt designet, og leder en sikkert gennem opsætning og ibrugtagning, der sker uden problemer af nogen art. Man logger ganske enkelt på enhedens indbyggede netværk, eller lader enheden gå på et eksisterende netværk. Herefter kan man via et lille ikon i OS X's øverste menu igangsætte en skærmspejling. Igen lige som vi kender det fra Apples AirPlay.
Sådan virker AirTame i praksis
Med AirTame kan man spejle på tre forskellige måder. En såkaldt work-mode prioriterer low latency, det vil sige begrænser lag mellem computerskærm og TV, mens Video-mode er optimeret til visning af video. Den sidste mulighed er presentation, der er optimeret til bedst mulig kvalitet.
Lad mig bare sige med det samme at Work-mode ikke virker efter hensigten. Forsinkelsen er ganske enkelt for stor til at man kan bruge det i praksis. Også betydeligt større end på eksempelvis den billige smartCast, jeg testede for nogle måneder siden.
Video-mode virker derimod fint. Her er der selvfølgelig også lag, men det er hensigten for at kunne have en lille buffer under streamningen. Indledningsvis (de første par minutter) var der lidt problemer med hakkende billede og lyd, men da den først kom igang virkede det fint.
Ingen mulighed for at spejle fra iOS
Umiddelbart virker det dog som om selve den tekniske del at deres streaming-platform er for ringe. Jeg har en ide om, at det ikke er så nemt endda at få skruet den slags ordentligt sammen. Alene det, at AirTame er nødt til at operere med tre forskellige modes, virker som en erkendelse af, at de ikke helt kan få det optimeret. Selv giganter som Apple og Google, har problemer med 100% gnidningsfri videostream. At AirTame vil opfinde den dybe tallerken igen, virker sympatisk nok, men spørgsmålet er, om det er besværet værd.
Som rendyrket Mac-bruger er svaret et klart nej. AirTame kan intet, jeg ikke kan med Apples AirPlay, tværtimod. Med AirTame er det eksempelvis ikke muligt at spejle sin iPhone eller iPad. Det kan man med AirPlay. Det er virkelig skuffende, og en regulær showstopper.
AirTame er selvfølgelig bundet af iOS' restriktioner, men det ændrer ikke på, at det ikke virker - og formodenligt aldrig kommer til det. Igen melder spørgsmålet sig: Hvorfor genopfinde den dybe tallerken, når resultatet endda er ringere? Ideen med AirTame er at det virker på alle platforme - men det gør det så bare ikke, og så går ideen jo lige som lidt af det. Er man Apple bruger kan man så lige så godt bare bruge Apple TV, der er væsentligt billigere og endda giver en række andre muligheder.
AirTame kan ikke stå alene
Faktum er, at man ikke kan klare sig med AirTame alene, hvilket ellers skulle være argumentet for at købe den. Man skal enten supplere med Apple TV eller Chromecast - eller måske endda begge to. I mine optik, kan man derfor lige så godt købe Apple TV og ChromeCast, der tilsammen koster under det halve af AirTame, hvis man har behov for at kunne streame fra flere forskellige platforme. Alternativt kan man købe en billig enhed som smartCast, der for få hundrede kroner giver mulighed for at streame via AirPlay, Miracast og DNLA.
Jeg kan ganske enkelt ikke se hvad ideen med AirTame er. Eller ideen med ét produkt der kan streame alt, kan jeg godt følge, det er bare ikke det produkt jeg står med i hænderne lige nu. Det er alt for begrænset, og alt, alt for dyrt. AirTame har godt nok skiftet fokus og kalder deres produkt for målrettet erhvervslivet og pro-brug, formodentligt for på en eller anden måde at retfærddiggøre den høje pris på næsten 3.000 kroner. Kvaliteten fejler heller intet. På den måde er der intet at komme efter her. Produktet har da derudover også nogle unikke funktioner som multi skærmdeling og mulighed for at streame fra computer til computer, men i princippet kan man det samme med AirPlay via lidt tweaks.
Apple-bruger: Hold dig til Apple TV
Pointen er, at AirTame burde koste nogle få hundrede kroner. Det er på ingen måde så meget bedre end tilsvarende produkter, og det lever desværre ikke op til deres egen målsætning om universel streamning. Jeg havde faktisk glædet mig til endelig at få serveret løsningen på et sølvfad, men det skete så ikke.
Som det er nu, kan jeg ikke - hvor gerne jeg end ville - anbefale AirTame. Kunne produktet rent faktisk det, det lover, og kunne det fås til maksimalt en tudse, så ville jeg være fyr og flamme, men når man får et produkt med begrænsninger, kan man lige så godt købe et andet produkt med begrænsinger til en brøkdel af prisen. Så handle det i højere grad om at finde det produkt med færrest begrænsinger for lige præcis ens eget behov. Som Apple-bruger er det ikke AirTame. Her er Apple egen AirPlayløsning med Apple TV stadig at foretrække.
Jeg må indrømme, at jeg ikke er super meget inde i Windows-platformen. Jeg ved ikke, om skærmspejling som vi kender det via AirPlay, er standard. Måske er AirTame Windows' manglende svar på AirPlay, og derfor på den måde har sin berettigelse. Jeg har alene set på produktet i en Apple-kontekst, og det er i det lys, at ovenstående anmeldelse skal ses.
Den følelse jeg sidder tilbage med efter at have brugt AirTame en uge tid er skuffelse. Præmissen og ideen var så lovende - så rigtig - men virkeligheden er en helt, helt anden. Desværre.
AirTame kan købes på: airtame.com