Lige siden Apple præsenterede de nye trådløse hovedtelefoner i september sammen med iPhone 7, har jeg ventet på at de kom på markedet. Det er nu endelig sket. Konceptet tiltaler mig, og jeg ser dem som den manglende prik over i'et i forhold til Apples vision om trådløs lyd. Med et par AirPods giver det endelig mening hvorfor Apple har droppet jack-stikket. Det fungerer ganske enkelt meget bedre, og alt med ledning virker efterhånden gammeldags.

Jeg har tidligere haft en enkelt AirPod i øret i ganske få sekunder i forbindelse med en produktpræsentation hos Apple, men slet ikke nok til at få et indtryk af dem. Det har jeg fået nu, hvilket du kan læse nedenfor.

Design og komfort

Som altid med Apples produkter kommer Airpods i en ualmindelig lækker indpakning der oser af kvalitet. Allerede inden jeg har åbnet pakken ved jeg, at jeg sidder med et premiumprodukt i hænderne.

Inden i æsken ligger selve opladeretuiet med de to Airpods indeni. Det er lavet af hård og skinnende plastik med afrundede kanter. Det er overraskende småt og noget man kan nemt have i lommen. Det er mindre end den æske Apples normale EarPods kommer i. Ligesom med indpakningen efterlader opladeretuiet en følelse af kvalitet. Det er måden man åbner og lukker låget på, og følelsen når man tager de to AirPods ud eller ligger dem tilbage. Jeg glæder mig altid over at Apple tænker over den slags små detaljer.

Selve de to AirPods ligner stort set Apples medfølgende standard hovedtelefoner til iPhonen. Altså bare lige med den forskel at ledningen er væk. I stedet er der en metalring i bunden.

En af de vigtigste ting når det handler om in ear-hovedtelefoner er komforten. Det giver desværre ikke så meget mening at gå i detaljer med denne, da det er meget personligt. De kan dog i det store hele sammenlignes med Apples vanlige EarPods - bare uden den dinglende ledning. Jeg synes de sidder fint i øret, og følelsen er frihed fra ledningen overasker mig lidt. Det føles bare let af have dem på. Letheden gør at jeg i starten har haft følelsen af at de nemt vil falde ud. Det har jeg dog endnu ikke oplevet. De sidder godt fast i øret, så det er bare manglen på den vanlige tyngde det gør, at man tror noget andet. Det er givetvis et tilvænningsspørgsmål, der for mit eget vedkommende heller ikke bliver nemmere af, at jeg normalt bruge et sæt trådløse Beats-hovedtelefoner med en bøjle, der går hen over hovedet. Uanset hvor meget jeg hopper eller ryster hovedet, har jeg dog ikke kunnet få dem til at falde ud. En løbetur klarer de også nemt.

Opsætning og ibrugtagning

Opsætningen er nemt klaret. Man åbner æsken i nærheden af sin iPhone og trykker en enkelt gang på skærmen, så er det klaret. For tredje gang er jeg nødt til at fremhæve følelsen af kvalitet i de små detaljer. Når først de er sat op med ens iPhone, er de med det samme klar til brug med ens andre enheder, hvor man er logget ind med samme Apple ID. Det vil sige, at det ikke kræver yderligere at benytte dem med ens iPad, Mac, Apple Tv, Apple Watch eller hvad man nu har. Det er virkelig godt tænkt.

De to AirPods og opladeretuiet kom i mit tilfælde med omkring 60-70% batteri tilbage, hvilket i mit tilfælde var nok til lige knap 3 timers musiklytning. Når de to AirPods skal oplades putter man dem bare ned i etuiet, der har indbygget batteri og kan oplade dem så man får 24 timers lytning. Etuiet oplades via et Lightning-kabel, der pudsigt nok har et USB-A stik i den anden ende. Det er underligt, når Apples computere nu kun sælges med det nyere USB-C. Som om Apple ikke rigtigt kan bestemme sig for om de vil satse på USB-C eller ej.

Betjeningen er nem og lige til. De har en funktion, så de automatisk sætter musikken på pause, når man tager en af de to AirPods ud af øret, og starter den igen, når man sætter den tilbage. Det virker fremragende. Ellers kan man betjene dem via Siri eller ved at trykke på dem. Ikke bare berøre men et lille tryk, som om man ville skubbe dem længere ind i øret. Det fungerer også fint.

Jeg har tidligere skrevet en guide til hvordan du opsætter og bruger AirPods, så det vil jeg ikke gå yderligere i detaljer med her.

Når man vil skrue op for lyden kan det kun gøres ved at bede Siri gøre det, eller direkte på iPhonen. Man kan ikke skrue op eller ned ved at trykke på en af de to AirPods. Dette er en underlig mangel, specielt fordi Siri ikke opfører sig på samme måde i alle apps. Selv bruger jeg altid iPhonen egen volumenkontrol, så jeg har ikke bemærket det så meget, men det er klart et problem hvis ikke man bruger Siri generelt eller bare synes det er for omstændigt i denne sammenhæng. Det er ikke en decideret dealbreaker, men mere en lille knast på et ellers virkelig gennemtænkt produkt.

Lydkvalitet

Med hovedtelefoner der sidder inde i øret, er lydkvaliteten meget afhængig af hvordan og hvor godt de sidder i øret. Det kan hurtigt blive meget subjektivt. Igen er det nemmest at sammenligne med Apples standard EarPods. Både fordi pasformen er den samme, og fordi det er noget alle kender eller i hvert fald kan bruge som reference, hvis man finder dem frem fra iPhone-æsken.

AirPods lyder betragteligt bedre. Der er bedre bas og en bedre dynamik. Egentlig HiFi skal du dog ikke forvente. Her er tale om almindelig god lyd som man kan forvente at så små enheder beregnet til dagligdags brug. En ting savner jeg dog. Aktiv støjreduktion glimrer ved sit fravær. Når nu vi alligevel er blevet digitale burde Apple have sørget for at det var indbygget. Specielt steder med konstant og monoton støj som i et fly eller et tog, ville det have givet et løft.

Til prisen spiller de ganske fortræffeligt. Ikke nær så godt som et par rigtigt hovedtelefoner med bøjle til samme pris, men man skal huske på, at man betaler en god del for det trådløse aspekt. Vil man have mest mulig lyd per krone, er et sæt trådløse hovedtelefoner ikke sagen. Til gengæld får man så noget andet. Jeg har i hvert fald endnu til gode at høre nogle tilsvarende ægte trådløse hovedtelefoner til samme pris, der lyder bedre.

Mikrofonen er til gengæld ikke noget at skrive hjem om. Det fungerer fint til Siri og telefonopkald, men det er ogå det.

Min vurdering

Jeg havde på forhånd store forventinger til AiPods, og jeg er bestemt ikke skuffet. Apples AirPods leverer varen og er afgjort pengene værd. Jeg vil gå så vidt som til at mene, at Apple for en sjælden gangs skyld faktisk har lavet et produkt, der ikke alene slår konkurrenterne på kvaliteten men også på prisen. AirPods er prissat overordentligt attraktivt i et leje, hvor de fleste kan være med.

Jeg har af gode grunde ikke langtidstestet dem, og har heller ikke stresset dem steder, hvor Bluetooth kan have en tendens til at give problemer. Jeg har dog ingen som helst grund til at tro, at AirPods skulle opføre sig dårligere end andre tilsvarende enheder. Måske endda tværtimod. Den nemme opsætning taget i betrqgtning kunnne jeg godt forestille mig, at Apple har gjort alt hvad de kan for at sikre at forbindelsen ikke mistes.

Ud over det lidt påduttede Siri-integration, er det eneste negative jeg har at sige i virkeligheden at de er umulige at skaffe de første 6 uger. Så uanset hvor oplagt en julegave jeg mener det er, kan det kun lade sig gøre, hvis de allerede er bestilt og på vej med fragtmanden.

Køb Apples AirPods

Du kan købe AirPods i Apples Online Store for 1.379 kroner (link).

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.