For et par uger siden lancerede Apple en pro-udgave af de populære AirPods. AirPods Pro hedder de nye hovedtelefoner og lad mig bare sige med det samme at de leverer varen

Kendere af de oprindelige AirPods vil med det samme bemærke at designet er blevet ændret. AirPods Pro har fået et mere traditionelt design med en silikone-prop der skal ind i øret. Derved sidder de bedste fast - og lukker samtidig effektivt af for lyden. Det vender jeg tilbage til. Der medfølger propper i tre forskellige størrelse, så alle kan finde en der passer til ens eget øre.

Mere afdæmpet

Generelt er designet også mere afdæmpet end forgængeren og også sammenlignet med mange af konkurrenterne. Mange har kritiseret de gamle AirPods for at stikke lidt rigeligt langt ud af øret. Pinden er der stadig, men den er lidt mere afdæmpet denne gang. Ellers er der ikke så meget at sige om designet, der generelt bare kan betegnes som solidt. AirPods Pro fås i den ikoniske hvide farve, som Apple har sværget til i årevis. Det er i og for sig fint nok, men det kunne nu være rart, hvis der var lidt farver at vælge imellem.

Det medfølgende opladeretui er blevet en smule større og er også lidt tungere end den forrige, men ligner ellers også sig selv. Det vil sige med Lightning-port i bunden til opladning. Det er helt som forventet, men derfor kan man alligevel godt ærgre sig over, at Apple ikke har udskiftet den med USB-C. Det medfølgende kabel er af 'Lightning til USB-C'-typen, så det passer til de nye medfølgende opladere til iPhone Pro, men det havde nu været smart at skifte til USB-C i den anden ende også.

Opsætning og betjening

Opsætningen er som sædvanlig uhyre nem takke være Apples særlige trådløse teknologi. Første gang du åbner opladeretuiet begynder AirPods at lede efter din iPhone. Når de to har fundet hinanden skal du bare trykke på 'Forbind', og så er det i princippet klaret. Du skal dog først lige forbi Indstillinger, hvor der er et testværktøj, der kan hjælpe med at vælge de rigtige silikonedutter til ørene. Her er det bedste at prøve sig lidt frem med de forskellige kombinationer. Du behøver ikke nødvendigvis benytte den samme størrelse i begge ører.

Vil du benytte hovedtelefonerne med det end Apple-enheder foregår forbindelsen vi helt normal Bluetooth

Også i brug er brugervenligheden i topklasse. På hver af de to øre-enheder er der et lille trykfølsomt område, hvor man kan placere sin finger. På den måde kan man starte og stoppe musikken, springe til næste nummer samt skifte mellem 'pass through' og 'noise cancelling'. Det sidste kan også gøres ved at holde fingeren nede på lydstyrke-vælgeren i Kontrolcenter. Den største mangel er, at man ikke kan skru op eller ned for lyden på selve enhederne. En ret væsentlig ting, som Apple af en eller anden grund ikke har valgt at tage med. Det betyder, at man her skal have fat i telefonen eller bruge Apple Watch som en slags fjernbetjening. Det sidste er uhyre nemt, men hvis ikke man har et Apple Watch, savner man funktionen direkte på enheden. At bruge Siri til den slags virker (stadig) mest som en gimmick, men er også en mulighed.

Aktiv støjreduktion

Et af de steder hvor AirPods Pro adskiller sig fra den ordinære model er at der nu er indbygget mulighed for aktiv støjreduktion, noise cancelling'. Det vil sige en funktion, hvor støj og lyde fra omgivelserne sorteres fra og lukkes ude. Det er blandt andet derfor at øre-enhederne nu har den omtalte solikonedut, så de slutter helt tæt og effektivt blokerer for udefrakommende lyde. Funktionen fungerer ganske fremragende. Almindelig baggrundsstøj fra gaden eller i bussen lukket effektivt ude og selv høj musik bliver dæmpet. Her har Apple virkelig gjort det godt.

En anden funktion er 'Pass through', hvor lyde fra omgivelserne ikke dæmpes, men tværtimod bliver forstærket, så man nærmest får superhørelse. Ideen er at enhederne slutter så tæt, at det i visse situationer bliver for meget af det gode. Så kan man skifte til Pass through og få udefrakommende lyde med. Det virker måske lidt paradoksalt at man køber en sæt hovedtelefoner, der effektivt lukker lyde ude for så at indføre kunstig gennemløb af selvsamme lyd, man ellers har lukket ude. Men det fungerer glimrende - og så kan man jo selv vælge.

Lydkvalitet

En af de væsentlige ting, lydkvaliteten, har fået et gevaldigt løft med AirPods Pro. Forskellen sammenlignet med de oprindelige er enorm, og skyldes for en stor dels vedkommende at de nu slutter tæt. Vi er helt oppe på øverste hylde nu, hvor man skal være decideret audiofil for at have noget af indvende her. Jo, der findes da konkurrenter der kan levere det samme eller endda bedre, men AirPods Pro har nået et niveau, hvor det for langt, langt de fleste ikke længere giver mening at bruge så meget krudt på det. AirPods Pro lyder som de skal. Færdig.

At begynde at gøre indvendinger i forhold til lydkvaliteten bare for at gøre det, synes jeg ikke giver mening. Så kommer det hurtigt til at handle om, hvor fantastisk dygtig og kræsen en given anmelder synes han er. Den slags er for mig inderligt ligegyldig. For 99% af befolkningen spiller AirPods fremragende. For de resterende er det sikkert noget møg, men de havde med garanti heller ikke været i målgruppen til at starte med. Går du for alvor op i lyd, og vil du have mest kvalitet for pengene, så skal du slette ikke vælge et par true wireless hovedtelefoner som AirPods Pro. Gå efter de rigtige hovedtelefoner med bøjle og store ørekopper. Meh det ved du jo allerede alt om.

Det naturlige valg for iPhone-brugere

Har du en iPhone - og det går jeg ud fra, siden du læser med her - er der intet der kommer op på siden af AirPods Pro. Kigger man på enkelte ting som lydkvalitet, pasform og brugervenlighed hver for sig, så der helt sikkert konkurrenter, der kan være med. Men ingen af dem kan levere hele pakken på samme tid. Du kan ikke finde et sæt tilsvarende hovedtelefoner, der slår AirPods Pro på alle tre parametre. Specielt samspillet med iPhonen er uovertruffet. Air Pods Pro er ganske enkelt hovedtelefonerne, hvis du har en iPhone.

Største indvending er prisen. 2.200 kroner er meget for et sæt hovedtelefoner, selv når man kigger på funktionaliteten. Alligevel mener jeg, at de er godt givet ud sammenlignet med den omkring 1.000 kroner billigere ordinære AirPods. Forbedringerne er simpelthen så massive.

'Pro' ved jeg dog ikke om de er. Men det gælder også resten af Apples produklinje hvor Pro-betegnelsen efterhånden har sneget sig ind overalt. For mig er pro blandt andet ensbetydende med at kan indstille tingene til ens specifikke (professionelle) behov, mere end en betegnelse, for at noget er godt. Men AirPods Pro er gode, og er det Apples målestok, så må de jo hedde Pro. Og jeg vil så fald pro-klamere at AirPods Pro får mine varmeste anbefalinger.

AirPods Pro koster 2.199 kroner hos Apple (link).

Bemærk at der i øjeblikket er 2-3 ugers leveringtid.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.