Vocolinc PM5 er en intelligent stikdåse, som du kan styre via din smartphone. Stikdåsen har Wi-Fi og understøtter Apples HomeKit, så den kan indgå i en intelligent styring af apparaterne i dit hus.

Hvis du ikke kender HomeKit eller begrebet smart home, så er det en samling af enheder der er koblet op på Wi-Fi i hjemmet, så de kan styres centralt via ens smartphone. Eksempler på enheder i et smart home kan være en termostat, lamper, en dørklokke og meget andet. Dette giver adgang til forskellige muligheder, der kan gøre ens hverdag lidt lettere.

Denne gang skal det som sagt handle om en stikdåse. Det lyder måske kedeligt, men det er det lagt fra.

Hvad kan den?

Vocolinc PM5 er en smart stikdåse, som du kan tænde og slukke for via din iPhone eller Android-mobil. Det vil sige, at du kan sætte et valgfrit apparat i stikdåsen - det kunne være en standerlampe, en ventilator eller et vandingsanlæg - og tænde og slukke for dette via iPhonen. Du kan også sætte en timer, så tænd/sluk sker helt automatisk. Med PM5 kan du altså gøre gammeldags apparater moderne og netforbundne og styre dem fra din telefon.

Da PM5 understøtter Apples HomeKit og det tilsvarende på Android, kan du styre kontakten via Siri, Google Assistent eller hvad det nu hedder alt sammen. Kontakten kan også indgå i de sædvanlige scener i HomeKit.

Med PM5 får du kort og godt en stikdåse, der opgraderer eksisterende udstyr til at være smarte.

Men det stopper ikke her. PM5 har nemlig indbygget et par andre godbidder. Den mest interessante er at den kan måle energiforbruget på det tilslutte apparat. Indtaster du samtidig din KWh-pris, kan du i appen se, hvad det koster at have apparatet kørende. Det er ganske smart. Derudover er der to standard USB-ladeporte, så du kan oplade din iPhone, iPad etc. PM5 fungerer altså samtidig som regulær iPhone-oplader.

Sidst men ikke mindst er der indbygget en form for natbelysning, det vil sige en lille lampe, som man kan tænde og slukke med iPhonen efter behov.

Vocolinc PM5 er altså en smart stikdåse, som kan styres via iPhonen, og samtidig måler strømforbruget og fungerer som oplader. Stikdåsen kan trække 10A (2.300W).

Design og opsætning

Vocolinc PM5 er større end jeg havde forventet. Den måler cirka 11 x 6,5 x 5 cm (HxBxD) og stikker noget ud fra den kontakt man sætter den i. Den egner sig derfor nok bedst til de mere skjulte kontakter. At have den siddende midt på en væg er i hvert fald ikke et kønt syn. Den er simpelthen for klodset. I mit tilfælde er det dog intet problem, da den netop skal bruges et sted, hvor man alligevel ikke kan se den.

Byggekvaliteten er god. Den er lavet i plastik og virker solid og holdbar. På kanten øverst er der de to USB-porte til opladning af andre enheder, og på kanten nederst er natlampen. På fronten er der indikatorlys og på siden en manuel power-knap, der også kan bruges til at nulstille enheden med.

Opsætningen er relativ nem. Du sætter kontakten i, henter Vocolincs app og scanner produktens QR-kode. Da det hele styres via Wi-Fi, skal du selvfølgelig have og være på et trådløst netværk. Et kæmpe plus er, at der ikke kræves en bridge eller hub, som man ellers ser hos mange producenter af smart elektronik som Philips Hue etc. Personligt har jeg bestemt, at jeg ikke gider fylde mit hus med bridges, så mit smartudstyr skal være uden krav om bridge. Det er PM5 heldigvis, så ingen problemer her.

Når opsætning er klaret, kan du tænde og slukke for henholdsvis selve kontakten såvel som natbelysningen. Du kan også sætte timere op og alt det andet man kan med HomeKit. Det fungerer glimrende.

Min bedømmelse

Det jeg godt kan lide ved PM5 er, at den ikke kræver en bridge, som meget andet smart-grej. Resultat er nemlig som at man ender med en skov af bridges fra forskellige producenter, der har hver deres system. PM5 er bridge-fri, og det er et kæmpe plus.

Jeg kan også godt lide, at jeg kan se strømforbruget. Det giver et godt overblik og motiverer til at få husket at slukket grej, når ikke man bruger det.

Det er klart, at en enkelt stikdåse ikke løser det hele. Jo flere man kobler på desto smartere bliver det, og ideelt set bør alle ens apparater være med. Det bliver selvfølgelig lidt pebret for alle de kontakter, men man kan jo bare udvide stille og roligt. Ultimativt ender man at kunne tænde og slukke alle ens apparater via iPhonen og samtidig få det fulde overblik over, hvad der bruger strømmen.

Jeg har købt min PM5 hos Gixmo for 219 kroner.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.