Steve Jobs er blevet citeret for at have sagt, at hans ønsker for fremtiden var at genopfinde tre ting: Lærebøger, fjernsynet og fotografering. Det første er sat i værk via satsningen på digitale lærebøger til iPaden og værktøjet iBooks Author. Det andet, beskæftiger vi os inderligt med på Apple TV Guide og rygterne har vel efterhånden en karakter af, at vi ville blive overraskede, hvis ikke Apple er i gang med noget.

Apple stod bag et af verdens første kameraer til almindelige forbrugere

Fotografering er dog noget nyt og absolut ikke noget, der har været hverken rygter eller spekulationer om tidligere. Så skal vi i hvert fald næsten 20 år tilbage. For hvad de færreste nok ved, lancerede Apple nemlig dengang verdens første digitale kamera rettet mod almindelige forbrugere. Kameraet hed QuickTake 100, og var det første digitale kamera henvendt til massemarkedet, der kunne købes for under $1.000.

Blev ikke en succes

Siden hen kom QuickTake 150 og QuickTake 200. Nogen stor succes blev de dog aldrig. Tværtimod. Apple var simpelthen for tidligt ude. Markedet var slet ikke klar til digital fotografering på det tidspunkt. Teknikken var nok heller ikke helt moden. Der kunne således kun ligge 16 billeder i kameraets hukommelse ad gangen. Apples digitale kameraer fik tre år på markedet, før de røg fra hylderne igen i 1997, da Jobs kom tilbage til Apple, efter at have været væk nogle år.

Der er noget med Jobs og kameraer

Steve Jobs har dog altid været fascineret at fotografering. Et af hans personlige forbilleder er Edwin Land, der opfandt polaroid-kameraet. Helt i Jobs' ånd gjorde det fotografering mere brugervenligt, da man ikke skulle vente på at få sine film fremkaldt.

Så der er altså noget med Jobs og kameraer. Dog som sagt ikke noget, der på nogen måde har kommet til udtryk i rygtestrømmen. Før altså nu.

Der er røg i luften - nok til at at det må brænde et sted

iLounge laver hvert år en stor oversigt over Apples produkter og tredjepartstilbehør. I denne er der et par sider om at Apple måske arbejder på et kamera af en slags. Oprindeligt ville iLounge have kategoriseret det som ren spekulation, men efter de havde skrevet det, fik de et tip om, at Apple rent faktisk arbejde på et kamera. Det er altså i den spekulative ende, men som de selv skriver, så er der tilstrækkeligt med røg, til at der må være et bål.

Man kan indvende, at Jobs tænkte på iPhone, da han ville revolutionere fotobranchen. iPhonen, og andre smartphones for den sags skyld, har fået rigtigt mange folk, til at droppe almindelige kameraer, og nøjes med kameraet i mobilen. Så på den vis er branchen allerede revolutioneret.

Apple arbejder på peg-og-skyd-kamera

iLounge mener dog, at Apple arbejder på en dedikeret peg-og-skyd-kamera der ikke har de samme begrænsninger som iPhonen, når det kommer til objektivets størrelse og billedsensor etc. Steve Jobs nåede da også at holde nogle møder med direktøren for Lytro, der laver et meget innovativt digitalt lysfeltkamera. Kameraet ligner ikke noget vi er vant til, og bliver næsten ikke mere minimalistisk i udforming og brug. Altsammen i bedste Jobs-ånd.

Det står dog ikke klart, om Apple tænker i Lytro-baner eller om det skal være mere traditionelt. Et er i hvert fald sikkert, selvom det ligger langt fra Apples nuværende produktportefølje, er et Apple-kamera ikke så langt ude, som man skulle tro i første omgang. I hvert fald ikke længere ude, end hvis man i 2005 havde hævdet, at Apple villa lancere en telefon, der ville vende op og ned på branchen.