Hver gang iPhonen giver lyd eller lysglimt, når vi modtager en notificering, sms eller mail i løbet af natten forstyrrer det vores søvn. Dette gælder uanset om vi er bevidst om det eller ej. Vores underbevidsthed registrerer forstyrrelsen, og det giver en dårligere søvn.

I løbet af en helt almindelig nat er vi skiftevis i en dyb og en let søvn. Det er når vi er i en af de lette søvnperioder, at vi er mest sårbare. Hvis telefonen giver lyd, vil vi registrere det, også selv vi ikke er bevidst om det, og står op og reagerer på forstyrrelsen.

Får vi ikke den søvn vi har brug for - og i den rette kvalitet, bliver vi stressede, får sværere ved at koncentere os og have større sandsynlighed for at blive syge. Det er både mængden af søvn og hvor dybt vi sover, der afgør søvnens kvalitet.

Stress og sygdom

Specielt børn og unge er udsatte, hvis ikke de får tilstrækkelig med søvn. Det er nemlig kun når man i er i søvnens dybe fase, at kroppen producerer væksthormon. For voksne mennesker, har produktionen af væksthormon betydning for immunforsvaret. Vi bliver altså nemmere og mere syge, hvis vi sover dårligt. Tilsvarende vil niveauet af stresshormonet kortisol ikke falde tilstrækkeligt, hvis vi sover dårligt. Resultat er øget stressniveau også i dagtimerne.

Det handler derfor om, at få ro på om natten. I familier med børn, bør der være klare regler for, at iPhonen om natten ikke skal være et forstyrrende element.

Forstyr ikke

Heldigvis har Apple fokus på problemet, så i iOS er der indbygget en funktion kaldet "Forstyr ikke". Den gør præcis det navnet siger: Sørger for at man ikke bliver forstyrret. Når "Forstyr ikke" er slået til, vil alle indkomne opkald og advarsler være lydløse. En smart ting ved "Forstyr ikke" er, at man kan skemalægge det hele. Det vil sige, at man kan eksempelvis bede telefonen om automatisk at gå i forstyr ikke-mode fra klokken 22 til 07.

En anden mulighed er at slukke sin iPhone helt om natten - og huske at tænde den om dagen, selvfølgelig.

Læs mere om iPhonens "Forstyr ikke"-funktion her.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.