Ugens retsag er selvfølgelig at Apple er blevet sagsøgt på grund af registreringen af lokaliseringsdata på iPhonen. Der er to privatpersoner, der har anlagt sagen allerede den 22. april, det vil sige kun få dage efter at registrereingen blev alment kendt. At man så hurtigt har en søgsmål klar tyder på, at det ikke er helt gennemarbejdet. Normalt tager det jo en del tid for en advokat at samle information og lave et søgsmål, der jo helst skal holde i retten. Som sædvanlig er retsager i USA dog ofte rene lottokuponer, så derfor bliver der selvfølgelig reageret hurtigt, så snart der bare er antydningen af, at nogen har begået en fejl.

Kæden hopper af

De to sagsøgeres advokat udtaler at, "Apple nu i princippet overvåger folk hvor end de går" og at "hvis man er betjent skal man have en dommerkendelse for den slags, mens Apple gør det uden". Lige præcis her hopper kæden allerede af. En meget vigtig pointe er nemlig, at hverken Apple eller nogen andre har adgang til den database, hvor dataerne gemmes. Den anvendes kun til formål internt på iPhonen, formål som der endnu ikke er blevet redegjort for. Præcis lige som mange andre produkter lagrer information om brugen af dem, for eksempel i vedligeholdelsesøjemed. Derudover er der ikke ens eksakte position, der lagres, men positionen på de mobilmaster, som iPhonen er i kontakt med.

Apple har rigtigt nok adgang til nogle andre data og ens lokalisering, men det er en helt anden sag, hvor Apple ved en tidligere lejlighed er blevet frikendt for, at gøre noget forkert.

Man kan sagtens argumentere for, at databasen på iPhonen ikke bør registrere noget uden at man giver sin accept. Eller at man ikke bør kunne få uautoriseret adgang til disse data. Man skal dog kalde tingene for det de er, og at sige at Apple overvåger folk via denne database, er simpelthen forkert, og derfor falder hele præmissen for sagen jo til jorden. Det svarer til at påstå, at Apple had adgang til alle end mails eller telefonnumre, fordi de ligger på ens iPhone.

Apples chef Steve Jobs, afviser da også bankt, at Apple overvåger iPhone-brugerne. En bruger har nemlig skrevet til ham:

Mail fra Steve Jobs

"Steve, vil du ikke være venlig og forklare nødvendigheden af den passive registrering af lokalliseringsdata, der sker på iPhonen? Det er nedslående at vide, at min eksakte lokalisering bliver registreret hele tiden. Måske kan du kaste lidt lys over det for mig før jeg skifter til Droid. De overvåger mig ikke."

Jobs svarer tilbage i sin sædvanlige korte stil, der nok er utvetydig men heller ikke kaster meget nyt lys over sagen:

"Åh, jo de gør. Vi overvåger ingen. Den information der cirkulerer er falsk. Sendt fra min iPhone."

Sagen forsøges anlagt som et gruppesøgsmål, og i følge advokaten håber han på at få mere end 20 millioner amerikanere med i sagen. Udover refundering af købsprisen på iPhonen, vil der blive stillet krav om erstatning for den påstående overvågning.

Kilde: Bloomberg

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.