Den lækkede iPhone

Det er nok ikke gået ret manges øjne og øre forbi, at Gizmodo for en måneds tid siden, bragte billeder og beskrivelser af en iPhone, de havde fået fingre i, og som de hævdede var en prototype på den kommende iPhone. De fleste afviste de første billeder, som værende meget lidt Apple-agtige, og dermed ikke en indikation af, hvordan iPhone HD ville se ud, når Apple hev den frem. Det gjorde jeg også selv, for den ligende da slet ikke den iPhone vi kender.

Da anden omgang afbillederne kom og man rigtigt kunne se detaljerne, var jeg dog ikke længere selv i tvivl; det var den ægte vare, der var tale om. Der var uden tvivl langt den energi og fordybelse i detaljerne, at der ikke bare var tale om et mere eller mindre tilfældigt designudkast. Billederne bar tydeligvis præg af, at komme fra Jonathan Ives hånd. Jonathan Ive er Apples chefdesigner, "Senior Vice President of Industrial Design" er hans formelle titel. Han står bag designet af iMacen, aluminum og titanium PowerBook G4, MacBooken, unibody MacBook Pro, iPoden, iPhonen og iPaden. Ifølge internationale kritikere er Ive en af verdens absolut bedste industrielle designere, og han har fået en hav af udmærkelser og priser for sit arbejde.

Den første iPhone var en satsning

Da den første iPhone kom frem, var det en satsning fra Apples side. Det var et helt nyt marked de gik ind på og det havde sin pris. Teknologien kunne ikke leve op til designet, der med sin aluminiumsbagside ikke tillod de trådløse signaler af passere ordentligt. Apple skippede aluminiumsbagsiden til fordel for en af plastik. Kigger man på Apples andre produkter; macBooken og iMacen, så er en af de mest tydelige ting, at Apple er gået bort fra plastik til fordel for aluminium. Det forsøgte Apple som sagt også med den oprindelige iPhone. Til trods for et plastikstykke på bagsiden, var de trådløse egenskaber dog ikke gode nok, hvorfor Apple gik over til en fuld plastik bagside, som både iPhone 3G og den nuværende 3GS har.

At Apple helst vil have aluminium, ses på iPaden, hvor bagsiden netop er aluminium og ikke plastik. iPaden læner sig derfor mere op af iMacen end ad iPhonen. Faktisk ligner iPaden og iMacen hinanden til forveksling. Man kunne derfor forvente, at den kommende iPhone ville ligne en iPad, bare mindre. Apple er dog gået skridtet videre og har gjort den endnu mere kantet og aluminiums bagsiden glimrer stadig ved sit fravær. Måske et forvarsel om, hvilken vej resten af Apples produkter vil bevæge sig?

Formen skal aldrig stå i vejen for funktion

Ive er en minimalistisk designer forstået på den måde, at formen aldrig skal stå i vejen for funktionen. Det er en enheds (hoved-) funktion, der skal bestemme dens form. En radio er en højttaler, en iMac er en skærm og så videre. Det er det, du bruger dem til. Kigger man på en iMac forfra, er den i praksis bare en stor plan glasflade, en skærm. Knapper, stik og så videre er flyttet om til bagsiden - ikke en eneste ting kan forstyrre hovedformålet, nemlig at kigge på skærmen.

Der findes en dokumentarfilm om design (Objectified, hedder den, du kan se et klip fra den herover), hvori Ive fortæller om sin minimalistiske tilgang til design. Han siger, at en indikator kun har en funktion, når den indikerer noget. Med andre ord, at man ikke har noget at bruge en indikator til, når ikke den indikerer noget. Kun når den lyser, har den en funktion og en berettigelse, og kun når den lyser, skal den derfor ses. Når ikke den lyser, har den ingen funktion, og skal derfor ikke have opmærksomhed. Kigger man på Flere af Apples produkter, vil man kunne se netop dette. For eksempel har Apples trådløse tastatur en grøn indikator, der blandt andet blinker, når man parrer det med en computer. Indikatoren er lavet ved, at der er boret nogle bitte, bitte små huller i aluminiumet, hvorigennem en grøn diode kan lyse. Når ikke den lyser, er indikatoren i praksis usynlig. Det fortæller meget præcist, hvor grundigt Ive går til værks, og hvor kompromisløs han er i sin tilgang til design.

Dieter Rams fra Braun

En kompromisløshed som Ive deler med den tyske designer Dieter Rams, der arbejdede som designer for tyske Braun op gennem 50erne, 60erne og 70erne. Det er Dieter Rams, der ses indledningsvis i videoen herover, og nedenfor kan du se et klip mere med Rams. Meget af Ives arbejde er direkte inspireret af Rams. Nogle vil måske mene, at Ives plagierer Rams, sådan ser jeg dog ikke på det. Hvorfor opfinde den dybe tallerken en gang til? Det Ive gør er, at stille sig på skulderne af en stor designer og gøre designet nutidigt og tilpasse det dagens behov. Vel og mærke uden at gå på kompromis med grundideen i designet. Det er de små ting, der gør forskellen, så det ikke bare ligner noget fremstillet for 50 år siden, men noget der peger frem. Det er det Ive er god til. Han har haft modet til at tage udgangspunkt i godt tysk design fra 60erne. Noget der ikke umiddelbart virker logisk i det 21. århundrede.

iPhone HD er et rigtigt godt eksempel på Rams indflydelse på Ives design. Hvor den nuværende iPhone har et par ulogiske ting, såsom chromrammen, er iPhone HD skæret ind til benet og tydeligvis mere skarpt designet i forhold til Rams ideologi. At bagsiden er plan, forstærker bare udtrykket.

Alle vi iPhone brugere bør derfor sende en venlig tanke til tysk design fra 60erne, når vi om et par måneder står med den nye iPhone mellem hænderne. Hvem havde troet det? Faktisk behøver vi ikke vente så længe, for Apple hylder allerede Rams med designet af iPhonens lommeregner-applikation, der er en tro kopi af en Braun-lommeregner fra 70erne, se billedet øverst, der viser den oprindelige lommeregner på iPhonen, der siden har fået udskiftet de runde knapper med nogle mere firkantede. .

Vil man læse mere om lighederne og inspirationen fra Rams, kan jeg anbefale at læse videre hos Gizmodo, der for et par år siden sammenlignede de to designere,

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.