Når du sletter en fil på din Mac, bliver den ikke slette med det samme, men bliver flyttet til papirkurven. Det er en funktion, der giver mulighed for at man kan fortryde sletningen. Det ved du selvfølgelig. Du ved derfor også, at det først er når du tømmer papirkurven, at filerne i den bliver slettet rigtig. Det er bare forkert. Filerne bliver nemlig slet ikke slettet.

Pladsen slettes ikke - den frigives

Den plads de optager på dit drev, uanset om det så er et SDD, en gammeldags HD eller en USB-pind, bliver ikke slettet fysisk, en bliver bare markeret som fri. Informationen ligger stadig på drevet. Først i det øjeblik en anden fil overskriver pladsen, hvor den oprindelige fil lå, er informationen i den oprindelige fil væk. I princippet kan man altså have slettet en fil på sin Mac, uden at den er slettet rent fysisk. Det kan være fint, da man så via specielle værktøjer, har mulighed for ar redde data. Men det kan også være et problem, hvis filen indeholder noget information, der skal destrueres med det formål, at ingen andre på nogen måde må kunne få fingre i informationen.

Her duer en almindelig sletning ikke, fordi man ikke er sikker på, at informationen rent faktisk er blevet slettet. Først i det øjeblik, pladsen er blevet overskrevet, kan man være sikker på at informationen er reelt væk. Og det er så heller ikke engang rigtigt. Er man rigtig dygtig, kan man stadig få de oprindelige data ud af et drev, der er blevet overskrevet med anden information. Det bliver for teknisk at gå ind i detaljerne omkring, hvordan det kan lade sig gøre, men det kan det altså. Normalt siger man at en fil skal overskrives 7-8 gange, før man er sikker på den er slettet helt.

Hvad gør man så?

Hvad gør man så, hvis man har nogle data, der bare skal slettes? Man kan jo ikke ødelægge sin harddisk fysisk hver eneste gang. Man bruger en kommando, der hedder "secure remove" forkoret srm. Det er en UNIX-kommando, der sletter en fil ved at overskrive den 35 gange med anden information. Resultatat er, at informationerne i filen er helt væk. Helt og aldeles væk.

Rent praktisk sker brugen af srm via Terminalen.

Sådan sletter du en fil sikkert på Mac

1. Åbn Terminal ved at søge efter den i Spotlight (cmd + mellemrum).

2. Skriv srm -v /sti/til/fil/der/skal/slettes/sikkert/filnavn.txt

3. Tryk enter.

Alternativt kan du skrive srm -v og trække en fil fra et Finder-vindue over i terminalen efter kommandoen (inden du trykker enter). Husk mellemrum efter "-v".

Sletningen er selvfølgelig uigenkaldelig. Det er jo hele pointen med operationen. Tænk dig derfor om, inden du bruger srm.

I gamle dage, det vil sige før frigivelsen af OS X El Capitan, havde OS X indbygget en funktion til sikker tømning af papirkurven, så man var helt sikker på at filerne blev overskrevet. Problemet var bare, at det ikke altid virkede, og at man derfor ikke kunen vøre sikker på at det skete. Derfor har Apple fjernet funktionen, hvorfor srm er den eneste metode.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.