Apples nye MacBook Pro-serie har fået understøttelse af en helt ny teknologi til dataoverførsel kaldet Thunderbolt. Teknologien bygger på Intels Light Peak-teknologi og er lynende hurtig. Thunderbolt sætter nye standarder for hvor hurtigt kan kan overføre data. Hastigheden er svimlende 10 Gbps (Gigabits per sekund), svarende til at der kan overføres mere end 1 GB hvert sekund - hver vej. Det er ikke sikkert det siger nogen ret meget, men det er 20 gange hurtigere end USB2-standarden og svarer til, at man kan overføre en hel Blu-Ray-skive på 30 sekunder.

Thunderbolt benytter sig af en MiniDisplay-port, hvilket betyder, at man også kan tilslutte allerede eksisterende udstyr, der benytter MiniDisplay-stikket. Det betyder, at der understøttes DisplayPort, DVI, HDMI og VGA skærme ved benyttelse af eksisterende adaptorer. Da dataoverførselshastigheden er så svimlende høj, betyder det at man kun behøver en enkelt port. Har man mere end en enhed man vil tilsluttte, forbinder man dem simpelthen bare i serie. Thunderbolt kan styre op til seks enheder i serie. Det betyder, at man for eksempel kan tilslutte MacBook'en til en server, som igen er tilsluttet til en skærm, som igen er tilsluttet til en tredie enhed. Når først der begynder at dukke udstyr op, der understøtter Thunderbolt, så kan man nærmest nøjes med en enkelt port uanset om man vil tilslutte eksterne skærmen, printere, servere videoenheder etc.

Det er helt sikkert, at Thunderbolt vil sprede sig til Apples desktop-computere og skærme, og man kan måske også forvente at se dem i iOS-enhederne.

Man kan læse mere om Thunderbolt hos Apple, der har lavet en speciel side om teknologien: Thunderbolt hos Apple.dk samt hos Intel: Intel om Thunderbolt.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.