Thunderbolt er navnet på en Apple-teknologi til at forbinde tilbehør til en computer med. Thunderbolt kan sammenlignes med USB eller Firewire. Bare meget hurtigere - helt op til 40 Gbit/s. Derudover er der den afgørende forskel, at man med Thunderbolt kan tilslutte dine enheder i en kæde frem for at de alle skal have hvert deres kabel til computeren. Ideen er at Thunderbolt skal erstatte den myriade af forskellige kabler der bruges i tilslutningen af skærme, eksterne harddiske, printere og alt andet man kan tilslutte en computer.

Teknologien blev lanceret i Apples MacBooks i starten af 2011 og er baseret på en optisk teknologi udviklet af Intel. I Apples udformning benyttes dog almindelige kobberkabler frem for lyslederteknologi. Siden den oprindelige udgave af Thunderbolt kom på markedet, er den kommet i to opdaterede udgaver. I de to første udgaver af Thunderbolt benyttedes en Mini DisplayPort til selve forbindelsen, mens der i Thunderbolt 3 er skiftet til en USB Type-C-port. Det er den port der blandt andet sidder i Apples 12 tommer MacBooks.

Med Thunderbolt kan man overføre data såvel som strøm til op til seks enheder i ét kabel. Det betyder at man eksempelvis kan nøjes med ét kabel mellem Mac og en skærm, idet kablet både fungerer som datakabel og som strømleverandør, så skærmen ikke behøver sit eget netstik.

Kan overføre 5 GB på under et sekund

En af de helt store fordele ved Thunderbolt sammenlignet med USB er at Thunderbolt er meget hurtigere. Thunderbolt 3 kan således overføre data med en hastighed på op til 40 Gbit/s endda i begge retninger på samme tid. Det betyder, at man kan overføre 5 GB på under et sekund. Det er en nærmest vanvittig overførselshastighed, der åbner mange interessante perspektiver. Der vil være mange steder, hvor man med fordel kan droppe de traditionelle netværksoverførsler (via ethernet) og gå over til Thunderbolt. Den store overførselshastighed betyder, at man bare kan forbinde sine enheder i en kæde i stedet for at hver enhed skal have et kabel til computeren. En anden fordel er, at kablerne kan være ret lange uden at hastigheden forringes.

Intel vurderer endda at potentialet for teknologien er hele 100 Gbps inden for 10 år. Det er lige før, at kablet overførsel, er det nye trådløs. I dag tager det en krig at tage trådløs backup via Time Machine, med Thunderbolt, vil det tage et splitsekund i bogstaveligste forstand (hvis ellers data kan læses hurtigt nok på computeren og skrives hurtigt nok på den eksterne harddisk selvfølgelig).

Siden lanceringen i 2011 har det været småt med enheder der har Thunderbolt-tilslutning. Der er stort set ikke andre end Apple, der har satset på teknologien. Her i startern af 2016 er der dog så småt ved at komme flere produkter på markedet. Teknologien er dog på ingen måde så udbredt som USB er det. At Thunderbolt 3 nu bruger en USB-C port vil dog helt sikkert hjælpe på udbuddet af tilbehør.