Ved præsentationen af iPhone 12-serien lagde Apple vægt på, at de nu bruger et ny keramisk glas-type til forsiden af iPhonen. Apple kalder det Ceramic Shield, og det skulle give bedre beskyttelse mod at skærmen går i stykker.

iPhone 12 med Ceramic Shield skulle være fire gange så modstandsdygtig, hvis man taber iPhonen, sammenlignet med materiale i tidligere modeller.

Hvad er Ceramic Shield?

Ceramic Shield dækker over en type glas, der er fremstillet ved at kombinere glas med nanokeramiske krystaller, som er hårdere end de fleste metaller. Det er aldrig set før på en smart­phone, og det er stærkere end noget andet smart­phone-glas. Bemærk at styrken her referer til modstandsdygtigheden i forhold til slag og stød. Ridsefasthed er noget andet. Her benytter Apple den samme teknologi som sidste år, så her er der ikke sket en forbedring, men det vender jeg tilbage til.

Flere folk har selvfølgelig allerede testet Apples påstand uvidenskabeligt. Og det ser ud til, at der en god nok. iPhone 12's skærm er mere holdbar end eksempelvis iPhone 11's. Se videoen nederst.

Sådan måler man holdbarheden

En af de måder man kan teste det på, er at benytte en kraftmåler. Den fungerer i princippet som en vægt, men i stedet for at man lægger noget på måleren, presser man den mod noget. Den registrerer så, hvor meget kraft der presses med. I dette tilfælde indtil glasset i iPhonen går i stykker. Så har man et mål for, hvilken kraft der skal til at ødelægge glasset.

Kraft måles i enheden Newton, og der går cirka 10 Newton på 1 kg. Det er dog ikke så væsenligt her, da det mere er forholdet mellem to forskellige iPhones, der er relevant, end det absolutte tal i sig selv.

Med sådan en kraftmåler kan man se, at glasset i iPhone 11 holder til cirka 350 Newton før det går i stykker. Glasset med Ceramic Shield i iPhone 12 holder til cirka 440 Newton. Det er ret præcist 25% mere kraft der skal til for at ødelægge glasset i iPhone 12 sammenlignet med iPhone 11. Helt uvidenskabeligt målt, selvfølgelig, men dog en klar forbedring.

Ridsefasthed og Mohs' hårdhedsskala

Folk har også testet glasset modstandsdygtighed i forhold til ridser. Det vil siger hvor hårdt glasset er. Det kan man teste ved at skrabe i glasset med forskellige materialer med en kendt hårdhed og se hvornår glasset får ridser.

Man kan købe sådanne testsæt med veldefinerede hårdheder. Den slags måles på Mohs' hårdhedsskala, der går fra 1 til 10, hvor 1 er hårdheden på mineralet talk, mens 10 svarer til hårdheden af en diamant, som er det kendte mineral med højest hårdhed. Man skraber simpelthen iPhonen med forskellige mineraler.

Glasset i iPhone 12 begynder at blive en lille smule ridset, når man skraber det med kvarts, der svarer til 7 på skalaen, og har tydelige ridser ved topas, 8 på skalaen. Det ligger på niveau med tidligere års iPhones. Den nye iPhone 12 er altså ikke mere ridsefast end tidligere. Det har Apple heller ikke lovet, så et er helt forventligt.

Kameraet kan også "ridses"

Pudsigt nok bliver safir-glasset, som Apple benytter foran kameraets linser også ridset med topas. Safir, der egentlig blot er en betegnelse for en gennemsigtig variant af mineralet korund, burde ellers have en hårdhed på 9 og dermed kunne modstå topas, der har hårdhed 8. Alligevel bliver det tydeligt ridset ved hårdhed 8. Eller faktisk bliver det ikke ridset. Det ser bare sådan ud. Det der sker er, at det krakelerer på grund af at der bliver trykket for hårdt under testet, når der skrabes. Men det er en helt anden historie.

Bagsiden af iPhone 12 bruger ikke den særlige Caramic Shield-variant, og er derfor nøjagtig lige så holdbar som iPhone 11. Ingen forbedring her. Men da de fleste nok alligevel benytter en form for cover, spiller det ingen praktisk rolle. Forsiden er blevet stærkere, og det er det, der tæller.

Video

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.