Hver gang der kommer en ny iPhone eller endda bare en ny opdatering til iOS, er der berettiget debat om batteritiden. Er den blevet bedre - eller er den blevet dårligere? Oftest er det subjektive bedømmelser, hvor vilkår og sammenligningsgrundlag ikke er gjort klart, hvorfor det ikke gør os andre så meget klogere.

Batteritiden på en telefon er nemlig en funktion af to ting: Batteriets kapacitet og telefonens strømforbrug. Man kan derfor ikke sige noget som helst om en telefons batteritid alene ved at kigge på batteriets kapacitet.

Skal man sige noget fornuftigt, må man lave en test

Dette er en fejl som rigtig mange gør. Den slags sammenligninger dur ikke, da telefonernes styresystemer og hardware er helt forskellig. Læser du derfor artikler der bruger batteriets kapacitet i mAh til den slags sammenligninger ved du, at du skal tage deres konklusioner med et gran salt eller to. Som skrevet, er det dog desværre noget mange anmeldere stadig går op i. Nu er du advaret.

Skal man sige noget mere kvalificeret, er man nødt til at teste tingene lidt mere systematisk. Der er mange måder at gøre det på, og uanset hvordan man vælger at gøre det, kan det aldrig blive 100% retvisende for alle folk. Batteritiden kommer helt an på, hvordan og til hvad man bruger sin iPhone. Typisk testes mobiltelefoner ved at lade en eller anden proces køre indtil telefonen dør. Det kunne være videoafspilning, et 3G-opkald eller genindlæsning af hjemmesider. Herefter kan man konkludere hvilken telefon, der har længst batteritid i den pågældende proces

De fleste tests at denne type viser, at et stort batteri oftere kompenserer for et stort strømforbrug snarere end giver ekstra batteritid. De mange ekstra mAh går ofte til et strømslugende system og ikke til længere batteritid i praksis. Det viser eksempelvis en test fra arstechnicas. Trods vidt forskellige batterikapacitet ligger telefonerne nogenlunde ens.

Test som denne er nemme at udføre og direkte sammenlignelige med hinanden. Men heller ikke særligt sigende, da almindelige brugere sjældent er så ensidige i deres brug. En test hvor man skifter mellem forskellige ting, som man gør på en helt almindelig dags brug, er i mine øjne mere korrekt og brugbar. Derfor har jeg selvfølgelig lavet sådan en test.

iPhone 7 vs iPhone 6S - hvilken en klarer sig bedst?

Jeg har testet to iPhones op mod hinanden en til en. De har fulgt mig det meste af en dag, og jeg har lavet præcis de samme ting på de to telefoner på samme tid. Ikke bare sådan på gefühl, men 100% samme brugsscenarie. De to enheder er en helt ny iPhone 7 og en iPhone 6S, der har været brugt i et år. Begge med iOS 10.0.2 og samme indstillinger og apps installeret over hele linjen. Eksempelvis samme indstillinger for skærmens lysstyrke og volumen. De to enheder er så ens som man overhovedet kan forestille sig.

De to iPhones har i hele testen befundet sig side om side. Al netværkstrafik er sket via Wi-Fi. Ved testens start var begge iPhones på 100%. Efter testens afslutning og løbende undervejs, er batterikapaciteten blevet aflæst.

De ting jeg har lavet inkluderer blandt andet:
- 60 minutters YouTube-afspilning.
- 30 minutters FaceTime (video).
- 30 minutters afspilning af musik via Apple Music med slukket skærm.
- Download af 0,5GB app i App Store.
- Beskeder: Afsendelse af 25 og modtagelse af 50.
- Enkeltvis deling af 10 billeder via Beskeder. Modtagelse af 20 billeder.
- 15 minutters gang med kortet tændt.
- 30 minutters brag af Safari på diverse hjemmesider.
- En del Siri-forespørgsler.
- Fotos og videooptagelse i slowmotion.
- Andre småting.
- En hel del standbytid.

Og vinderen er ...

Resultatet af testen viser, at iPhone 7 har brugt 20% mindre af batterikapaciteten end iPhone 6S har. Den testede iPhone 7 har altså en markant bedre batteritid end den testede iPhone 6S. Der er dog et enkelt forbehold. Den testede iPhone 6S er et års tid gammel, og har derfor et batteri, der er mere slidt end hvis iPhonen var ny. Hvor meget det betyder er umuligt at sige helt præcist. Med en enkelt daglig opladning om dagen er kapaciteten dog næppe faldet mere end 10% efter et år. Selv hvis det var dobbelt så meget, altså 20%, ville batteritiden i de to iPhones stadig være på niveau.

Det relevante for os brugere er som sagt batteritiden. Hvor stor kapacitet batteriet har i absolutte tal, samt iPhonens energieffektivitet er noget Apples ingeniører må arbejde med. Alligevel har jeg lavet en graf, hvor jeg i stedet for batteriets kapacitet i procent har angivet strømforbruget i mAh. Det vil sige at grafen viser hvor meget strøm de to telefoner har brugt over tid i absolutte tal. Af grafen kan man se, at iPhone 7 faktisk bruger mindre strøm end iPhone 6S. Strømforbruget er omkring 7% lavere. iPhone 7 er altså mere energieffektiv end iPhone 6S. Den bruger mindre strøm på de samme opgaver. Da batteriets kapacitet samtidig er forøget med 14%, giver det til sammen de 20% bedre batteritid, som den første graf viser.

Min konklusion er derfor at batteritiden i den nye iPhone 7 er på niveau eller nogle få procent bedre end en tilsvarende ny iPhone 6S. Opgraderer man fra en brugt iPhone 6S til en ny iPhone 7, bør man opleve en markant forbedring af batteritiden på omkring 20%, hvis man bruger iPhonen på samme måde.

Nogle anmeldere hævder at batteritiden i iPhone 7 er ringere end i tidligere iPhones. Den påstand har jeg ikke kunnet finde belæg for i min test - og det er i øvrigt heller ikke den subjektive opfattelse jeg har haft efter at have skiftet til iPhone 7. I min dagligdag holder min iPhone 7 mindst lige så godt på batteriet som min gamle iPhone 6S gjorde. Testen bakker dette op.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.