Teleselskabet TDC har i årevis været involveret i setup, der har snydt det danske samfund for skattebetalinger for et milliardbeløb. Det skriver Politiken, der har fået adgang til en række lækkede dokumenter fra Luxembourg.

Det hele startede, da fem kapitalfonde via selskabet Nordic Telephone Company ApS i 2006 købte TDC for 65 milliarder kroner i verdens næststørste kapitalfondovertagelse. Få måneder efter slagtede de TDC's egenkapital og hev 44 milliarder kroner ud af selskabet. Vi frasalg af datterselskaber og ejendomme hev de yderligere milliarder hjem, og i 2010 solgte de aktierne i selskabet, der nu var totalt strippet for værdier.

Pengejonglering sendte skattebetaling fra Danmark til Luxembourg

I den mellemliggende periode havde kapitalfondende gjort alt hvad de kunne for at undgå at bidrage til det danske samfund. Via et sindrigt system af selskaber i Luxembourg og skattely som Cayman Islands, blev penge flyttet rundt mellem de forskellige selskaber med det formål at sænke skattebetalingen i Danmark så meget som overhovedet muligt og overføre den til Luxembourg. Og det lykkedes. Fra at være skatteyder i milliardklassen i Danmark, blev selskabet nulskatteyder i 2006, da kapitalfondene overtog selskabet, skriver Politiken. I Luxembourg slap TDC's ejere via en særaftale med myndighederne med at betale 0,03% i skat.

Hvor mange skattekroner der blev ført ud af Danmark i kraft af aftalerne med myndighederne i Luxembourg, vides ikke.

Fralægger sig ansvar

Politiken har været i kontakt med de fem kapitalfondes daværende medlemmer af TDC’s bestyrelse. Ingen af dem har villett svare på spørgsmål om skattemanøvrerne eller begrunde, hvorfor de ikke vil tale om emnet.

De daværende næstformand for TDC, Vagn Sørensen, udtaler dog til avisen, at skatteforholdene ikke er noget han vil forholde sig til. Han mener at TDC har overholdt gældende lovgivning, og at hans fokus har været på driften. Adspurgt om det moralske i manøvren, taler han uden om. Vagn Sørensen selv blev hentet ind ved kapitalfondenes overtagelse med det formål at trimme selskabet for at få hevet flest mulige værdier ud.

Hvor mange skoler eller plejehjem der kunne være drevet for de penge der blev ført ud af landet er ikke opgjort. Ejheller hvad et milliardtilskud i det danske sundhedssystem havde betydet for folkesundheden eller nedbringelsen af ventelisterne. Men et er sikkert, der er nogle advokater, rådgivere og ledende folk, der har tjent mange penge på at deltage i løjerne. Flere af TDC's direktører har modtaget lønninger, bonusser og så videre. på hver omkring 100 millioner kroner.

343 internationale selskaber har fået deres skatteaftaler i Luxembourg afsløret. Deriblandt Apple, hvor detaljerne dog endnu ikke er sluppet ud.