I foråret meddelte de svenske teleselskaber anført af Telia, at de var trætte af, at folk brugte Skype, og at de fremover ville kræve ekstra penge for folks datatrafik, hvis man ville benytte Skype eller andre VoIP-tjenester. Med VoIP kan man føre samtaler på eksempelvis iPhonen uden at skulle betale teleselskabet for taletid, da man benytter datatrafikken. Noget der typisk er langt billigere.

Et voldsomt brud på netneutraliteten udtalte Forbrugerråddet den gang. De mener, at det er en overtrædelse af de spilleregler, der findes på området, om som dikterer, at et teleselskab ikke skal blande sig i, hvad kunderne bruger deres købte datatrafik til.

Noget tyder også på, at Telia i Sverige har trukket lidt i land. I hvert fald er der ikke sket noget i sagen, skriver Computerworld.

Telia: Vi er klar, når vi er klar

Direkte adspurgt, hvordan det går med at indføre en afgift på IP-telefoni, fortæller Telias i Sveriges kommunikationschef, at "Vi er ved at kigge på det i øjeblikket, og vi er klar, når vi er klar."

Alle de store danske teleselskaber har valgt at lurepasse indtil videre. De siger samstemmende, at de ingen planer har om at indføre ekstra gebyrer på bestemt datatrafik, men at de heller ikke vil afvise det. Det er formodentligt bare et spørgmål om at de afventer erfaringerne fra Sverige, før de tager stilling.

Ulovligt i Holland

I Holland er der i mellemtiden faldet en dom, der slår fast, at det suverænt er op til kunden hvad man vil bruge sin data på. Teleselskaberne må fremover ikke blande sig i hvad kunderne bruger deres data til, og det bliver også forbudt for teleselskaberne at analysere kundernes forbrug via den såkaldte deep package inspection-teknik, som afslører præcist hvad man som kunde foretager sig på nettet.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.