De svenske teleselskaber er trætte af, at kunderne bruger IP-telefoniløsninger (VoIP) som Skype, Vier eller Vopium. Så snart de har fundet en teknisk holdbar løsning, vil de blokere for tjenesterne.

"Når vi har de tekniske funktionaliteter for separat at kunne håndtere mobil IP-­telefoni, vil vi ændre vores vilkår. Det betyder, at hvis man ikke har et abonnement, hvor Skype indgår, kommer det heller ikke til at fungere," siger Charlotte Züger, pressechef hos Telia i Sverige, til Sveriges Radio.

Telia Sverige: Vores kunder er gratister

På trods af at brugerne af IP-telefoni betaler teleselskaberne for datatrafikken, omtaler de svenske teleselskaber kunderne som gratister, der koster teleselskaberne mange penge. Teleselskaberne vil med andre ord bestemme over hvad kunderne bruger deres dataforbindelse til. Bruger man sin trafik på ting, som falder teleselskaberne for brystet, fordi det går ud over andre dele af deres forretning, risikerer man altså nu at få sin trafik blokeret.

Noget tyder altså på, at teleselskaberne har meget svært ved at omstille sig fra at være forhandler at serviceydelser (som samtaler) til at være leverandør af rå datatrafik, som kunderne så selv er herre over.

Svenskernes tiltag ser ikke ud til at berøre os i Danmark. Alle de store danske teleselskaber afviser, at de på nuværende tidspunkt har planer om at følge svenskernes planer.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.