I midten af juni præsenterede Microsoft to Surface-tablets, der skulle være selskabets bud på en iPad-killer. En ARM-baseret udgave til masserne og en pro-udgave med Intel-processor. Microsofts ide med Surface er, at den skal være mere end bare en tablet. Den kan nemlig fås med et fysisk tastatur, så den også kan bruges som en bærbar computer.

Nu er den første tablet, så endelig kommet på gaden, og efter som vi åbnede døren for Surface med en omtale i sin tid, skylder vi også læserne at lukke døren igen. Og lad os bare slå det fast med det samme, at Surface desværre ikke er en iPad-killer. Meget langt fra.

En hverken-eller-enhed

Microsoft har i sin bestræbelse på at lave en både-og-enhed endt med en hverken-eller-enhed. For os her på siden er det selvfølgelig tablet-oplevelsen, der er i fokus, og i det perspektiv er Surface komplet uinteressant.

De fleste anmeldere er enige om, at Surface er mere en pc end en tablet. Microsoft har lavet en håndholdt computer, som ikke skal holdes i hånden, men skal stå på et bord. Fjernet alt det folk elsker ved iPaden, og som gør at den kan bruges over alt. Microsoft har ganske enkelt sat sig mellem to stole, hvilket man faktisk kan undre sig over. Det enorme efterspørgsel på iPaden, har jo med al tydelighed vist, at kunderne vil have tablets. Apple sælger således flere iPads end en hvilken som helst pc-producent sælger bærbare computere. Alligevel kaster Microsoft sig ud i den umulige mission, der er at forsøge at overbevise kunderne om, at de ikke vil have en tablet, men en enhed der også kan bruges som en bærbar computer.

Hvorfor har Microsoft ikke analyseret markedet?

Man kunne forstå det, hvis markedet var uopdyrket og Microsoft ikke havde nogen anelse om, hvad kunderne efterspørger. Men det er jo ikke tilfældet. Millioner af solgte iPads viser meget tydeligt hvad det er kunderne efterspørger - og det er den helt rene tablet-oplevelse. Ikke alt muligt fikumdik. Tabletens berettigelse er at den er anderledes end en bærbar computer, ikke at den kan det samme - for så havde folk bare købt en bærbar computer. Det er helt forkert set af Microsoft, at de tror at folk der køber en tablet i virkeligheden hellere vil have en bærbar computer.

Microsoft har været alt for ivrige. I deres desparation for at tilbyde mere end en iPad, har de helt glemt at fokusere på det vigtige: At tilbyde det samme som en iPad - men bare gøre bedre. Det havde været interessant.

Har i virkeligheden slet ingen berettigelse

Problemet med den slags hybrider er, at man i stedet for begge dele ofte ender med at få ingen af delene. Surface kan således hverken erstatte en bærbar computer eller en tablet (uanset om det så er iPaden eller en Android), og har derfor i det store hele i virkeligheden slet ingen berettigelse. Der er selvfølgelig nogle få, for hvem den opfylder et behov, men i det store hele er det tablet-oplevelsen folk vil have.

Anmeldernes dom er klar

Anmeldernes dom er da også meget klar - og bemærkelsesværdig entydig: Lad være med at købe Surface. Og det er ikke bare en enkelt Apple-venlig anmelder vi har plukket ud til formålet. Her er hvad medierne skriver:

Gizmodo: "Should you buy it? No."

Techcrunch: "Should you buy the Surface RT? No."

Buzzfeed: "Right now it's just another tablet. And not one you should buy today."

cnet: "The short answer is no."

cnn: "Who should consider buying a Surface with Windows RT? Not anyone who wants the most fully fleshed-out tablet experience right now — for that, the iPad still has no rival."

The Verge: "Who is this for?"

Det er selvfølgelig ikke alle, der siger det lige så direkte, men langt de fleste steder, er det det, der står mellem linjerne. Det mest positive er, at flere af anmelderne har tiltro til konceptet, men ikke mener at det er helt modent endnu - men uret tikker for Microsoft.

Vi havde virkelig set frem til et seriøst forsøg på et iPad-alternativ - for reelt set er konkurrencen ikke eksisterende. Der findes ganske vist andre tablets en iPaden på markedet, men argumentet for at købe dem er ikke eksisterende. Det kunne Microsoft måske have lavet om på. Surface har bare ikke gjort os klogere på, om Microsoft kan lave en iPad-killer, for de har lavet noget helt andet end en tablet - og det er ærgerligt.

Scroll ned for at se kommentarer