Stream af TV fører ikke til lavere priser

I flere år har der været tale om, at en revolution af TV-markedet var et stort ønske blandt folk, og at Apple var dem, der skulle sætte det i gang. Ud med de gammeldags kabel- og parabol-løsninger og ind med frit valg via streaming. Apple har været lidt langsomme til at få fingeren ud, og har til dels også være undskyldt med, at den etablere branche på ingen måde har haft lyst til at lave om på deres lukrative forretningsmodel. Derfor har det været tjeneste som Netflix og lignende, der har skudt udviklingen igang.
Uanset hvordan man vender og drejer det, er den nuværende praksis med at man køber TV-kanaler i store samlede pakker håbløs gammeldags. Det gav måske teknisk og praktisk mening dengang hele dynen røg afsted over det analoge kabelnet, og der i øvrigt ikke var så mange kanaler at vælge mellem. Gratis stats-TV fra nabolandene kombineret med et par kommercielle kanaler, væltede ingen af hesten.
Vi vil have en frit-valg-buffet
I dag er det helt anderledes. Den digitale distribution har gjort flere hundrede kanaler tilgængelige. Kombineret med at folks personlige interesser og præferencer er forskellige, kan man ikke længere sige at "en størrelse passer alle". Det den ene ser og er glad for, ser den anden aldrig. Netop derfor er pakkeløsningerne lagt for had. Folk føler at de betaler for en pakke, hvor de aldrig ser halvdelen. Og derfor underforstået betaler for meget for at se TV.
Løsningen er selvfølgelig valg af kanaler enkeltvis - og helst en buffet, hvor man kan vælge og vrage fra dag til dag. Rent teknisk er der intet til hinder for dette. Med den nye Apple TV (og lignende enheder) kan enhver TV-udbyder, hvis de vil, tilbyde kanaler enkeltvis. Endda udsendelser enkeltvis og på det tidspunkt de vil.
Der hvor kæden hopper af er, at folk forventer at det vil blive billigere end det de giver for at se TV i dag. Hvorfor skulle det dog det? For nogle vil det selvfølgelig. Kan man nøjes med et enkelt Nettflix-abonnement til 79 kroner om måneden, er det selvfølgelig billigere end eksempelvis youSees 409 kroner for grundpakken plus 10 valgfrie kanaler. Men er Netflix nok? Der skal måske lidt sport på fra Viaplay til et par hundrede kroner om måneden. Måske lidt Discovery Channel etc. eller kombineres med HBO for at kunne se ens yndlingsserier. Pointen er, at der ikke skal ret mange individuelle tjenester i kurven før det bliver lige så dyrt som i dag. Pakkeløsningens fordel er, at prisen per kanal er meget lav fordi alle spytter kassen. Individuelle løsninger er meget dyrere, hvis man ender med at vælge det samme. For så skal dem der bruger det, betale for alle dem der nu har valgt det fra.
Også krav om ekstra hardware
Skal det være en regulær løsning til eksisterende TV i hele husstanden, skal der også købes hardware. Der skal måske anskaffes 2-3 Apple TV eller andre enheder fremfor den centrale TV-boks man har i dag. Det løber også op. Alt efter hvordan man får TV-signalet leveret i dag, skal man måske også opgradere hastigheden på sin netforbindelse.
Pointen er, at vil man have samme udbud, så er prisen også den samme som med den gammeldags løsning. TV-udbyderne skal have deres penge i kassen, uanset hvordan selve produkter så skrues sammen. Hvis ikke det ligefrem bliver højere. Helt parallel til telefoni, hvor folk i dag bruger meget mere hver måned end de gjorde førhen med de gammeldags telefoner. Det samme vil vi se med TV. De mange nye muligheder vil resultere i højere priser samlet set, fordi vi ganske enkelt bruger dem mere. Besparelsen ligger alene i, at man eventuelt kan nøjes med mindre. Ser man ikke ret meget TV kan man spare flere hundrede kroner hver måned ved at opsige sin kabelpakke og nøjes med en enkelt streaming-tjeneste. Det er reelt nok.
Men skal vi derfor glemme alt om denne udvikling? Selvfølgelig ikke. Selvom prisen bliver den samme eller eventuelt højere, får vi stadig et bedre produkt end før. Og ikke mindst får vi et reelt valg, så vi kan sammensætte lige præcis det udbud, vi hver især har lyst til. TV bliver noget man vælger til. Sådan som det altid burde have været. Her ser vi så bort fra, at DR's tvangslicens under alle omstændigheder skal betales. Paradoksalt nok kan man melde sig ud af folkekirken, men DR slipper man ikke for. Men det er en helt anden debat.