Et af de hyppigste spørgsmål blandt iPhone-ejere er hvornår Siri kommer på dansk. Et spørgsmål der bliver mere og mere relevant efterhånden som Apple gør Siri til en nøglefunktion i ting som CarPlay og sikkert også et kommende iWatch.

Inden vi svarer på hvad status er for Siri på dansk, ridser vi lige historien op.

I starten af 2010 spottede jeg en genial app, som senere på året blev nomineret til prisen som årets app her på onx.dk. Den vandt ikke, men alligevel er den i dag kendt af alle der ejer en iPhone eller iPad. Jeg var nemlig ikke den enste, der så det geniale i ideen. Apple havde også et godt øje til appen, som de fluks købte. Siri hed den nytænkende app, der kombinerede stemmegenkendelsesteknologi med diverse søgetjenester.

Der skulle dog gå omkring halvandet år fra Apple købte Siri til teknologien dukkede op i Apples eget navn. Det skete da Apple introducerede iOS 5 den 4. oktober 2011. 10 dage senere blev den selvstændige Siri-app, der ellers havde været frit tilgængelig i App Store, fjernet fra butikken.

2 års offentlig betatest

Ved introduktionen kunne Siri kun bruges på engelsk, tysk og fransk. At der var tale om ny og delvis umoden teknologi lod Apple os alle forstå ved at sige at Siri stadig var i beta. Det ligner ikke Apple at frigive halvfærdige produkter, men lige netop med stemmegenkendelse, handler det om træning. Præcis som et barn der lærer at tale og forstå sprog, skal Siri lære. Det sker bedst gennem en offentlig beta med millioner af brugere som Siri kan lære af. Læreperioden var så omfattende, at der gik næsten to år før Apple fjernede beta-prædikatet fra Sir, der i mellem tiden var kommet med forståelse for yderligere et par sprog. Den lange læreperiode fortæller en hel del om, hvor vanskelige den slags er. Det er ikke bare noget man klarer over natten.

Men hvornår kommer Siri så på dansk?

Alt dette leder frem til spørgsmålet om, hvornår Siri kommer på dansk. Eller måske skulle man rette "hvornår" til "om". Det er nemlig langt fra sikkert, at Siri overhovedet nogensinde kommer på dansk.

Allerede inden den officielle frigivelse, blev nogle hemmelig stemmeprøver i København koblet sammen med Apple. Det gav en forsigtig optimisme og håb om at Siri ville komme på dansk fra startem. Den optimisme lagde lanceringen senere på året dog en dæmper på. Dog ikke mere end at håbet levede. I lighed med mange andre af Apples nye påfund, har vi vænnet os til at tingene kommer lidt senere til os.

Nu er der dog gået to et halv år og lige siden har der været totalt stille omkring Siri på dansk. På nær en enkelt konkret ting. I slutningen af november 2012 søgte Apple en dansktalende medarbejder, der skulle arbejde med udbredelsen af Siri. Stillingen var en 6-måneders praktik i Cupertino, så det er nok begrænset hvor meget det har resulteret i. Faktisk ved vi ikke engang om Apple overhovedet fik ansat en dansker med de rette kvalifikationer. Det viser dog, at viljen er tilstede. Apple har om ikke andet i hvert fald brugt lidt tid på at klarlægge om det overhovedet kan lade sig gøre. Det er sådan set status lige nu. For knap halvandet år siden havde Apple (måske) en dansker i praktik for at arbejde på en dansk udgave.

Så kommer Siri overhovedet på dansk, eller kan vi lige så godt skyde en hvid pil efter det med det samme? Man skal aldrig sige aldrig, og Apples visual voicemail, som jeg ellers også havde afskrevet i Danmark, blev lige pludselig tilgængelig hos 3 ud af det blå. Umiddelbart er der dog ingen grund til at holde vejret mens vi venter på Siri.

Hvad er årsagen?

Men hvad er forklaringen? Hvorfor taler Siri ikke dansk? En hyppig hørt forklaring er, at dansk er for lille et sprogområde til at Apple vil bruge tid på det. Det tror jeg dog langt fra er den fulde sandhed. Dansk ér et lille sprog, men Apples produkter findes trods alt på dansk, og Apple gør normalt meget ud af, at lokalisere deres software. I princippet er der ikke den store forskel på dansk og engelsk i den måde vi bygger vores sætninger op på. Vi bruger bare nogle forskellige ord. Rent teknisk kræver det derfor ikke de helt store ændringer. Google translate fungerer jo også nogenlunde. Vi skal jo heller ikke diskutere politik eller følelser med Siri, men give nogle enkelte letforståelige kommandoer i en syntax der minder en hel del om engelsk.

Jeg tror faktisk mere det handler om, at Apple har svært ved at finde kvalificerede danskere til at arbejde på sagen. Ikke nødvendigvis direkte hos Apple. Men hvis ikke der er et tilstrækkeligt stort dansk miljø for taleforståelse som Apple kan læne sig op ad, så sker der aldrig noget.

Til trods for at vi lever digitalt fra morgen til aften, er prioriteringen ikke til stede i Danmark. De offentligt kroner til forskning i dansk talegenkendelse er meget små. Vi kan ikke forvente at Apple punger millioner i deres egen frontforskning i dansk sprog. Det skal komme fra os selv, og Apple (eller andre) skal så kunne bygge ovenpå efter behov. Det kan de ikke uden en basal dansk grundforskning. Det handler ikke om at vi skal gøre arbejdet for Apple, men for vores egen skyld. Så skal Apple nok komme. Og lad os håbe det sker før end siden, for Apples interesse i dansk sproggenkendelse, kan være det, der på lang sigt gør at dansk overlever som seriøst sprog i den digitale verden.

Når det er sagt, så ér der danske virksomheder, der arbejder med dansk talegenkendelse, og Google er også begyndt at røre på sig, så helt sort ser det ikke ud. Vi skal dog nok stadig væbne os med en del tålmodighed, da dansk under alle omstændigheder ikke står forrest i køen hos Apple. Men hvis der i løbet af året begynder at ske lidt med andre sprog, er der også håb om, at Siri på et tidspunkt kommer til at kunne forstå dansk.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.