Vi fortsætter vores økonomiske rundtur. Denne gang med en oversigt over de forskellige mobilproducenters bidrag til hele branchens overskud. Det er en meget interessant oversigt. Ikke så meget fordi Apple har øget sin andel til to trediedele af hele branchens overskud, men fordi man kan se en meget tydelig effekt af Apples lancering af iPhonen i 2007. Før og efter smartphone-æraen kan man kalde det. Det er ikke bare en fiks betegnelse, for tallene taler deres meget tydelige sprog: Der er sket en revolution med mobilbranchen. Dem der før tjente milliarder, er i dag helt væk og omvendt. Hvis man påstår at lanceringen af smartphonen for fire år siden ikke har haft nogen effekt, så ser man bevidst væk fra fakta.

Branchen er vendt på hovedet

Prøv at kigge på ovenstående graf. Der er i sær to virksomheder, der er værd at bide mærke i; Nokia og Apple. De har byttet plads på bare fire år. I 2007 sad Nokia på over halvdelen af branchens overskud - i dag har de underskud, og bidrager med andre ord overhovedet ikke til overskuddet. Endda i en branche der samlet set tjener næsten dobbelt så mange penge som for fire år siden. Omvendt er Apple gået fra 1% til 66%. Samsung, RIM og HTC har også formået at øge deres andel, men det er og bliver Nokia og Apple, der tiltrækker sig opmærksomheden. Der er utroligt at der på bare fire år, kan ske så markant et skifte. Det er ikke bare et par procent eller 10, der er blevet rykket frem og tilbage. Hele branchen er blevet vendt på hovedet.

Nokia har sovet i timen

Den slags sker kun steder, hvor der er blevet sovet godt og grundigt i timen. Eller måske har Nokia bare været på den galej, der mente at Apples iPhone, og andre smartphones, bare var et nicheprodukt, der aldrig ville slå igennem. Med andre ord en strategisk fejl. Man har konsekvent benægtet fakta og fastholdt sit syn på, hvad kunderne ville have og ikke have, måske hjulpet på vej af rådgivere og analytikere, der ikke var så fremsynede, som de selv gik rundt og troede. Det betaler Nokia prisen for, og måske bliver det endda den ultimative pris. Fore fire år siden, var man blevet smidt på den lukkede, hvis man sagde at Nokia ville lukke inden fem år - i dag er det scenarie ikke helt ude i skoven.

Det viser selvfølgelig også, at Apple og de andre ikke skal begå samme fejl som Nokia. Der skal inoveres hele tiden, for historien viser, at fejler man der, så er man væk efter fire år. Mere skal der ikke til at gå fra ledende til svedende.

Kilde: asymco

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.