Apps er det nye sort. Stort set hver gang der dukker et nyt smart koncept op, inkluderer det på en eller anden måde en app. Det uanset om det er tjenester som Uber eller fysiske produkter som dørlåse. Det er med apps, vi kontrollerer alt omkring os.

Seneste skud på stammen er cykellåse. Der findes allerede flere koncepter hvor en traditionel cykellås kan låses op med en app. Præcis som med dørlåsen til huset. De er dog kendetegnende ved at være dyre og i virkeligheden ikke specielt innovative. Det er til gengæld en løsning som er på vej til Danmark, og allerede er lanceret med succes i Letland.

Løsningen hedder Bindio og er en central løsning, der opstilles i bybilledet eller ved indkøbscentre, stationer etc. Bindio består af en række låsestandere samt en hovedstation, der styrer løjerne. Det interessante er, at der er indbygget masser af spændende teknologi i systemet.

Selve låsestanderne fungerer med en kædelås, som man kan låse op og i med en app. Man stiler simpelthen bare sin cykel og låser den fast med den kæde, der sidder på standere - og låser den op, når man skal retur. Der er selvfølgelig inkluderet mulighed for at reservere en stander, samt for på et kort at finde nærmeste Bindio.

I systemet er indbygget en del tyverisikring. For det første er der kameraovervågning. Derudover er standeren udstyret med sensorer, der via sms giver både ejeren af cyklen såvel som operatøren besked, hvis en cykeltyv forsøger at kappe låsen. Det hjælper heller ikke at tage strømmen. Cyklerne forbliver låst. Der skal nemlig strøm til at låse dem op.

Ideen med Bindio er at give cyklister en sikker holdeplads. Det sker ved at private og offentlige instutioner opstiller Bindio. Det kunne være ved et bibliotek, ved en svømmehal, ved et supermarkedet, eller på stationen. Det kunne også være en virksomhed eller boligforening der gerne vil sikre de ansatte eller beboernes cykler. Den der opstiller standeren kan selv vælge om det skal være gratis eller koste et mindre beløb. Pointen er at hver enkelt cyklist derfor slipper for selv at indkøbe en dyr app-styret lås til flere tusinde kroner, men at det sker centralt.

Som sagt kører Bindio-systemet allerede med succes i Letland. I Danmark er planen at de første skal stilles op i løbet af sommeren. Her markedsføres løsningen dog under navnet Cylock. Det skriver Ingeniøren.

I Danmark anmeldes der hvert år mere end 50.000 tyverier af cykler. Tallet er dog faldende. Om det skyldes fald i tyverier, eller at folk bare ikke anmelder det, er ikke til at sige.

Du kan læse mere på www.bindio.com eller på Kickstarter, hvor indsamlingen dog er blevet annuleret. I stedet for crowdfunding er ideen nu som sagt at private og offentlige institutioner betaler for udrulningen.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.