iPhone-brugerne kan nu ånde lettet op. Det er slut med at få lænset sit kreditkort fordi ens børn eller en selv, uforvarende har købte smølfebær i dyre domme. Apple har ændret fremgangsmåden, så der nu skal indtastet adgangskode, når man vil foretage in-app-køb. In-app-køb er den mulighed, som udviklere har for at sælge indhold inde i appen. Det kunne være ebøger, ekstra baner etc. Men altså også smølfebær, hvilket har skabt problemer for mange folk.

Apple er bukket under for den massive kritik, der har været det sidste stykke tid i mange lande. I Danmark kom der stor opmærksomhed på problemet, efter at iPhoneguide skrev en artikel om Henrik, der havde mistet 6.500 kr på en aften.

18 familier har mistet over 100.000 kr

Hidtil har det nemlig været sådan, at man ikke har skulle indtaste kodeordet til sin iTunes-konto, hvis man har gjort den en gang inden for 15 minutter. Det betød også, at hvid man installerede et spil og herefter lånte ens børn sin telefon, var der fri adgang til at foretage in-app-køb i 15 minutter. Det var endda sådan, at hver gang man foretog et køb blev perioden, hvor der ikke skulle indtastes kodeord igen forlænget til 15 minutter. Dette var flere udviklere meget hurtige til at se fidusen i, og i Spil som Smurfs' Village og Tap Zoo, der begge er målrettet mindre børn, kunne man foretage in-app-køb på op til 600 kr ad gangen. Helt urimelige beløb, der tydeligt vidner om, at udviklerne bevist spekulerer i, at fejl køber noget ved en fejl. Jeg har været i kontakt med 18 familiefædre eller -mødre, der tilsammen har mistet over 100.000 kr. Alle som en har heldigvis været i dialog med Apple, og har fået pengene retur.

Slut med den fidus

Det er heldigvis slut med fidus, da Apple nu har ændret proceduren, så man altså fremover skal indtaste sine adgangskode når man vil foretage in-app-køb. Man kan altså nu roligt installere et spil og låne sin iPhone ud til sine børn uden, at de har mulighed for at købe smølfebær eller lign. Ændringen i proceduren kræver, at man får opdateret sin iPhone til iOS 4.3, der udkom i onsdags.

Alt for sent - men en god løsning

Selvom Apple reagerer alt for sent, er deres løsning i orden. Det er en fornuftigt kompromis mellem at kræve adgangskode alt for tit, og på at få stoppet den åbenlyse udnyttelse af 15-minutters-perioden.

Udviklerne af smølfespillet har hele tiden hævdet, at de drev en hæderlig forretning og ikke var ude på, at tage børns penge. Mit gæt er, at spillet forsvinder helt fra toplisterne over de mest indtjenende apps, når nu alle fejlkøbene automatisk forsvinder. Så kan vi endelig finde ud af, om det rent faktisk er nogen der frivilligt køber for tusindevis af smølfebær.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.