I sommers sprang Apple lidt af en bombe ved at annoncere, at Mac'en fremover ikke vil være baseret på chips fra Intel, men i stedet Apples egenudviklede chips af samme såkaldte Arm-type som der sidder i iPhonen og iPaden. Apples begrundelse for skiftet er blandt andet, at det gøre det muligt at lave Macs med bedre ydelse og mindre energiforbrug.

Apple fortalte, at den første Mac med Apples egen chip ville komme sidst i 2020. Herefter vil der være en overgangsperiode, hvor Intel- og Arm-baserede Macs vil eksistere side om side inden Arm tager helt over. Det efterlader det helt naturlige spørgmål, om man skal købe en Intel-Mac nu eller vente indtil den første Arm-Mac er klar.

Det er selvfølgelig mest relevant for dem, der står og skal købe en Mac nu eller inden for de næste par måneder. Skal du det, så læs med her, hvor jeg vil forsøge at hjælpe dig til at få taget den rette beslutning.

Hvad er Arm?

Først vil jeg starte med at forklare hvad en Arm-baseret chip overhovedet er for en størrelse. Det er ikke så eksotisk som det måske lyder. Faktisk har du formodentligt allerede en enhed med en Arm-baseret chip. Alle Apples iPhones, iPads, Apple Watches og Apple TV er nemlig baseret på en chip af Arm-typen. Det samme er alle Android-telefoner. Der bliver derfor produceret og brugt langt flere Arm-enheder end Intel-enheder på verdensplan. Arm-chips har traditionelt været brugt i mobile enheder, hvor lavt strømforbrug overtrumfer ekstrem ydelse. Det nye er at Apple mener, at disse Arm-chips nu er så kraftige, at de kan bruges i computere også.

Men hedder Apples egenudviklede chips ikke noget med A, som eksempelvis A11? Hvor kommer Arm ind i billedet? Arm er et firma, der står bag udviklingen af en særlig mikroprocessorarkitektur. Men i stedet for selv at producere chips, som eksempelvis Intel gør, licenserer Arm arkitekturen ud til andre, som så bruger den til selv at udvikle chips. Apple licenserer således Arms processorarkitektur, som Apple benytter til at designe sine A-chips med. Apples A-chips er altså det man kalder Arm-baserede chips.

Arm-baserede chips adskiller sig dog ikke så meget fra eksempelvis Intels chips på grund af licenseringsmodellen. Forskellen er, at der er tale om to helt forskellige processorarkitekturer på et meget grundlæggende plan. Det er ikke så meget grund til at gå i detaljer med de tekniske forskelle. Hovedpointen er at processorne er så forskellige, at software udviklet til den ene ikke kan køre på den anden. Det er som en dieselbil kontra en elbil. Begge er biler, men bruger en fundamentalt forskellig teknologi til at få den til at køre.

Er en Arm-processor bedre end en Intel-processor?

Man kan ikke sige, at en Arm-chip er bedre end en Intel-chip. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Den arkitektur der benyttes i Arm-chips har traditionelt vundet stort, når man regner energiforbruget med i ligningen, mens Intel-chips har leveret højere ydelse, men med markant større energiforbrug. I mobile enheder, har Arm-teknologien derfor sejret totalt. Intel har opgivet dette marked. Det nye er at Arm-chips nu begynder at kunne konkurrere på ydelsen også, blandt andet fordi produktionsteknologien er foran Intels. Så som det er ud nu er Arm en bedre teknologi end Intels, når man kigger på personlige computere.

Er Arm-baserede Macs bedre end Intel-baserede?

Det væsentligste spørgsmål er i virkeligheden om en Mac baseret på Apples egne chips er bedre end en Mac baseret på Intel-chips. Men allerede her løber vi ind i problemer for hvad er "bedre"? Det afhænger helt af hvem man spørger, og hvad man skal bruge sin computer til. Generelt vil mange dog sikkert tænke på hurtigere eller kraftigere. Det kunne dog lige så godt være andre ting, som definerer bedre. Det kunne være "mere energieffektiv" eller "mere brugervenlig".

Spørgsmålet er derfor umuligt at svare på - særligt fordi vi ikke rigtigt ved noget detaljeret om de kommende Arm-baserede Macs. Alt vi ved er faktisk, at Apple siger at de nye Macs vil give nye muligheder og fantastisk ydelse. Med Apples generelle hang til svulmende tillægsord, når der skal beskrives egne produkter, gør det os ikker ret meget klogere. Det Apple egentligt siger er "stol på os, vi skal nok levere varen". Og det må vi så gøre.

Kigger man lidt efter, har Apple dog en del at have det i. Apple har produceret A-chips i en del år efterhånden. Særligt Apples egne tilføjelser som den såkaldte Secure Enclave, der står for sikkerheden, og balancen mellem hvornår chippen skal levere høj ydelse eller energieffektiv ydelse er eminente. Apple har styr på det, og det er lige præcis disse egne tilpasninger, der gør skiftet interessant. Vi kan ganske enkel regne med, at vi får en masse nye muligheder, som ikke kan lade sig gøre med standard Intel-hyldevarer. Derudover vil Apple lidt populært sagt kunne få mere ud af den samme hardware fordi den er højt specialiseret.

Hvor meget yder Arm?

Lige nu tilbyder Apple faktisk allerede en Mac mini med A12Z-chip magen til den, der sidder i iPaden. Denne Mac er en udviklere kan låne med det formål at få skrevet deres software om til den nye arkitektur. Når man måler ydelsen, kan den sammenlignes med hvad en MacBook Pro fra 2013-2015 kan levere. Det skal der dog ikker lægges så meget i. Først og fremmest fordi softwaren på denne Mac ikke er optimeret til den nye arkitektur, men oversættes via Apples værktøj Rosetta, hvilket medfører et ydelsestab. For det andet fordi nye Macs sikkert vil få en nyere processor baseret på A14 - altså to generationer nyere end A12. Der vil være en voldsom forbedring i ydelsen.

En mere relevant sammenligning er at kigge på hvad A12Z-chippen yder, når den sidder i iPad Pro (med optimeret software) og her ligger den på niveau med den 13" MacBook Pro Apple lancerede tidligere på året.

Jeg vil derfor mene, at der ikke er nogen grund til at være bekymret i forhold til den rå ydelse. Måske endda tværtimod. Apple vil som minimum matche ydelsen i takt med at nye Macs med Arm-chip bliver lanceret.

Kan jeg køre Windows på de nye Macs?

Da Apple i sin tid skiftede væk fra PowerPC-arkitekturen og begyndte at bruge Intel betød det, at folk kunne installere Windows på deres Mac. Det blev brugt aktivt af Apple da endda lavede softwaren Boot Camp, der gjorde det nemt at skifte mellem to styresystemer. Med en Mac fik man det bedste af to verdener på én computer og frasagde sig ikke Windows, som man måske skulle bruge i arbejdsøjemed.

Med lanceringen af Macs baseret på Arm-arkitekturen slutter det kapitel. Det er ganske enkelt umuligt at afvikle en Intel-baseret Windows-udgave på en Arm-baseret Mac. Eksisterende virtualiseringssoftware (der for eksempel simulerer en Intel-computer på en Arm-processor) vil heller ikke virke, da ydelsen bliver for ringe.

Interessant nok har Microsoft faktisk en fungerende Arm-baseret udgave af Windows, så mere lagt ude er ideen om Windows på en Arm-baseret Mac heller ikke. Men denne udgave er ikke i fri handel. Den bruges udelukkende på Microsofts Surface tablets og er i det hele taget ikke beregnet til at afvikle alle Intel-baserede Windows-apps problemfrit.

Jeg kan med rimelig sikkerhed sige, at du ikke vil kunne afvikle Windows på Apples nye Arm-baserede Macs. Det kan være en dealbreaker for nogle, der så enten må have to forskellige computere eller fravælge den ene. Eller holde fast i en af de nuværende Intel-Macs så længe som muligt. Er det meget vigtigt for dig at kunne afvikle Windows på din Mac, så vil jeg anbefale at købe en Intel-baseret Mac så ny som overhovedet muligt, så den holder længst muligt. Apple har fortalt, at de vil bliv ved med at understøtte de nuværende Intel-Macs i årevis efter skiftet, så der vil blive ved med at komme opdateringer.

Kan jeg afvikle mine nuværende Mac-apps på de nye Macs?

Bruger du Intel-baserede Mac-apps i dag, er det relevant at finde ud af, om de bliver ved med at virke, for ellers er du jo på den, hvis du skifter til en ny Mac. Det gør de heldigvis. Apple har et værktøj kaldet Rosetta 2, der usynligt og i baggrunden kan oversætte apps fra Intel-arkitektur til Arm-arkitektur. Der vil være et ydelsestab i en eller anden størrelsesorden, men apps vil virke som du kender det.

Ideen med et skifte til en anden procesarkitektur er selvfølgelig at udnytte de fordele det giver, hvilket kræver at al software bliver omskrevet til den nye arkitektur. Det er op til udviklerne af de enkelte apps at sørge for dette. Erfaringsmæssigt vil det ikke ske for alle. Bruger du ældre apps, der ikke har været opdateret i et par år, vil de med al sandsynlighed heller ikke blive opdateret nu. Som sagt løser Rosetta dette, så umiddelbart bør det at du bruger ældre Intel-baserede apps på din Mac ikke være en hæmsko i forhold til at skifte til ny arkitektur.

Større, aktive apps som Photoshop og Lightroom vil sikkert findes i en Arm-udgave allerede ved lanceringen af den første nye Mac, så der kommer du heller ikke til at mangle noget.

Kan jeg afvikle nye apps på min gamle Intel Mac?

Her er svaret lige så klart: Nej. Der er som sagt tale om to forskelige teknologier. Når apps begynder at komme udelukkende i Arm-udgaver, vil din gamle Mac være sat af. Det er ikke realistisk at tro, at der kommer et værktøj der kan oversætte nye apps til gammel Intel-teknologi.

Hvornår kommer den første Mac?

Apple har fortalt at den første Mac med Arm-arkitektur kommer inden årets udgang (2020). Det er det tætteste på vi kan komme det. Hvilken Mac det så bliver er uvist, men mit gæt er, at det bliver en ultra let MacBook. Hvornår resten så følger efter er et godt spørgsmål. Apple har sagt, at hele det nuværende sortiment vil være udskiftet med Arm-udgaver inden for to år. Måske med Mac Pro som en undtagelse.

Det betyder med andre ord, at der kan komme til at gå to års tid inden den Mac du har udset dig kommer i en Arm-udgave. Det kan være afgørende. Hvis din nuværende Mac er skiftemoden er to år lang tid at vente. I det tilfælde synes jeg, at det giver bede mening at købe en Intel-Mac nu, og så vente med skiftet til Arm til om et par år.

Skal jeg købe en Mac nu eller vente på at Apple skifter?

Jeg har personligt den holdning, og det gælder altid, at man skal købe nyt, når man har behovet. Hverken før eller senere. Skal du bruge en ny Mac nu, så kig på hvad Apple har i sortimentet nu, og køb det der passer dig bedst. Man kan altid vente på noget bedre, og ultimativt ender det med, at man aldrig forkøbt noget. For det kommer altid noget bedre. Står du og tripper for at få en Arm-baseret Mac, kan jeg dog godt forstå en pointe i at afvente lanceringen. Særligt, hvis du hopper på den første model, der kommer. Det sker nemlig inden for et par måneder. Jeg ville dog aldrig aldrig selv holde igen med et køb, hvis det betød to års ventetid.

Der er et andet vigtigt aspekt, du skal have med i dine overvejelser. Selv hvis en Arm-baseret Mac står øverst på din ønskeliste, kan der være en hvis ræson i at holde igen. Der er nemlig altid en risiko for børnesygdomme, når der kommer et nyt produkt baseret på en helt ny teknologi. Lige pris her, er jeg dog ikke så nervøs for det. Apple har produceret mange flere enheder med Arm-procesorer alene det sidste år tid end de har produceret Intel-Macs de sidste 15 år. Apples erfaring er kæmpe stor, og jeg tror ikke, at der vil være noget, der kommer bag på Apple.

Her er de vigtigste hovedpunkter, når du skal bestemme dig for om du skal købe en Intel-naseret Mac nu eller vente på en Arm-baseret:

Intel-baseret Mac:

  • Fås med det samme
  • Masser af modeller af vælge mellem
  • Kan kun afvikle gamle apps
  • Ingen børnesygdomme
  • Mulighed for Windows
  • Gennemarbejdet og moden teknologi

Arm-baseret Mac:

  • Kommer sidst på året
  • Få modeller til at starte med
  • Kan afvikle nye apps såvel som gamle apps (med med lidt ringere ydelse)
  • Risiko for børnesygdomme
  • Ikke mulighed for Windows
  • Fremtidens teknologi med nye muligheder

Det måske væsentligste argument er faktisk Windows. Har du brug for Windows, så køb en Mac med Intel, da du aldrig vil kunne installere det på en Mac med Arm-processor. Har du ikke brug for Windows, så vent og køb en Arm-baseret Mac.

Skal jeg blive helt personlig, så venter jeg på Arm. Jeg farer ikke ud og køber en Arm-Mac bare for at gøre det, men omvendt ville jeg heller ikke købe en Intel-Mac nu. Det er en døende teknologi, og hellere lidt børnesygdomme for at få en bid af fremtiden end at køre sikkert med fortiden.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.