Prøv at kigge godt på billedet øverst. En række produkter der - måske bortset fra de stofbeklædte VR-briller - kunne være designet af Apple. Det er dog Google der står bag.

Alle kender Google som firmaet bag søgemaskinen af samme navn. Flere ved sikkert også at Google sysler lidt med selvkørende biler, smarte briller og af og til lancerer noget hardware der hurtigt går i glemmebogen. Indtil for en uges tid siden var alt som det plejer at være hos Google. Men så skete der noget. Nærmest fra den ene dag til den anden fik Google en produktportefølje der minder ekstremt meget om Apples. Der er smartphones, routere, hovedtelefoner, højttalere og så videre. Lanceringen af de mange nye produkter skete under parolen "AI + software + hardware". Pointen er at Google nu bekender sig til samme strategi som har været så succesfuld for Apple: Kun ved at stå for både hardware og software kan man lave det bedste produkt. Google har så bare tilføjet kunstig intelligens til gryden, hvilket ikke gør det mindre spændende. Google vil nu til at lave deres produkter inde fra og ud. Præcis lige som Apple gør det. Det er en stor nyhed - og en god nyhed.

Vil ramme Apple - og i højere grad Samsung

Det er selvfølgelig noget der vil sætte Apple under pres. Det siger sig selv. Man kan undre sig over at det ikke er sket før. I et årti har Apple levet højt på at ingen andre rigtigt har forstået hvad nøglen til Apples succes var: At Apple selv stod for alt og derfor kunne få et helt unikt samspil mellem software og hardware. Det har Samsung eksempelvis ikke for alvor forsøgt. Derfor har Samsung været nødt til at konkurrere på andre parametre som pris, uendeligt mange funktioner og betydeligt bedre hardware for at kunne følge med. Derfor vil netop Samsung formodentligt også blive mere presset end Apple gør.

Hvis Google gør det her rigtigt, vil Googles produkter blive Samsungs overlegne. Seriøse Android-brugere vil flokkes om Google, hvor de kan få noget der minder om Apple-oplevelsen - bare med Android som platform. Hvad får de hos Samsung? Et produkt fra en virksomhed der ikke selv kontrollerer det hele og derfor altid per definition vil være bagud. Kun ved at styre det hele selv kan man for alvor rykke baren mod det umulige. Det er dét Google nu skal til.

Samme strategi med stadig forskellige

Den største forskel på Google og Apple er at hvor man hos Apple betaler med rede penge, er Googles forretningsmodel bygget op på at man betaler for de såkaldt gratis glæder med sine private oplysninger. Det kan man mene om hvad man vil, men Google har aldrig lagt skjul på det og valget er fri. En anden - ikke helt uvæsentligt - forskel er at Googles produkter i første omgang styrer lagt uden om Danmark. Apple har altid fået kritik for at være lidt for centreret om det amerikanske marked. Google er desværre endnu værre.

På flere punkter er Google langt foran Apple. Der gælder de mange tjenester som netop har været Googles kerneområde tidligere. Her står Google utroligt stærkt og har millioner af tilfredse brugere. Søgemaskinen er en selvfølge, men også tjenester som Gmail, Google Maps og så videre er meget populære og på mange punkter Apples tilbud overlegne. Hvis Google nu formår at skruet et produkt sammen hvor de mange brugere af Googles tjenester får en overlegen oplevelse, er det oplagt at folk vil vælge Googles egen hardware frem for eksempelvis Apples eller Samsungs.

Heldigvis har Google aldrig været for fin til at understøtte alle platforme, så vi skal nok ikke frygte at man som Apple-bruger helt bliver lukket ude. Der er dog ingen tvivl om at Google har noget særligt i posen til de der skifter til Googles egen hardware - ellers ville der lige som ikke være nogen pointe i at lancere den i første omgang.

Om Googles hardware for alvor kan bryde Apples dominans ved vi dog først om noget tid. Første fingerpeg får vi når produkterne for alvor når ud til anmeldere og brugere.

Faktas: Her er Googles nye hardware

Smartphone: Pixel 2 med 5 tommer skærm.

Smartphone: Pixel 2 XL med 6 tommer skærm.

Smarthøjttaler: Google Home

TV-boks: Chromecast Ultra med 4K-understøttelse.

Virtuel Reality-brille: Daydream View

Router: Google Wi-Fi

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.