Sikkerhedsindstillinger til din Mac kan være særdeles udfordrende at indstille og opsætte, eftersom mange af disse indstillinger holdes skjult bag ”scenen” eller er automatisk konfigureret til at starte med.

Hvis du f.eks. har erhvervet dig en ny Mac eller foretager en opgradering til den nyeste version af macOS, så er det aldrig en dårlig idé, at kontrollere dine private sikkerhedsindstillinger – de sikkerhedstips som vi anfører i nedenstående er generelle og er brugbare for de fleste Mac-ejere.

Der er mange måder, hvorpå du kan miste data og hver af dem er en grund til regelmæssigt at sikkerhedskopiere dine filer og data. Yderligere er download af filer og udveksling af filer med andre indebærer altid en risiko og antallet af trusler rettet mod Macintosh styresystemet fortsætter med at stige. Hvad enten du bruger en personlig- eller en arbejdscomputer, er der en række forholdsregler, du kan overveje at implementere for at øge din sikkerhed og din privatsfære.

Begræns adgangen til din Mac

Når en ny Mac opsættes spørger macOS-assistenten om dit navn, et brugernavn og et kodeord og benytter denne information til at klargøre din første brugerkonto. Eftersom der skal være mindst én bruger med administrative privilegier på din Mac, er denne første konto en administratorkonto. Mens dette er nyttigt – du kan installere software og udføre andre operationer efter at have indlæst dit brugernavn og kodeord – kan det også være risikabelt.

En administrator vil kunne begå fejltagelser og disse kan påvirke eller slette, i princippet, enhver fil. Administratoren kan også installere softwareapplikationer, hvad der kan være en risiko, hvis softwaren er ondsindet. Standardbrugere har imidlertid begrænsede adgangsrettigheder på en Mac – de kan anvende, ændre og oprette filer i deres hjemmemappe, få adgang til mapper på delte drev, hvis tilladelserne gør det muligt. Selv om standardkonti er mere begrænsede, kan de være nyttigt til dagligt brug, blot for at være på den sikre side.

Log ind på denne anden konto og brug den til dine hovedaktiviteter og til at lagre dine personlige filer. Når som helst en administrators login kræves, indtast administratorens brugernavn og det behørige kodeord for at foretage de påkrævede ændringer. Selv om dette vil føre til flere anmodninger om login, end hvis du arbejdede under en administratorkonto, bør hver af disse anmodninger få den røde lampe til at lyse og få dig til at tænke på, hvorvidt du skal indtaste dit kodeord og foretage den handling som efterspørges.

Selv om brug af en standardkonto ikke er fuldstændig beskyttelse mod f.eks. malware, beskytter det mod visse typer af malware og kan levere en advarsel om, at noget er på færde. Det kan også forhindre dig i at rode rundt og f.eks. slette filer, som du ikke havde i sinde at slette. Så brug af to konti er en ringe smule besvær, som det er værd at prøve for at fritage dig for potentielle ulykker.

Slå automatisk login fra

Da du først opsætter en ny Mac, eller når du foretager en fuldstændig installation af en ny version af OS X, opretter du en brugerkonto og den konto er som standard indstillet til at logge ind automatisk ved opstart. Dette er ikke et problem, når du er hjemme, men hvis du bruger en bærbar og rejser, så er det en betydelig risiko. Dette automatiske login betyder, at enhver, som finder din Mac, kun behøver at starte den for at få adgang til dine filer.

Afinstallér Flash Player

I den seneste tid har mange sikkerhedsfolk krævet Flash Players død - og af gode grunde. Adobe Flash er gennemhullet af sårbarheder og kræver konstant opdatering af softwarekoden bag for at lappe nye sprækker. Hvis du ikke har brug for at anvende Flash Player, bør du afinstallere den.

Installér en tovejs firewall

Apples indbyggede firewall tilbyder indkommende netværksbeskyttelse. Men ved du, at indkommende firewalls kun beskytter mod visse former for angreb? Med den voksende hyppighed af ny malware og målrettede angreb, er det bedste forsvar at implementere adskillige beskyttelseslag. Hvis der er ukendt malware på din Mac ønsker du at være i stand til at beskytte den imod tilslutning til internettet – kun firewall med udgående beskyttelse tilbyder denne sikkerhed.

Udgående firewallbeskyttelse er muligvis den vigtigste komponent i tovejs firewall, i det mindste fra et antimalware perspektiv.

Udgående firewalls er bemærkelsesværdigt gode til at advare dig om softwareapplikationer, som du klart ved, at du har downloadet, men som du ikke troede ville spørge om tilslutning til internet. Tovejs firewall tilbyder reel beskyttelse, fordi de bekæmper indkommende trusler og kan forhindre ondsindede programmer på din Mac i at kalde ud på internettet. På den anden side medfører dette nedlukninger af adgang til din Mac, mens data forhindres i at lække ud. En del antivirusprogrammer til Macintosh besidder en tovejs firewall og du kan bla. se et udvalg hos e-Gear.dk via dette link.

Muliggør komplet diskkryptering

En fornuftig sikkerhedsstrategi er at kryptere vigtige data, filer og mapper til et yderligere lag af beskyttelse. På denne måde vil tyve ikke få adgang til dine private data, hvis din Mac bliver stjålet. Mac OS X har app’en FileVault tilbyder fuldstændige diskkryptering og den har været i cirkulation i nogen tid og det er en glimrende idé, at aktivere denne. FileVault krypterer hele din harddisk ved brug af XTS-AES 128, en sikker krypteringsalgoritme. Grunden til hvorfor du bør aktivere denne funktion på din Mac eller MacBook er, at hvis din harddisk ikke er fuldt ud krypteret, kan enhver, som det lykkes at stjæle din computer, få adgang til alt data på den.

Med FileVault aktiveret er hele harddisken krypteret og aflåst. Kun når en autoriseret bruger aktiverer og logger ind, bliver drevets indhold låst op. (Endnu en grund til, at det er god idé ikke at have et nemt-at-gætte kodeord). For at aktivere FileVault skal du først sikre dig, at du er logget ind på OS X med en administrators konto. Gå så til Systemindstillinger -> Sikkerhed og anonymitet -> FileVault. Når du er dér, tryk på ”Slå FileVault til”. Læs også guiden her hos Apple.

Kontrollér tit for softwareopdateringer

Uanset om du mener, at malware er et problem på din Mac, så er det ikke den eneste trussel, du bør være bekymret om. Det er vigtigt, at holde dine softwareapplikationer up-to-date for at modarbejde de nyeste sikkerhedstrusler.

macOS har et indbygget værktøj til softwareopdatering, kaldet – du har sikkert gættet det – Software Update (Opdateringer). Du kan tilslutte dette ved at klikke på Apple på menulinjen. Når du starter dette program, vil det kontrollere Apples egne servere for at se, om nogen softwareopdatering er tilgængelig. Det er en god idé at afvikle denne funktion og opdatere dine apps løbende, når sikkerhedsopdateringer er tilgængelige. Læs guiden her hos Apple.

Overvej en VPN løsning

Hvis du ofte foretager indkøb online og kun har adgang til offentlig Wi-Fi, så som via en lufthavn, en café, eller en anden lokalitet på et gratis offentligt netværk, så overvej at bruge en VPN løsning. Virtual Private Networks (VPN) krypterer alle data fra din computer, eller mobile udstyrsenhed, og beskytter din Mac mod folk, der snuser rundt på netværket og prøver på at grabse din data for at søge efter brugernavne, kodeord, kreditkortnumre m.m.

Undgå illegal fildeling

Download og installation af software/apps, kendt under det temmelig nørdede navn Warez, er ikke blot ulovligt, men det bringer også personlig information i fare. Warez er en populær fremgangsmåde for malware-skabere til at udsprede deres malware, eftersom mange mennesker stadig tror, at de kan få noget gratis uden at klargøre sig til de mulige konsekvenser. De fleste mennesker gør sig ikke klart, at en måde til at røbe indholdet af ens computer til andre er ved download af piratsoftware fra peer-to-peer sites og andre ulovlige fildelingstjenester.

Ved brug af peer-to-peer sites, udstiller du uforvarent din Mac for alle andre, som bruger samme tjeneste. Hvad værre er, du kan ved et tilfælde inficere din vens computere med malware, hvis I bor i samme husstand (bruger det samme netværk) ved at installere piratsoftware. Du kan opretholde dit privatsfæreniveau ved at undgå peer-to-peer sites.

Kom i gang med sikkerhedskopiering

Apple har udviklet en glimrende app til sikkerhedskopiering på din Macintosh computer kaldet Time Machine. Når du starter dine Time Machine sikkerhedskopieringer, kan du få et meget basalt øjebliksbillede af din Mac, som du kan vende tilbage til i tilfælde af, at en katastrofe indtræder. Den bedste sikkerhedskopiering er én, som du har på flere lokaliteter. Synkronisering kan være en del af en god strategi for sikkerhedskopiering, så vel som brug af Time Machine til genoprettelse af dit operativsystem til en tidligere status i fald uheldet indtræder.

Men det er også vigtigt, at være sikker på, at du har en anden kopi af betydningsfuld data (eller en backup af hele dit system) på f.eks. et eksternt harddisk-drev, hvor du kan lagre dine vigtige filer.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.