Det amerikanske sikkerhedsfirma Bit9 har lavet en liste over hvilke smartphones der er mest usikre. Listen er domineret af Android-mobiler fra Samsung, HTC og Motorola. Mest usikker vurderes Samsung Galaxy Mini til at være.

Apples iPhones er ikke på listen. Forklaringen er, at Apple med iOS 5 har fået opbygget et effektivt system til at opdatere styresystemet med. I princippet har alle operativsystemer sårbarheder, men det det gælder om er, hvor hurtigt og effektivt software bliver opdateret, og hullerne dermed lukkes. Sikkerhedsproblemerne ligger derfor ofte i, at telefonerne er udrustet med ældre udgaver af styresystemer med mange kendte huller. Problemet for Android-ejerne er, at producenterne ikke sørger for at udsende de nødvendige sikkerhedsopdateringer. Ofte sendes telefonen endda på markedet med en version af Android er er op mod et år gammel.

Harry Svedlove, der er Bit9's teknologichef, mener at over halvdelen af samtlige Android smartphones på markedet i dag kører med en forældet Android-version, og at de derfor er usikre. Omvendt fortjener Apple ros fordi selskabet nu har indført effektive opdateringsmetoder til de nyere enheder. I iOS 5 kan man opdatere styresystemet direkte på telefonen. Tidligere skulle man en tur forbi iTunes, hvilket var hæmmende for opdateringsfrekvensen og dermed sikkerheden.

I følge undersøgelsen er det ofte Samsung, HTC, Motorola og LG, der lancerer nye smartphones med forældede udgaver af Android-versioner, og desuden er de meget sløve til at opdatere til de seneste versioner af styresystemet på de smartphones, der allerede er på markedet. "Udfordringen i Androids system er, at det er utrolig fragmenteret, og fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt er systemet brudt sammen", siger Svedlove.

iPhonen vurderes generelt som markedets mest sikre smartphone. En enkelt undtagelse fra dette var i sommers, hvor Ekstra Bladet flankeret af sikkerhedsfirmaet CSIS kørte en regulær skræmmekampagne, hvori de blandt argumenterede for, at “Apples lukkede App Store er et sikkerhedsproblem”. De fleste kunne dog godt lægge to og to sammen, da selvsamme sikkerhedsfirma, CSIS, samtidig lancerede en ny service, hvor mod behørig betaling tilbød at risikovurdere virksomheders smartphones.

Hele listen over markedets mest usikre smartphones

1. Samsung Galaxy Mini

2. 2 HTC Desire

3. Sony Ericsson Xperia X10

4. Sanyo Zio

5. HTC Wildfire

6. Samsung Epic 4G

7. LG Optimus S

8. Samsung Galaxy S

9. Motorola Droid X

10. LG Optimus One

11. Motorola Droid 2

12. HTC Evo 4G

BlackBerry fra RIM og Microsofts telefoner er slet ikke med i undersøgelsen, da markedsandelen simpelthen er så lille, at de ikke spiller nogen rolle.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.