I sidste uge lancerede Apple en ny iPad som erstatning for iPad Air 2. iPaden er Apples billigste og skal fungere som entry model. Den nye iPad har ingen regulære nye funktioner sammenlignet med iPad Air 2, men der er alligevel flere væsentligt forskelle på de to. Neden for har jeg gennemgået alle forskellene på de to iPads.

Design

Den nye iPad har de samme mål som vi er vant til. Det vil sige at den måler 169,5 mm x 240 mm. Til gengæld er den lidt tungere og noget tykkere end iPad Air 2. 7,5 mm i forhold til 6,1 mm og 478 g i forhold til 435 g. Specielt tykkelsen er øget markant, og det betyder at de fleste gamle cases ikke passer til den nye iPad.

Batteri

Årsagen til den forøgede tykkelse og vægt er at den nye iPad har et markant større batteri end iPad Air 2. Apple har øget kapaciteten med hele 17% fra 27,64Wh til 32,4 Wh.

Om det resulterer i bedre batteritid er dog tvivlsomt. Apple opgiver i hvert fald samme 10 timers batteritid på den nye iPad som også iPad Air 2 havde. Den øgede kapacitet opvejes ganske enkelt af en hardware, der bruger mere strøm.

Skærm

Skærmen i den nye iPad er på 9,7 tommer og har en opløsning på 2048 x 1536​ pixels og en pixeltæthed på 264 ppi. Begge dele er identisk med Apples andre iPads med samme skærmstørrelse. Der er også tale om en skærm baseret på LED-teknologi. Skærmen i den nye iPad adskiller sig dog fra skærme i iPad Air 2 ved at lyse kraftigere uden at Apple oplyser det nærmere. Dette er en en af forklaringerne på at enheden bruger mere strøm.

Skærmen er heller ikke antirefleksbehandlet og er heller ikke lamineret til glasset. Det sidste betyder at man kan skifte et ødelagt glas ude at selve skærmpanelet skal skiftes, hvilket igen betyder en billigere reparation. Det er lidt en tilbageskridt rent teknisk, men altså også med visse fordele. Samlet set vil jeg mene at den forøgede lysstyrke er det man tydeligst vil bemærke.

Processor

Den nye iPad har fået en markant bedre processor end Air 2. iPad Air 2 havde en A8-processor, mens den nye iPad har en A9-processor. Det er samme processor som iPhone SE, omend den i iPaden har en anelse højere clockfrekvens på 1.85GHz.

Den nye iPad er betydeligt kraftigere end den gamle Air 2, og det er den anden forklaring på, at batteritiden ikke er øget trods større batteri. Den nye iPad har simpelthen en højere ydelse.

Pris

Den helt store forskel på de to enheder er at Apple har sat prisen væsentligt ned, så man nu kan få en iPad for under 3.000 kroner. Det er 500 kroner mindre end had iPad Air 2 kostede i sidste uge. Den nye iPa har måske det bedste forhold mellem pris og kvalitet nogensinde i en iPad. Når vi er vant til at Apples enheder stige i pris fra år til år, er det meget overraskende at Apple med iPaden vælger at gå den anden vej. Der er også skåret lidt hist og her, men det er helt rigtigt set af Apple, at eb prisvenlig iPade kan have lige så stor tiltrækning som bedre specifikationer.

Resten

Alle de andre ting såsom RAM, kamera og trådløs hardware er der ikke ændret på.

Tilgængelighed

Den nye iPad fås med eller uden mobildataadgang og du kan vælge mellem 32GB's eller 128GB's lagerplads. iPad fås i sølv, guld og space grey til priser fra 2.999 kroner for 32GB-modellen med Wi-Fi og fra 4.199 kroner for 32GB-modellen med Wi-Fi + Cellular. Den nye iPad kan købes på Apples hjemmeside og leveres i starten af april (link).