For nogle dage siden skrev vi om, at Apples nye videotilbud med film i en opløsning på 1.080p kun fyldte omkring 20% mere end det traditionelle 720p-formaet til trods for, at billedet er dobbelt så stort. For at kunne klare det kunststykke, har Apple komprimeret filerne i det nye format mere end i det gamle - relativt set. Det svarer altså lidt til at gå to skridt frem og et tilbage rent kvalitetsmæssigt. I sidste ende er det dog stadig bedre end at stå stille.

Ars Technica har lavet en god gennemgang, me d mange billeder, af kvaliteten på 1.080p iTunes sammenlignet med BluRay. Man skal dag være klar over, at deres analyse på enkeltbilleder ikke får de ting med, der sker når billedet bevæger sig, og det er netop i disse situationer af man vil finde de største forskelle. Derudover er samtlige billeder affotograferinger af skærmen og ikke egentlige screenshots.

Konklusionen er, at iTunes 1.080p faktisk gør det rigtigt godt og på de fleste punkter nærmer sig BluRay-kvalitet. De største problemer findes, når der skal gengive sort.

Tilbage står vi med det evindelige spørgsmål, om hvad man skal vælge. Skal man gå efter den rå 100% kvalitet (BluRay) eller et format, hvor man opnår 90% af kvaliteten, men til en brøkdel af filstørrelsen. De fleste vil sikkert ikke engang kunne se forskel, og så er svaret jo nemt.

Inden for lyd vinder lossless-formaet mere og mere frem, mens det inden for video snarere går den anden vej. Vi har godt nok skruet op for opløsningen, men accepterer i langt højere grad en komprimeret kvalitet. Hvad går læserne efter?

Scroll ned for at se kommentarer