Sådan virker Apples nye Fusion Drive

Apples Fusion Drive - eller fusionsdrev på dansk - er en slags sammensmeltning af en traditionel harddisk (HD) og et Flash-baseret solid state drev (SSD), hvor man høstet fordelene fra begge, men undgår ulemperne.
Fordelen ved HD er prisen, mens ulempen er hastigheden, for SSD's vedkommende er det lige omvendt; det er dyrt (10-15 gange dyrere end HD per GB), men meget hurtigere en HD. Derfor vil SSD-drev typisk have meget mindre kapacitet end et HD-drev.
I kombination får vi det bedste fra begge ting. I teorien et billigt og hurtigt drev med masser af plads.
Sådan virker det
Ifølge Apple virker det ved, at filer som dokumenter, fotos og ofte benytte programmer lægges på det hurtige flash-drev, hvor de hurtige kan hentes, mens knap så hyppigt brugte filer lægges på HD. Det hele sker i automatisk i baggrunden, så det ikke er noget man selv skal spekulere over. Systemet analyserer hele tiden den enkelte brugers mønster og bliver derfor bedre og bedre til at sikre, at de rigtige filer ligger på det hurtige drev.
Resultatet er hurtigere boot-tid og hurtigere adgang til at skrive og læse filer.
Man har allerede en kombination - men Apples er bedre
Mange bruger givetvis allerede en kombination af SSD og HD i deres Mac. Ofte benytter man SSD som boot-drev og HD som fillager. På den måde får man gavn af det hurtige SSD til opstart af computere og til styresystemets afvikling, mens skrivninger og læsninger af filer typisk foregår til HD-drevet.
Apples fusion er mere avanceret. Først og fremmest fordi kombinationen opfattes som en samlet partition. Man behøver ikke skelne mellem et boot-drev og et drev til ens filer. OS X sørger selv for at lægge tingene de rigtige steder. Alle skrivninger foregår således til SSD, uanset om det er styresystemet selv der skriver til filer, eller man gemmer sit iPhoto-bibliotek på 50 GB. Derved får man altid gavn af den maksimale skrivehastighed til SSD.
Minder om SSD-cache
Apples løsning minder om et velkendt setup, som for eksempel Intel tilbyder, hvor man benytter SSD-delen som caching for de data, der ligger på HD. Apples løsning er dog anderledes da SSD ikke er en cache, der spejler data, men istedet indgår som en del af det samlede drev. Data kopieres altså mellem de forskellige drev i stedet for at blive spejlet.
Ifølge Apples målinger, vil et Fusion Drive resultere i 1,7 gange hurtigere opstart af computeren sammenlignet med HD og 3,5 gange hurtigere fotoimport til Aperture og 3,5 gange hurtigere kopiering af en mappe på 4GB.
Apples nye Fusion Drive kan vælges som en mulighed til visse af Apples nye iMac og Mac mini. Prisen er plus 2.000 kr for at skifte 1TB HD ud til 1TB Fusion Drive. Til sammenligning tager Apple 2.400 kr for at skifte 1TB HD med 256GB SDD.