Den nye 9,7 tommers iPad Pro har en interessant nyskabelse. Dens skærm er nemlig det Apple kalder en True Tone-skærm. Sam navnet indikerer, handler det om at skærmen gengiver farver mere naturligt.

Skærmen virker ved at bruge en firekanals sensor til at måle det omgivende lys. Herefter tilpasser iPaden skærmens farver og lysstyrke, så de passer til lyset det pågældende sted. Det betyder eksempelvis at den hvide farve bliver mere gul, hvis det omgivende lys er varmt og gult, og mere blå, hvis det omgivende lys er koldt og blåligt.

Hvid er ikke bare hvid

Det lyder måske umiddelbart underligt. Hvid er jo nu engang hvid, og hverken gul eller blå. Men sådan forholder det sig faktisk ikke.

Hvis vi taget et helt almindeligt hvidt stykke A4-papir og kigger på det under forskellige lysforhold, vil papiret faktisk ikke have den samme farve. Papiret får nemlig sin farve ved at reflektere det omgivende lys. Det udsender ikke lys i sig selv, som en skærm gør. Når vi alligevel altid opfatter papiret som værende hvidt skyldes det, at hjernen kompenserer for farven af det omgivende lys.

Vi ved at papiret objektivt set skal være hvidt, og derfor ser vi papiret som hvidt, selvom det ikke altid er det. Hjernen ændrer ganske enkelt den observerede farve til en opfattet farve.

Hjernen kan blive snydt

Af og til kan der opstå nogle situationer, hvor hjernen bliver snydt. Nogle kan måske huske et billede af en stribet kjole, der sidste år huserede på nettet. Var den sort og blå eller hvid og guld?

Misseren opstår fordi man ikke ud fra billedet kan se det omgivende lys og derfor mangler konteksten. Dermed skal hjernen til at regne baglæns. Øjnene ser to farver, og hjerne prøver nu at finde ud af, hvilke farver de repræsenterer. Den ved jo, at de ægte farver ikke er den man ser. Alt efter hvordan hjernen arbejder kommer folk frem til to forskellige resultater. Det kan man så tolke på, hvilket dog ikke er pointen her.

Alt går gennem et filter - det vil True Tone-skærmen efterligne

Pointen er, at alt vi mennesker ser har været gennem et filter i hjernen. Det bearbejder informationerne før de bliver bevidste. Det gælder som sagt også farverne. Vores hjerner er udviklet til at det fungerer sådan. Derfor er en skærm der altid - uanset omgivelserne - udsender den samme farve lys i virkeligheden ret unaturlig at kigge på. Den forvirrer hjernens farvebearbejdning, fordi hjernen forventer at eksempelvis en hvid farve ændrer sig med omgivelserne. Den opfører sig ikke som forventet.

Det er præcis dette som den nye True Tone-skærm gør op med. Den regulerer nemlig farverne efter opgivelserne. Det gør den mere naturlig og behagelig at se på. Næsten som at læse på på papir.

Du kan set det på billederne øverst. Ser man skærmen hver for sig i de to situationer, vil hjernen selv korrigere da vi ved at baggrunden skal være hvid. Kun når vi ser den side om side, kan vi se at hvid i virkeligheden slet ikke er hvid.