Sådan bygger du en Hackintosh #5: Installation af macOS
Efter et par ugers tilløb er jeg nu klar med den måske vigtigste artikel i serien om min hjemmebyggede Mac. Det skal nemlig handle om hvordan man installerer macOS på maskinen, der i princippet er en helt almindelig Windows-PC, som man slet ikke burde kunne installere macOS på. Men det kan man altså - med de rette værktøjer.
Inden vi starter, skal vi lige have det teoretiske på plads i forhold til hvad der sker, når man tænder en computer. Der sker nemlig en række ting, hvis endemål er at indlæse styresystemet, og som det er meget godt at have styr på, så man kender terminologien.
Det sker der, når du tænder din computer
Første trin, når man tænder sin computer, er indlæsningen af det man kalder Unified Extensible Firmware Interface (UEFI). UEFI ligger på selve motherboardet og formålet er at få indlæst de basale værktøjer til genkendelse af hardware og indlæsning af filer samt sætte gang i næste trin i processen. Førhen kaldte man det BIOS, men på moderne 64 bit-systemer er BIOS blevet erstattet af UEFI, der kan mange flere ting. I det følgende går jeg ud fra, at du har et system med UEFI-understøttelse. Har du et af de motherboards jeg anbefalede i min artikel om valg af hardware, er UEFI-understøttelsen på plads.
Når du tænder din computer er det første det bliver indlæst altså UEFI-firmwaren, der fungerer som grænseflade mellem computerens hardware og software. I UEFI-opsætningen er der flere ting du kan ændre på. Det gør du ved at holde genvejstasten til UEFI nede, mens computeren booter. Typisk er genvejstasten delete-knappen. Det vil sige at du skal tænde for din computer samtidig med at du holder delete-knappen inde på dit tastatur.
De ting man kan ændre er relateret til hvordan UEFI'en skal håndtere næste trin i boot-processen. Det bliver hurtigt meget teknisk, så mit råd er bare at sætte tingene op som beskrevet nedenfor. Det skal kun gøres én gang, så du behøver ikke have nogen dybere forståelse af hvad de enkelte ting gør. Den vigtigste pointe er at UEFI-firmwarens er ansvarlig for indlæsningen af bootloaderen, og hvis ikke tingene er som de skal være, kan bootloaderen ikke blive indlæst.
Bootloaderen er som sagt næste trin i boot-processen. Bootloaderens opgave er at indlæse styresystemets kerne (kernel) samt de nødvendige drivere. Bootloaderen er derfor en kritisk ting, da man ikke vil kunne indlæse styresystemet uden denne. macOS kommer med sin egen bootloader, der desværre ikke virker på andet end Apples egen hardware. Ejheller er det muligt at ændre på Apples bootloader. Der er derfor ikke andet for, end at installere en anden bootloader, der kan overtage styringen og på sin vis snyde macOS. Den bootlader jeg anbefaler hedder Clover, og den udmærker sig ved at den kan benyttes til at indlæse macOS såvel som Linux og Windows. Den er derfor perfekt til vores formål.
Clover har en lang række indstillingsmuligheder, og det er her at nøglen til en succesfuld macOS-installation ligger. Man skal simpelthen sørge for at bootloaderen får de rigtige informationer, så den efterfølgende indlæsning af macOS sker uden problemer. Dette selvom ens hjemmebyggede computer jo i princippet indeholder en helt forkert hardware i forhold til hvad macOS forventer.
Tredje og sidste trin i boot-processen er indlæsningen af styresystemet. Her benyttes en helt almindelig udgave af macOS (eller Linux eller Windows, hvis man vil). Når man først er nået hertil, og bootloaderen har gjort sit arbejde, skal der ikke gøres noget særligt. Det er i bootloaderen at magien sker, mens styresystemet bare er som vi kender det, hvilket jo også er hele ideen.
Det lyder måske indviklet - og det er det også - men heldigvis findes der nogle værktøjer der gør det mere håndterligt, så man ikke skal rode direkte i systemet. De to værktøjer jeg anbefaler hedder UniBeast og MultiBeast. UniBeast bruges til at lave et installationsmedie med, mens MultiBeast bruges til at ændre på bootloaderen med. Mere om det nedenfor.
Du kan dog lige så godt hente de to programmer med det samme. Det kan du gøre her her. Det kræver at du opretter en bruger-profil på siden. Bemærk at du skal hente begge programmer på en Mac, som du altså skal have adgang til. I det hele taget er www.tonymacx86.com en rigtig god side, med en masse troubleshooting og hjælpsomme mennesker, hvis du ikke helt kan få det hele til at køre som det skal.
Nu er vi klar til at gå i gang.
Sådan laver du et installationsmedie med macOS
Første opgave er at lave en bootbar USB-pind med macOS-installationsfilerne på. Til det formål skal du bruge en USB-pind med en kapacitet på 16GB. Bemærk at alt indhold bliver slettet, så sørg for at der ikke ligger noget vigtigt på USB-pinden.
Start med at downloade macOS Catalina fra Mac App Store. I Program-mappen vil der nu ligge en ny app kaldet "Installer macOS Catalina". Nu skal installationsmediet laves. Det er nemt at få gjort noget forkert, så følg derfor vejledningen herunder nøje.
Nu skal du formatere USB-pinden, så den er klar til macOS:
- Sæt USB-pinden i Mac'en.
- Åbn appen Diskværktøj (findes i /Programmer/Hjælpeprogrammer).
- Markér USB-pinden i venstre side og tryk på slet-knappen øverst.
- Ud for navn skal du skrive "USB". I format skal du vælge "Mac OS udvidet (Journaled)". I plan skal du vælge "GUIS-partitionsoversigt".
- Tryk på slet og herefter OK.
Så langt så godt. Du har nu hentet macOS og USB-pinden klar. Nu skal du bruge programmet UniBeast til at lave installationsmediet med.
For at UniBeast virker, skal du ændre sproget på din Mac til engelsk. Det gør du i Systemindstillinger. Du kan altid skifte tilbage til dansk, når du er færdig.
- Åbn UniBeast på Mac'en.
- Tryk på "Continue" fire gange og til sidst "Agree".
- Angiv USB-pinden som destination og klik på "Continue".
- Vælg "Catalina" og klik på "Continue".
- Nu skal du vælge Bootloader Options. Du kan vælge mellem UEFI eller BIOS. Alle nyere motherboards understøtter UEFI, så vælg det. Er du i tvivl så tjek din manual.
- Næste punkt kan du springe over, hvis du har valgt et af de nyere grafikkort, jeg har anbefalet. Klik "Continue" uden at vælge noget. Det er kun relevant, hvis du benytter ældre grafikkort, der ikke er understøttet.
- Verificer de valgte ting og tryk på "Continue". Skriv dit kodeord til Mac'en og tryk på "Install".
Nu vil UniBeast lave en mini bootloader der kan indlæse og afvikle installationsfilerne fra USB-pinden. Dette tager omkring 10 minutter. Lad være med at afbryde processen eller tage USB-pinden ud.
Når processen er færdig, så træk MultiBeast-appen, som du hentede tidligere, over på USB-pinden, da vi skal bruge MultiBeast senere. Nu er USB-pinden klar til brug, så du kan godt skubbe den ud.
Det du har lavet, er altså en USB-pind der indeholder en bootloader, der kan indlæse macOS-installationsfilerne fra samme USB-pind.
Opsætning af UEFI
Nu skal vi igang med installationen på den hjemmebyggede computer. Inden det kan ske, er der dog nogle ting i motherboardets UEFI, der skal sættes rigtigt op. Dette er ret kritisk. Hvis ikke tingene er sat rigtigt op, kan du ikke installere macOS. Heldigvis er det meget nemt, hvis du har valgt et af de motherboards jeg har anbefalet.
Sådan gør du:
- Tryk på computerens delete-knap og hold den nede mens systemet booter. Det stopper boot og åbner UEFI-indstillingerne.
- Indlæs Optimized Defaults.
- Hvis dit system understøtter VT-d, skal det slås fra.
- Hvis dit system understøtter CFG-Lock, skal det slås fra.
- Hvis dit system understøtter Secure Boot Mode, skal det slås fra.
- Sæt OS til "Other OS".
- Hvis dit system har IO SerialPort, skal det slås fra.
- Sæt XHCI Handoff til "Enabled".
- Gem ændringerne og afslut.
Hvis der i det efterfølgende er noget, der ikke virker, så dobbelttjek at du har slået alt fra som nævnt ovenfor. Jeg havde selv glemt en enkelt ting, og det var nok til at tingene ikke virkede. Ud over de nævnte ting, er der en masse andet man kan rode med. Det burde ikke være nødvendigt, så derfor kommer jeg ikke nærmere ind på det.
Nu har du tilpasset UEFI-firmwaren til Clover-bootloaderen, der skal erstatte Apples egen bootloader.
Installation af macOS
Nu er vi klar til det sjove. Selve installeringen af macOS. Det er heldigvis lige ud af landevejen, nu da forarbejdet er på plads.
- Sæt USB-pinden i den nybyggede computer og tænd computeren.
- Tryk på den tast det gør det muligt at vælge boot-drev (typisk er det F12, F11, F10 eller F8).
- Vælg at boote fra USB.
- Når Clover-bootloaderen kommer frem, skal du vælge "Boot macOS Install from USB".
- Når installeren går i gang skal du i princippet bare følge vejledningen som ved en almindelig installation af macOS.
- Start med at formatere drevet i computeren. Fra topmenuen skal du åbne Diskværktøj. Vælg drevet i computeren og tryk på "Slet" øverst. Ud for navn skal du skrive "macOS". I format skal du vælge "Mac OS udvidet (Journaled). I plan skal du vælge "GUIS-partitionsoversigt". Tryk på "Slet" og luk Diskværktøj, når det er færdigt.
- Når installeren spørger dig, hvor du vil installere macOS Sierra skal du vælge det drev, du lige har formateret.
Når installationen er færdig vil computeren genstarte automatisk. Nu er vi næsten færdige. macOS er blevet installeret, men bootloaderen er stadig ikke på plads. Den skal tilpasses først. Hidtil har vi alene brugt den bootloader, der lå på USB-pinden, og den var bare en skrabet udgave, da dens eneste rolle var at agere bootloader for installationsprogrammet, der ikke har så mange krav.
Opsætning af bootloader og system med MultiBeast
Nu skal vi have installeret og tilpasset bootloaderen én gang til, men denne gang på systemdrevet i stedet for USB-pinden. Det sker med programmet MultiBeast, som du hentede i starten og derefter lagde over på USB-pinden. MultiBeast er et værktøj designet til at gøre det nemt at sikre understøttelse af lyd, netværk, grafik etc.
Bemærk at MultiBeast til Catalina endnu ikke er klar. Brug i stedet MultiBeast til Mojave og installer nødvendige patches manuelt bagefter. Tjek evt. her: https://www.tonymacx86.com
Sådan gør du:
- Tænd (eller genstart) computeren og tryk igen på genvejdstasten til bootmulighederne.
- Boot igen fra USB-pinden og vælg Catalina.
- Når macOS er klar, skal du kopiere MultiBeast fra USB-pinden og over på computeren.
- Åbn MultiBeast.
- Vælg "Quick Start".
- Vælg Legacy Boot Mode hvis dit system har UEFI-understøttelse.
- Vælg de Audio- og Network-options der dækker din hardware,
- Tryk på Print eller Save for at tage backup af din konfiguration.
- Tryk på "Build" og herefter "Install". Dette laver din nye tilpassede bootloader og installerer den på systemdrevet.
- Genstart macOS.
Alt der mangler nu er at teste at alting virker: Lyd, netværk etc. Gør det ikke det, så kør MultiBeast igen og se om der er nogle indstillinger du skal ændre på i bootloaderopsætningen. Det kan være nødvendigt at gøre dette et par gange indtil man rammer helt rigtigt.
Tillykke du har nu en fungerende hjemmetbygget Mac med macOS Catalina. I det store hele (99%) burde den fungere som en helt almindelig Mac leveret af Apple. Gem USB-pinden med macOS Catalina, så du har adgang til den, hvis du skulle få behov for en reinstallation.
Andre artikler i serien:
I artikelserien om at bygge en Hackintosh har der været disse artikler:
- Sådan bygger du en Hackintosh #1: Fordele og ulemper ved at bygge sin egen Mac
- Sådan bygger du en Hackintosh #2: Vælg den rigtige hardware
- Sådan bygger du en Hackintosh #3: 3 konkrete forslag til computere
- Sådan bygger du en Hackintosh #4: Sådan samler du din Hackintosh
- Sådan bygger du en Hackintosh #5: Installation af macOS
Artiklen er opdateret i januar 2020.