Nøglen til en succesfuld oplevelse med en hjemmebygget Mac, er at vælge den rette hardware. Det er hér du skal bruge flest kræfter og tid. I princippet kan du godt tage en tilfældig PC og installere macOS på den, men i praksis er der stor sandsynlighed for at det ikke giver andet end problemer.

Vælger du derimod din hardware med omhu, er du næsten garanteret en fuldstændig gnidningsfri oplevelse. Det kan ganske enkelt ikke siges klart nok: Brug tiden og vælg dine komponenter med omhu. Det sparer dig for 10 gange så mange frustrationer i den sidste ende. Det er netop dette, denne artikel skal handle om: Valget af hardwarekomponenter, der sikrer dig en hjemmebygget Hackintosh uden problemer. Da jeg vil gøre det så grundigt som muligt, bliver artiklen selvfølgelig også ret lang. Men det er nødvendigt. Og igen: Tiden er godt givet ud.

Dette er i øvrigt anden del i serien om at bygge sin egen Mac. Fik du ikke første del med, kan du finde den her: Sådan bygger du en Hackintosh #1

Opdateret til 2020-specifikationer

Denne artikel er opdateret i 2020 og dækker derfor en Hackintosh der er up to date hvad angår hardware der kan afvikle Apples nyeste udgave af macOS (Catalina).

Jeg har valgt at anbefale en hackintosh baseret på Intels 8. generation Coffee Lake-processorer. Intel har lanceret en nyere 9. generation processor, men da det kræver en UEFI-opdatering af motherboardet vil jeg generelt ikke anbefale dette endnu, medmindre du betragter dig selv som early adaptor og er klar til virkelig at rode med tingene. Det virker formodentligt, men erfaringerne og den hjælp du kan finde på nettet er meget sparsom. Derfor går jeg efter det sikre, da hele ideen med denne artikelserier er at det skal være nemt og fungere uden problemer.

En computer består i princippet af ganske få dele: Kabinet, strømforsyning, motherboard, processor, grafikkort, RAM og lagerplads. Derudover det løse som skærm, mus og tastatur. Der hvor du især skal være opmærksom er på valget af grafikkort og motherboard. Resten af delene kan du i princippet vælge helt ukritisk. Det er grafikkoret og motherboardet du skal sørge for blive valgt rigtigt.

Det absolut ideelle valg - gør som Apple

Vil du være 100% sikker på at din hjemmebyggede Mac virker, skal du vælge præcist de samme komponenter som Apple benytter. Samme motherboard, samme drev, samme grafikkort etc. Delene har indbygget understøttelse i macOS, ellers ville de heller ikke fungere for Apple. Så vælger du de samme dele, vil alt fungere uden problemer.

Af to grunde giver det bare ingen mening. For det første er pointen jo at bygge en Mac tilpasset ens egne behov og pengepung. Bygger man samme Mac som Apple gør, kan man lige så godt købe den færdigbygget og spare besværet. For det andet, er det slet ikke muligt at skaffe de samme dele. Flere af komponenterne i en Mac er specielt udviklet af eller produceret specielt til Apple, og kan ikke købes i fri handel. Så selv hvis man vil, kan man ikke bygge en Mac der er er 100% identisk med Apples.

Uanset hvad skal du derfor vælge noget andet. Nedenfor har jeg skrevet lidt om de forskellige komponenter en computer består af, og kommer med mine anbefalinger til valg af komponenter. Bemærk at anbefalingerne alene handler om kompatibilitet. Vurdering af ydelse i forhold til pris, må du selv foretage.

Kabinet - stort er godt

Valg af kabinettet er ret ukritisk. Det er bare en kasse, og i princippet kunne du helt undlade et kabinet og bare putte al hardwaren ned i en spand. For langt de fleste vil et standard computer-kabinet dog være sagen.

Den vigtigste beslutning når du skal købe et kabinet til din Hackintosh er størrelsen. Der findes nemlig flere standardstørrelser på motherboards og kabinettet skal passe til den valgte størrelse.

Jeg vil anbefale at gå hardware i den ordinære ATX-størrelse og vælge et stort kabinet. Når man skal samle hardwaren selv, finder man hurtigt ud af hvor meget sværere det bliver, når pladsen bliver træng. Med et stort kabinet er der desuden altid plads til udvidelser. Det er desuden min fornemmelse, at udbuddet af hardware og dermed også prisen er bedst, når det handler om ATX-standarden.

Der findes hundredevis af kabinetter at vælge mellem, og generelt får du hvad du betaler for. Da kabinettet i sig selv ikke betyder noget som helst for ydelsen, er det dog ikke et sted, jeg anbefaler at du brænder hovedparten af dit budget af. Omvendt skal du se bort fra de helt billige mærker. Der ér kvalitetsforskel, og køber du et kabinet, hvor der er tænkt over indretning og kabelføring får du færre frustrationer senere.

PSU - strømforsyning

Strømforsyningen (også kaldet PSU for Power Supply Unit) er måske den mest kedelige ting ved en computer, men tag ikke fejl, det er vigtigt at finde den rette. Ligesom tilfældet er med kabinettet, spiller det ikke direkte ind på kompatibiliteten med macOS. Gå efter en mærkevare fra eksempelvis Corsair eller Cooler Master, der holder i mange år.

Der er to vigtige parametre du skal have styr på, når du køber en PSU. Det er effekten og konverteringstabet.

Effekten siger næsten sig selv. Den skal være tilstrækkelig stor til at kunne levere nok strøm til resten af hardwaren. I princippet skal den derfor kunne levere så meget effekt som muligt. Omvendt er der ingen grund til at have et stort effektoverskud, da det gør PSU'en dyrere. De fleste seriøse producenter at PSU'er har et værktøj, som du kan bruge til at beregne den nødvendige størrelse med ud fra hvilken hardware du har. Køber du en PSU der kan levere 500-600W burde du være rigeligt dækket ind.

Den anden vigtig parameter, når det gælder PSU, er konverteringstabet. Det vil sige hvor effektiv netspændingen konverteres til computerens driftsspænding. Dette tab skal selvfølgelig være så lavt som muligt, men da lavt tab koster premium hardware der koster knaster, skal der indgås et kompromis. Heldigvis er der en certificeringsstandard man kan læne sig op ad. PSU'er kan være mærket med bronze, sølv, guld og op til titanium efter hvor lavt deres tab er. Jeg synes at du skal gå efter en PSU, der er guld-mærket. Det sikrer en effektivitet på omkring 90% uden at det bliver for dyrt.

Motherboard - Hold tungen lige i munden

Den klart vigtigste ting, når du skal bygge dine egen Mac er motherboardet også kaldet bundkortet. Det er her du risikerer at løbe ind i problemer, hvis du vælger forkert. Du skal simpelthen sørge for, at vælge et motherboard, som Hackintosh-miljøet har gode erfaringer med at få til at virke. Fungerer det for andre, fungerer det nemlig nok også for dig.

Først og fremmest skal du selvfølgelig få et i den ønskede størrelse (ATX), som nævnt ovenfor under valg af kabinet. Det vil jeg ikke gå yderligere i detaljer med.

Der findes flere producenter af motherboards og hver producent tilbyder et hav af forskellige modeller. Man bliver meget nemt rundforvirret, når man prøver at finde hoved og hale i forskellene. Jeg vil anbefale at du snævrer feltet ind til de to producenter Gigabyte og Asus, som der er gode erfaringer med.

Motherboards kommer i forskellige serier. Gå efter modeller der hedder noget med "H390" eller "Z390". 390 referer til den type Intel-chipset, det kan benyttes (8. generation), mens "H" og "Z" handler om hastigheden. Jeg vil udelukkende anbefale at gå efter Z-modellerne.

Vi har det altså snævret det ind til, at du skal vælge et motherboard der hedder noget med "Z390" fra enten Asus eller Gigabyte. Feltet er dog stadig ret stort, da begge producenter har snesevis af forskellige motherboards at vælge mellem. Den gode nyhed er, at det ikke spiller den helt store rolle, om man vælger det ene eller det andet i forhold til kompatibiliteten med macOS.

Hvilket et du præcist vælger må komme an på dine behov og prisen. Finder du en god pris på det ene eller det andet, så lad det være den afgørende faktor. Er du gamer, så gå efter et der hedder noget med Gaming.

CPU - hovedprocessoren

Med hensyn til computerens processor er det noget nemmere. Har du valgt et af ovenstående motherboards af Z390-serien, skal processoren være en 8. generations Intel Coffee Lake Core-chip.

Intels chips fås i fire versioner: Core i3, Core i5, Core i7 og Core i9. i3 er den langsomste og i9 den hurtigste. Hvilken en du vælger spiller ingen rolle for kompatibiliteten, du skal bare sikre dig, at det er 8. generation. Det gør du ved at sikre at modelnummeret er af typen 8xxx. De tre tal efter 8-tallet fortæller noget om hastigheden. Jo højere tallet er desto hurtigere er processoren. 8600 er altså hurtigere end 8400.

Min anbefaling er i princippet at købe så kraftig en processor som du har råd til i 8000-serien. Det kan hurtigt blevet dyrt, så derfor synes jeg at "Intel i5-8400" er et godt kompromis mellem pris og ydelse.

GPU - grafikkortet

Grafikkortet, også kaldet GPU for Graphics Processing Unit, er en af de vigtigste dele i en computer. Og også en af de vigtigste dele at få valgt rigtigt, da det ofte er her problemerne opstår, hvis ikke man er vågen.

I princippet behøver du faktisk ikke en gang smide penge efter et grafikkort. Intels processorer har nemlig indbygget grafikchip, omend med en beskeden mængde saft og kraft. Skal du bruge din hjemmebyggede Mac til casual ting som at gå på nettet, skrive mails og lave skoleopgaver, kan du derfor spare pengene på et eksternt grafikkort. Da en ekstra GPU typisk er computerens dyreste enkeltkomponent, vil det også sænke det samlede budget en del.

Jeg vil dog generelt anbefale at få et ekstra grafikkort i også. Der er ganske enkelt for lidt smæk på det integrerede grafikkort. Du kan også bruge to eller endda tre grafikkort, hvis du vil.

Når du skal vælge grafikkort skal du have tungen lige i munden. Det er nemlig essentielt at du vælger et grafikkort der er fuldt understøttet. De to mest udbredte grafikkort på markedet er baseret på AMD's eller NVIDIA's teknologi. Apple bruger selv i dag udelukkende grafikkort fra AMD.

En meget vigtig pointe her er at macOS kun indeholder drivere til de kort Apple selv benytter. Vil man bruge noget andet vil man derfor være afhængig af, at tredjepart udgiver drivere til formålet.

NVIDIA har i et par år selv udgivet de rigtige grafikdrivere til macOS, men er stoppet med det igen og NVIDIA understøttes derfor ikke i seneste udgave af macOS (Catalina). Min anbefaling er derfor at gå efter AMD-baserede grafikkort.

Bemærk at flere producenter laver grafikkort baseret på AMD's teknologi. Sapphire og KFX for at nævne et par stykker. Apple benytter selv førstnævnte. De mest oplagte valg hedder noget med Radeon RX 570 eller Vega 56.

RAM

Valget af RAM er forholdsvist ukritisk, men du skal selvfølgelig sørge for at vælge en type der passer til dit motherboard. Har du fulgt mit råd om et motherboard af Z390-typen, skal RAM'en være af typen "2133Mhz DDR4 288-Pin" eller "2400 DDR4 288-Pin".

Jeg har gode erfaringer med Crucials RAM. De fås i forskellige serier alt efter pengepungens størrelse. Gå efter minimum 16GB, men gerne 32GB eller 64GB.

Lagerplads

Igen er forholdsvis ukritisk punkt, hvad angår macOS-kompatibilitet. Jeg vil klart anbefale at vælge SSD frem for HD da det betyder meget for ydelsen. Har du brug for meget plads, kan du vælge SSD til systemet og HD til dine data. Køb så meget plads som pengepungen tillader. Lad være med at købe under 250GB. Da kabinettet typisk har plads til 2-3 SSD'er kan du altid supplere med flere drev senere.

Min erfaring er at Samsungs 880 EVO-serie af SSD'er leverer varen.

Trådløs

Skal din hjemmebyggede Mac have Wi-Fi og Bluetooth, skal du købe et motherboard med indbygget Wi-Fi eller et særligt PCIe-kort til formålet (et trådløst netværkskort). Jeg har ikke den store erfaring med det, da jeg ikke selv bruger det. Det er dog et af de steder, hvor man ofte må give op. Wi-Fi på en hjemmebygget Mac er notorisk svært at få til at virke.

Skærm

Igen helt ukritisk. Enhver standardskærm burde fungere. Du skal selvfølgelig sørge for at dens tilslutninger matcher grafikkortets. Typisk er det HDMI og/eller DisplayPort. Jeg foretrækker det sidste, da min erfaring er at det giver mindre problemer med lyden.

Andet

Andre ting som mus, tastatur etc. kan du anskaffe som du vil. Der burde ikke være nogen problemer overhovedet.

Opsummering

Det var en længere smøre, men nu er du forhåbentlig klædt på til at finde din egen hardware. Brug den tid det tager.

I næste artikel fortæller jeg om min egen Hackintosh. Jeg vil forklare lidt om hvorfor jeg har valgt som jeg har, og desuden komme med to konkrete eksempler på en Hackintosh fra hver sin ende af prisskalaen. Det hele specificeret ud med den nødvendig hardware, priser og så videre.

Artikler i serien om at bygge sin egen Mac

Artikelserien om at bygge en Hackintosh besår af af disse artikler:

Artiklen er opdateret i januar 2020.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.