På det seneste presseevent løftede Apple sløret for en gedigen overraskelse. ResearchKit, der giver forskere mulighed for at indsamle sundhedsdata fra iPhone-brugere over hele verden til brug i biomedicinsk forskning.

Dr. Stephen Friend er en af bagmændende bag Apples ResearchKit, og i et interview med Fusion løfter han sløret for baggrunden for hvordan ResearchKit blev til.

I september 2013 holdt Friends et oplæg på MedX-konerencen omkring fremtiden for medicinsk forskning. Han forklarede at hans vision var en open source-platform, hvor brugere kunne uploade medicinske data til skyen, som forskere kunne få adgang til. Blandt tilhørerne var Michael O'Reilly, der havde en baggrund i sundhedsindustrien, men netop var tiltrådt hos Apple, og havde til opgave at lave lige præcis det, som Friend stod og fortalte om.

O'Reilly hev fat i Friend. I bedste Apple-stil var det eneste han sagde: "Jeg kan ikke fortælle dig, hvor jeg arbejder. Jeg kan ikke fortælle dig, hvad jeg laver. Men jeg bliver nødt til at tale med dig." Friends nysgerrighed var vakt, og han indvilligede i at mødes over en kop kaffe.

Derefter gik det hurtigt, Friend blev hyppig gæst i Apples hovedkontor. Der blev holdt møder med forskere og softwareingeniører, og der blev holdt workshops.

Apples rolle var meget tilbagetrukket. Apple fungerede som støtte for forskernes ideer, og sørgede for at det blev bygget en platform der kunne det, forskerne efterspurgte og på forskernes præmisser.

Selvom Friends ideer om open source ikke ligefrem gik hånd i hånd med Apples ideer om open source, valgte Friend alligevel Apple frem for eksempelvis Google. Årsagen var den helt simple, at Apple tjener penge på at sælge hardware, mens Google lever af at sælge folks data. Han troede ganske enkelt på Apples forvisning om, at de slet ikke ville kigge på data, som Apple ikke havde noget at bruge til.

Apple og Friend er blevt enige om ikke at afsløre præcis hvem der først fik ideen til ResearchKit. Det er således uklart, om ideen kom fra Friend selv, eller han blev headhuntet af Apple, der allerede var igang med noget tilsvarende. Måske har de fået ideen uafhængigt af hinanden.

Scroll ned for at se kommentarer