Køber du Samsungs flagskib Galaxy S4, får du kun halvdelen af den lagerplads, som telefonen sælges med. Systemfiler og bloatware æder nemlig 46% af telefonens interne lagerplads, skriver Which, der har testet en række smartpones. I den modsatte ende af skalaen ligger iPhone 5c som den bedste. iPhone 5s ligger lidt dårligere på grund af flere avancerede funktioner, der kræver installation af flere systemfiler.

Magasinet Which? har testet otte af de mest populære telefoner fra Samsung, Apple, BlackBerry, LG, HTC og Google - alle med 16GB. Samsungs S4 klarede sig dårligst med kun 54% fri plads, mens iPhone 5c var den bedste med 79% fri plads.

Systemfiler og bloatware æder pladsen

At man ikke har den mængde fri plads, som oplyses i telefonernes specifikationer er der ikke noget nyt i. Sådan har det været altid - også på computere. Selve systemfilerne tager selvfølglig noget plads og det samme gør præinstallerede apps. Problemet med telefoner i forhold til computere er, at det er en uforholdsmæssig stor del af lagerpladsen, der dermed forsvinder. På en computer er det typisk nogle få procent det drejer sig om, mens det i Samsung Galaxy S4's tilfælde altså er hele 46%.

Et af problemerne er, at man ikke kan afinstallere det uønskede. Man kalder også uønsket præistalleret software for bloatware, fordi de optager plads og bruger systemresourcer uden at man har bedt om det, så telefonen bliver langsommere. Bloatware kan både dække over uønskede apps eller uønskede ting der følger med ønskede apps. I iOS's tilfælde kunne det være apps som Værdipapirer eller Memoer.

Umiddelbart skelner testen ikke mellem nødvendige systemfiler og bloatware. Det siger sig selv at systemfilerne er nødvendige. Uden et styresystem er telefonerne ikke meget værd. Værre er det med alt det junk, som producenterne fylder i telefonen uden at man har bedt om det. Resultatet er, at man som bruger har langt mindre plads at gøre godt med end det man får oplyst.

Mest for pengene ved at købe en iPhone

Mest for pengene får man ved at investere i en iPhone 5c, mens Googles Nexus 5 og iPhone 5s også er godt med. Til gengæld bør man gå i en stor bue uden om Samsung Galaxy S4, der altså kun stiller halvdelen af den annoncerede plads til rådighed for brugeren.

Samsung, og sikkert også deres trofaste fans, vil indvende, at man bare kan købe et SD-kort og smide i telefonen, hvis man vil have mere plads. Det er bare ikke pointen. Pointen er, at køber man en telefon med 16GB lagerplads, så får man 3-4 GB ekstra plads ved at fravælge Samsung til fordel for en af de andre telefoner på markedet. Ganske enkelt for Samsung fylder deres telefoner om med alt muligt ligegyldigt bloatware, man som forbruger ikke har nogen mulighed for at slippe af med.

At det ikke er Android i sig selv der er synderen, kan man se ved at Googles telefoner klarer sig rigtigt godt. Her er der brugt næsten 4GB mindre plads end på Galaxy S4. Så selv hvis man sværger til Android gælder det altså om at se sig godt for.

Forbrugerorganisationer har tidlige slået på tromme for, at man burde få oplyst mængden af fri plads når man køber ny telefon. En af de grelleste tilfælde er Microsofts Surface Pro tablet, hvor systemfilerne æder hele 40 GB, således at der på en 64GB-model kun er 23GB plads tilbage til brugeren. Microsoft er da også blever sagsøgt i USA af en utilfreds bruger.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.