Så lidt strøm sparer du ved at slukke din iMac hver gang du ikke bruger den
En meget stor del af verdens strømforbrug går til alle de elektroniske apparater vi omgiver os med til daglig. En del af strømforbruget går til at holde et enhed på standby. Derfor har vi lært, at det altid er en god skik at sørge for at slukke sine enheder helt, og ikke bare lade dem stå på standby, hvor de bruger kolossale mængder strøm, der kan løbe op i 1.000 kroner årligt.
Dette var måske nok rigtgt for 15-20 år siden. Men siden har eksempelvis Apple dog gjort rigtigt meget for at nedbringe standby-forbruget, og idag giver det faktisk ikke mening rent miljømæssigt at slukke for sin Mac. Gevinsten er så lille, at den slet ikke står mål med den bekvemmelighed man giver afkald på, ved at skulle tænde og slukke sin Mac helt hver gang man skal bruge den. Vil man endelig spare, er der andre steder, hvor man får mere for ulejligheden.
Så lidt strøm bruger en iMac på vågeblus
En 21 tommer iMac der er på vågeblus bruger 0.9 watt. Slukker man den helt har den stadig et forbrug på 0.23 watt, så den reelle besparelse ved at slukke sin Mac er 0.67 watt. Denne potentielle besparelse er selvfølgelig kun relevant i de timer, hvor man ikke bruger sin Mac. Hvor lang tid det er, svinger selvfølgelig meget fra person til person og fra familie til familie. Nogle bruger den 12 timer i døgnet andre bruger den måske ikke engang hver dag.
Oversigt over årlig besparelse
Her er en oversigt over den årlige besparelse du opnår ved at slukke din iMac frem for at lade den være på vågeblus, hver gang du ikke bruger den. Bruger du eksempelvis din iMac 4 timer om dagen, kan den potentiel set slukkes i 20 timer. Bruger du den 12 timer, kan den potentiel slukkes i 12 timer og så videre. Husk at vi ikke kigger på strømforbruget under brug. Kun hvad det er, når ikke man bruger den.
Er din iMac slukket 24 timer i døgnet sparer du 5,9 KWt årligt.
Er din iMac slukket 20 timer i døgnet sparer du 4,9 KWt årligt.
Er din iMac slukket 16 timer i døgnet sparer du 3,9 KWt årligt.
Er din iMac slukket 12 timer i døgnet sparer du 2,9 KWt årligt.
Er din iMac slukket 8 timer i døgnet sparer du 2,0 KWt årligt.
Er din iMac slukket 4 timer i døgnet sparer du 1,0 KWt årligt.
Som det fremgår er det næsten absurd lave tal. Bruger du din iMac 8 timer i døgnet og lader den være på standby i 16 timer. Vil du kun spare 3,9 KWt årligt sammenlignet med, hvis du slukkede den helt. En gennemsnitlig husstand på 4 personer bruger 5.100 Kwt årligt. Den årlige besparelse man opnår ved at slukke sin iMac hver eneste gang man ikke bruger den, vil derfor ligge på 0,07%. I kroner og øre svarer det til under en flad 10'er årligt.
Lad din Mac være tændt og find andre steder at sætte ind
Nu er ethvert overforbrug i princippet for meget. Det kan vi sagtens blive enige om, men der må også være lidt fornuft i tingene. I forhold til hvad vi ellers omgiver os med at strømslugende enheder, er et forbrug på 3,9 KWt årligt for den komfort det giver os, at vores iMac altid er klar til brug, fuldstændig ligegyldig. Læg dertil, at iMac'ens strømforbrug under opstart og nedlukning er større end under standby. I virkeligheden er den reelle besparelse derfor mindre.
Det giver med andre ord ingen mening, at slukke sin Mac hver gang man er færdig med at bruge den. Ventetiden ved nedlukning og opstart kombineret med den minimale strømbesparelse det giver, gør at man simpelthen bare bør lade den være tændt hele tiden. Ved at gøre det, har man en Mac, der altid er klar til brug. Man skal selvfølgelig så sørge for at den går på vågeblus, når ikke man bruger den. At slukke den hver eneste gang er ganske enkelt ikke besværet værd. Man får meget mere ud af det, ved at bruge sit krudt andre steder.
Skal man endelig gøre noget, kan man jo vælge at slukke den når man går i seng og tænde den, når man står op. Så er Mac'en i hvert fald klar til brug i ens vågne periode. Sover man 8 timer i døgnet sparer man derved 2 KWt årligt og bliver 5 kroner rigere.