Sammen med præsentationen af iOS 5 og iCloud løftede Apple også sløret for den skybaserede musiktjeneste, som alle har talt om i månedsvis. Set med danske øjne er det dog så som så med glæden, da den indtil videre kun er tilgængelig hvis man har en amerikansk iTunes-konto. Det er ærgeligt for servicen er fornuftigt prissat.

Kommer i to udgaver

Servicen kommer i to versioner. Basisudgaven som er gratis og den udvidede iTunes Match som koster $25 om året. Princippet i de to udgaver er det samme: Når man køber musik på en enhed, skubbes det automatisk til ens andre enheder(hvis man ønsker det). Princippet gælder ikke kun fremadrettet. Al det musik man har købt gennem iTunes, kan nu hentes på alle ens enheder fra skyen uden beregning. Med enheder skal forstås iPhones, iPads, iPod touch, Mac's og PC'ere. Så længe de er knyttet sammen med samme iTunes-konto, kan man hente købt musik som man vil på alle de andre enheder.

Dette er en betydelig fordel sammenlignet med tidligere. Her var en hentning lig et køb. Slettede man en sang og ville hente den igen, måtte man betale. Hentede man en sang på iPaden og ville hente den samme sang på iPhonen, måtte man betale. Med iCloud behøver man ikke tænke mere over dette, har man købt en sang én gang, er den gratis på alle ens andre enheder. Det betyder også at man kan bruge sletning af musik meget mere fleksibelt, da man jo altid bare kan hente det igen fra skyen. iTunes Store holder helst styr på, hvad man tidligere har købt, så man altid kan hente det igen.

For $25 er al ens musik tilgængeligt i skyen

Det var basisversionen. Den udvidede version går et skridt videre. Her er det ikke bare musik man har købt gennem iTunes Store, der indgår i puljen. Hele ens iTunes-bibliotek er med. Uanset om man så har købt, stjålet eller byttet sig til det. Apple kalder det iTunes Match og det foregår ved, at man får skannet sit musikbibliotek, og herefter får adgang til den samme musik fra skyen. Man behøver ikke selv uploade noget, man får automatisk adgang. Kun hvis iTunes Store ikke har den musik man har, skal det uploades. Det sparer selvfølgelig en for en enorm mængde tid. Da iTunes indeholder 18 millioner numre, er det meste dækket ind. Med iTunes Match får man altså adgang til al ens musik fra skyen fra alle ens enheder. Det er ikke bare smart, men rigtigt smart. Det koster selvfølgelig $25 om året, men mon ikke det skal ses som en slags kompensation til pladeselskaberne, da al musik der indgår i puljen næppe er købt og betalt. De $25 er selvfølgelig ikke en blåstempling af, at piramusik er i orden fremover, men det er befriende, at Apple bare vælger at inkludere det hele uden løftede pegefingre. De bekymrer sig ikke om, hvor folk har musikken fra, og lader det være op til folks egen moral.

Musikken afspilles i 256 Kbps, uanset om det man selv har skaffet er dårlige (eller bedre) kvalitet. Nogle vil savne lossless musik, men 256 kbps er rigtigt godt og rigeligt til de fleste.

Kan desværre kun bruges i USA - eller hvis man anskaffer sig en amerikansk iTunes-konto

Som sagt indledningsvis så er iClouds musikservice og iTunes Match kun tilgængelig i USA for nuværende. Det er givetvis Apples plan at udvide til resten af verden, man man skal nok ikke gå rundt og holde vejret mens man venter. Lokale rettighedshavere skal nok få sat en stopper for det inden det når til Danmark. Heldigvis kan man jo bare få sig en amerikansk iTunes-konto, det er helt lovligt og forholdsvist nemt at gå til. Men selvfølgelig ikke optimalt.

Skal man endelig sige noget negativt om Apples løsning er det, at den er downloadbaseret. Man streamer således ikke fra skyen, men henter indholdet ned på sin enhed. I praksis er der dog nok ikke den store forskel, udover at man selv skal huske at slette det igen.

Læs mere hos Apple.

Scroll ned for at se kommentarer

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos fordi din iPhone går i stykker? Sørg for at tage backup nu! Onlime tilbyder ubegrænset backup af alle dine enheder i skyen.