Det kommer nok ikke bag på nogen, at elektronisk grej er forældet i det øjeblik man køber det. Der vil altid komme en nyere og bedre version før eller siden. Dette gælder selvfølgelig også iPaden. Således er spekulationerne omkring den næste generation iPads også så småt ved at komme i gang. Fra fjernøsten kommer der rapporter om, at den næste iPad vil få fem vigtige opdateringer.

Retinaskærm

iPadens nuværende skærm hr en opløsning på 1.024 x 768 pixels og en pixeltæthed på 132 pixels per tomme. De seneste meldinger lyder på, at næste udgave af iPaden vil få en såkaldt retinaskærm, hvor pixeltætheden firedobles så den kommer op på 2.048 x 1.536. Det samme skete for iPhonen i sommers, hvor iPhone 4 fik en retinaskærm med 4 gange så høj opløsning som forgængeren. Retina er det engelske eller videnskabelige ord for øjets nethinde, som er det sted i øjet, hvor de sanseceller, der opfanger lyset, sidder. Apples valg af navn skal illustrere, at de enkelte pixels er så små, at øjet ikke kan skelne de enkelte pixels fra hinanden, og at vi dermed har nået grænsen for, hvor god kvaliteten kan blive. Læs mere om retinaskærmen.

Enhver der har set forskellen på iPhone 3GS med en almindelig skærm og iPhone 4 med med retinaskærm vil give mig ret i, at det er en kæmpe forbedring. På iPaden vil det nok kunne slå benene væk under de fleste. Til ebogslæsning vil teksten stå knivskarpt. Til gengæld bliver det en teknologisk udfordring for Apple at masseproducere en retinaskærm i den størrelse, så måske vil iPaden beholde den nuværende opløsning men få andre forbedringer som bedre betragtningsvinkel eller bedre egenskaber i direkte sollys.

Flere porte

VI har tidligere omtalt flere Apple-patenter, der beskriver en iPad med to dock-connectorer, men rygterne taler også om en USB-port. Hvordan Apple skal få plads til to porte ud over den ene, der allerede findes er mig lidt af en gåde, hvis designet ikke skal lide. Måske er det snarere et spørgsmål om, at der vil ske et skifte fra en dock-port til en USB-port.

EU og mobilbranchen er blevet enige om en standard, hvor alle mobiltelefoner skal kunne oplades via et mikro USB-stik. Hvis iPhonen skal have det, kan Apple lige så godt indføre det på iPaden også.

Kamera

Med iPhone 4 introducerede Apple deres egen videotelefoniløsning kaldet FaceTime. Siden er det blevet udbredt til iPod touch og til Apples computere (beta). iPaden er næste skud på stammen og det kræver selvfølgelig et indbygget kamera. Rygterne taler endda om, at iPaden vil få to indbyggede kameraer, både på forsiden og bagsiden.

Bedre mobilitet

Den nye iPad vil være lettere og/eller tyndere. Om dette er et mål i sig selv er jeg lidt i tvivl om, så hellere putte noget ekstra hardware i kassen. Selvom batteritiden i forvejen er fremragende, skader det ikke at få lidt mere.

3-akset gyroskop

Dette stykke hardware er som de fleste andre allerede at finde i iPhone 4 og vil derfor være en naturlig ting at putte i iPaden også. Et gyroskab er kort sagt en avanceret udgave at det accelerometer, der allerede sidder i iPaden. Gyroskobet er dog i stand til ikke bare at registrere hældninger, det vil sige, at man tipper iPaden, men også roterende bevægelser.

Man skal ikke holde sig tilbage

Ovenstående skal dog ikke afholde folk fra at få købt den nuværende iPad. For det første er ovenstående spekulativt, kun Apple kender planerne for iPaden. For det andet kommer den næste version først sidst på foråret. For det tredie bliver også anden generation iPad forældet. Bliver man ved med at vente på noget bedre, får man aldrig noget. Den nuværende iPad er et fantastisk stykke elektronik, så at udskyde fornøjelsen ved at vente et halvt år på næste udgave er ikke klogt.

iPaden frigives til salg i Danmrk i morgen så se at få den købt.