Apples første computer med en ARM-processor designet af Apple selv kommer i 2021. Der har været løse rygter om det i nogle år, men nu skulle det altså være sikkert og vist. Så sikkert som en oplysning baseret på et rygte kan være i hvert fald. Oplysningerne blev oprindeligt lagt frem af analytikeren Ming Chi Kuo sidst i februar, og nu bekræfter mediet Bloomberg at den er god nok.

Ifølge Bloombergs oplysninger er Apple i gang med at udvikle hele tre forskellige Macs basereet på en videreudvikling af den A14-chip som sidder i de nyeste iPhones. Mac-udgaven vil have 12 kerner fordelt på otte kerner med høj ydelse og fire kerner med fokus på energieffektivitet. Apple har endda allerede nu 2. generation af den nye Mac-processor klar. Den har mere end 12 kerner og er baseret på den endnu ikke lancerede A15-chip..

Dette skifte vil, i fald det er sandt, være en af de største Apple-nyheder i årevis og vil få stor betydning for Mac-platformen og Apples brugere. I første omgang forventes en MacBook med ARM-chip, men er skulle også komme en desktop-udgave næste år.

I dag sidder Intel på det meste

I øjeblikket bruger Apple - lige som stort set alle andre computerproducenter, der henvender sig til privatmarkedet - processorer fra Intel (eller tilsvarende, som AMD) i alle deres computere. Intels processorer er standarden og hovedparten af al computersoftware er udviklet og optimerer til det man kalder x86-arkitekturen, som Intels processorer er bygget på.

På mobilfronten er det helt anderledes. Det er aldrig lykkedes Intel at få overtaget her, og langt hovedparten af alle mobile enheder benytter processorer baseret på ARM-arkitekturen. Også Apples iPhones.

Det nævnes ikke, om ARM-baserede Macs skal erstatte de Intel-baserede Macs helt eller blot være et supplement, som en slags Apples svar på Chromebook eller noget i den retning. Altså en form for neddroslet computer rettet mod en mindre krævende målgruppe.

Fordele ved ARM

Kigger man på det rent teknisk, er ARM-baserede processorer normalt x86-chips overlegne. De bruger færre transistorer til samme opgave, og er derfor billigere, bruger mindre strøm og udvikler mindre varme. Perfekt i mobile enheder. En anden forskel er at ARM ikke selv producerer processorer. De udvikler bare standarden og licenserer så teknologien til andre producenter, der så selv udvikler de endelige chips i deres egen implementering. Apple designer således deres egne iPhone-chips baseret på ARM's standard. Det giver den fordel at Apple kan tilpasse chips 100% til specifikke formål - og altså få en ydelse der er højere end med en standard hyldevare Intel-chip. Desuden vil Apple få mere kontrol med platformen, da de kan lancere nye chips uden at skele til Intels tidsplaner.

Den helt, helt store gevinst ved at benytte ARM-chips i eksempelvis en MacBook vil dog være, at den så uden videre vil kunne afvikle de samme apps som på iOS - selvfølgelig med tilpasninger til en anden skærmstørrelse og brugerinteraktion.

Ulempen er tilsvarende, at eksisterende software udviklet til x86 ikke uden videre virker på en ARM-baseret computer. Det skal enten omskrives eller Apple skal inkluderer en x86-fortolker. Windows 10 kan eksempelvis køre på ARM og emulerer en x86-processor i softwaren, så det kan lade sig gøre.

Uanset hvad, vil der komme en overgangsperiode, hvor den nye hardware er klar, mens softwaren ikke er. Den slags skifter er dog set før og typisk er problemerne ret små.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.