Apples første computer med en ARM-processor designet af Apple selv kommer næste år. Der har været løse rygter om det i nogle år, men nu skulle det altså være sikkert og vist. Så sikkert som en oplysning baseret på et rygte kan være i hvert fald. Oplysningerne stammer fra analytikeren Ming Chi Kuo, der plejer at ramme ret præcist.

Dette skifte vil, i fald det er sandt, være en af de største Apple-nyheder i årevis og vil få stor betydning for Mac-platformen og Apples brugere.

I øjeblikket bruger Apple - lige som stort set alle andre computerproducenter, der henvender sig til privatmarkedet - processorer fra Intel (eller tilsvarende, som AMD) i alle deres computere. Intels processorer er standarden og hovedparten af al computersoftware er udviklet og optimerer til det man kalder x86-arkitekturen, som Intels processorer er bygget på.

På mobilfronten er det helt anderledes. Det er aldrig lykkedes Intel at få overtaget her, og langt hovedparten af alle mobile enheder benytter processorer baseret på ARM-arkitekturen. Også Apples iPhones.

Det nævnes ikke, om ARM-baserede Macs skal erstatte de Intel-baserede Macs helt eller blot være et supplement, som en slags Apples svar på Chromebook eller noget i den retning. Altså en form for neddroslet computer rettet mod en mindre krævende målgruppe.

Fordele ved ARM

Kigger man på det rent teknisk, er ARM-baserede processorer normalt x86-chips overlegne. De bruger færre transistorer til samme opgave, og er derfor billigere, bruger mindre strøm og udvikler mindre varme. Perfekt i mobile enheder. En anden forskel er at ARM ikke selv producerer processorer. De udvikler bare standarden og licenserer så teknologien til andre producenter, der så selv udvikler de endelige chips i deres egen implementering. Apple designer således deres egne iPhone-chips baseret på ARM's standard. Det giver den fordel at Apple kan tilpasse chips 100% til specifikke formål - og altså få en ydelse der er højere end med en standard hyldevare Intel-chip. Og har mere kontrol med platformen.

Den helt, helt store gevinst ved at benytte ARM-chips i eksempelvis en MacBook vil dog være, at den så uden videre vil kunne afvikle de samme apps som på iOS - selvfølgelig med tilpasninger til en anden skærmstørrelse og brugerinteraktion.

Ulempen er tilsvarende at eksisterende software udviklet til x86 ikke uden videre virker på en ARM-baseret computer. Det skal enten omskrives eller Apple skal inkluderer en x86-fortolker. Uanset hvad, vil der komme en overgangsperiode, hvor den nye hardware er klar, mens softwaren ikke er. Den slags skifter er dog set før og typisk er problemerne ret små.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.