I nogle år har der været løse rygter om at Apple ville skifte væk fra Intel i Mac'en og i stedet bruge samme type egenudviklede ARM-baserede chips som i iPhonen. På det seneste er rygterne blvet mere og mere konkrete og de fleste mener efterhånden, at de første ARM-baserede Mac-computere kommer næste år.

Nu mener Mark Gurman - der tidligere skrev for 9to5mac, men nu er hos Bloomberg - at Apple allerede vil fortælle om planerne for skiftet, når udviklerkonferencen WWDC starter om knap to uger.

God tid til at forberede skifte

Det vil give udviklerne adskillige måneder til at forberede sig på skiftet. Det er nemlig ikke noget man bare gør uden videre.

Intels processorer, som Apple og de fleste andre computerproducenter benytter i dag, er standarden og hovedparten af al computersoftware er udviklet og optimerer til det man kalder x86-arkitekturen, som Intels processorer er bygget på.

ARM-chips bruger en anden arkitektur og derfor kan software ikke bare uden videre bruges her uden en omskrivning af koden til den anderledes arkitektur. Derfor skal udviklerne have det at vide i god tid, hvis der skiftes arkitektur.

Alle Macs skifter væk fra Intel

Tidligere har det været uvist, om ARM-baserede Macs ville være et supplement til de eksisterende Intel-baserede Macs, eller om de skal erstatte dem helt.

Nu tyder noget på, at det sidste bliver tilfældet. I hvert fald er det Mark Gurman mener at vide. Hele Apples sortiment fra MacBooks til stationære Macs skal skifte til ARM-chips. De første kommer i starten af 2021.

I øjeblikket arbejder Apple på tre forskellige ARM-chips. Den ene er baseret på den A14-chip, som skal i den nye iPhone 12. Derudover udvikles der er 12-core chip og sidste men ikke mindst en chip med mere end 12 kerner baseret på en kommende A15-chip.

Fordele ved at skifte til ARM-chips

Når nu det giver en masse udfordringer eller arbejde, kan man spørge sig selv hvorfor Apple gør dette.

Rent teknisk har ARM-baserede chips en fordel sammenlignet med Intels arkitektur. ARM er hurtigere og bruger mindre energi. Derudover er der den fordel for Apple, at Apple selv kan stå for udviklingen. Hos Intel køber man færdige chips, mens ARM licenserer teknologi og lader eksempelvis Apple selv stå for udviklingen. Apple kan derfor selv sætte tempoet og samtidig tilpasse chips til de behov of den software Apple har.

Sidst men ikke mindst benytter iOS-enhederne i dag ARM-baserede chips. Apples A-chips i iPhonen, iPaden og Apple TV er baseret på ARM's teknologi. Derfor vil apps udviklet til iOS-enhederne i princippet uden videre bruges på de nye Macs baseret på samme ARM-teknologi. Det betyder at platformene vil smelte mere sammen. Og da iPhonen, og ikke Mac'en, har været drivkraften og tiltrækningen de seneste mange år, vil det betyder at mange flere vil interesserede sig for Mac-platformen, der jo smelter sammen med iOS-platformen.

Ulempen er at al software skal omskrives

Ulempen er tilsvarende, at eksisterende software udviklet til x86 ikke uden videre virker på en ARM-baseret computer. Det skal enten omskrives eller Apple skal inkluderer en x86-fortolker. Dette kan sagtens lade sig gøre. Windows 10 kan eksempelvis køre på ARM og emulerer en x86-processor i softwaren.

Uanset hvad, vil der komme en overgangsperiode, hvor den nye hardware er klar, mens softwaren ikke er. Den slags skifter er dog set før og typisk er problemerne ret små. Det skete for eksempel da Apple gik væk fra PowerPC-arkitekturen og skiftede til Intel for mere end 10 år siden.

Uanset hvad bliver vi klogere, når Apple indleder WWDC med en Keynote mandag d. 22. juni. Her forvetes også de første udgaver af næste generation af iOS, macOs og så videre samt eventuelt nye produkter.

Onlime

Passer du godt på dine data?

Ville det ikke være surt at miste alle dine fotos eller studierapporter, fordi din Mac går i stykker? Sørg for at få taget backup nu! Onlime giver for en rimelig pris ubegrænset plads i skyen.